Bolest v krku: Kdy je třeba jít k lékaři a kdy si vystačíte s lékárnou | Moje zdraví

Bolest v krku: Kdy je třeba jít k lékaři a kdy si vystačíte s lékárnou

Bolest v krku: Kdy je třeba jít k lékaři a kdy si vystačíte s lékárnou
Autor: iStock.com
26. prosince 2018 • 06:00

Bolí vás v krku? Které léky na to použít? Na výběr jsou pastilky, ústní spreje nebo kloktadla, která potlačují zánět i bolest, dezinfikují dutinu ústní a zvlhčují sliznice. Pokud se potíže po třech dnech zlepšují, nemusíte ani k lékaři, stačí se poradit v lékárně.

Ani úporná bolest v krku ještě nemusí znamenat angínu či jiný bakteriální zánět, na který by zabrala antibiotika. Koneckonců se ukazuje, že ta jsou často předepsána zbytečně. Pokud na angínu trpíte, určitě ji od běžné virózy poznáte. Bolesti v krku jsou obvykle způsobené viry. Pokud byste měli angínu, doslova by vás srazila do postele, vetšinou ji nejde přechodit – a bylo by to i opravdu nebezpečné.

Priessnitzovy obklady

Jak vysvětluje PharmDr. Ivana Lánová, vedoucí BENU Lékárny v Mladé Boleslavi, bolest v krku se definuje jako bolest lokalizovaná do oblasti horních polykacích, respektive dýchacích cest – tedy hltan, vchod do hrtanu, horní části jícnu. Projevuje se škrábáním, bolestí v krku při polykání, suchým dráždivým kašlem a chrapotem. Příčinou bývá akutní infekce horních cest dýchacích. Terapie spočívá v tlumení bolesti, zvlhčování sliznice krku a podpoře hojení podrážděné sliznice.

 

Pomůžou různé pastilky či bonbony volně prodejné v lékárnách. Je však třeba dodržet jejich dávkování, a pokud jsou sladké a vy máte potíže s cukrovkou, raději sáhněte po jiných. Pamatujte také, že nemá cenu zvyšovat dávky nad doporučené. Populární vincentka vám pomůže zejména v prevenci onemocnění.

V počátku uleví i známé Priessnitzovy obklady, kdy se na krk dá nejdříve studený obklad a ten se překryje suchým šátkem. Zábal by měl být na krku třicet minut až hodinu. K dezinfekci ústní dutiny velmi dobře přispívají kloktadla včetně vincentky. Stačí i obyčejná kuchyňská sůl. Množství na špičku nože rozpustíte ve sklenici vlažné vody.

Jak se tlumí bolest v krku?

Jak tlumit bolest? Bolest lze tlumit běžnými analgetiky, jako jsou například Paralen, Ibalgin nebo Voltaren, a dále lokálními podpůrnými přípravky. Mezi lokální přípravky patří celá řada účinných látek v různých lékových formách (pastilky, spreje, kloktadla). Obecně platí, že je nutné je opakovaně podávat každé dvě až tři hodiny (častěji to naopak nemá smysl). Je také třeba myslet na to, že půl hodiny až hodinu po jejich užití nesmíte jíst, pít, čistit si zuby ani vyplachovat ústa.

Podle účinných látek lze lokální přípravky používané k terapii nemocí hltanu a ústní dutiny zjednodušeně rozdělit do několika skupin. První jsou antiseptika (například Jox, Septolete, Neoseptolete, Orofar, Septofort, Neo-Angin, Strepsils, Septabene), pak antibakteriální léčiva (například Stopangin) a také protizánětlivá léčiva (například Tantum verde, Strepfen).

 Pastilky, sprej, nebo kloktadlo?

Z lékových forem lze použít pastilky, kloktadla či orální spreje. Jak vysvětluje doktorka Lánová, pastilky jsou určeny od věku 4 až 6 let (je nutné řídit se příbalovým letákem daného přípravku). Pastilky se nepolykají, nekoušou, ale nechají pozvolna rozplynout v ústech. Kloktadla se používají ředěná či neředěná – zase podle toho, jaký přípravek si vyberete. Doba kloktání je asi jedna minuta. Při kloktání se doporučuje hlasitě vyslovit hlásku „a“, aby se zabránilo vdechnutí kloktadla. Po vykloktání se kloktadlo vyplivne. Počet vstřiků u orálních sprejů závisí na použitém přípravku. Na rozdíl od kloktadla sprej lépe proniká do zadních partií. Stříknutí se provádí při zavřených ústech a zadrženém dechu, obvykle vpravo i vlevo či na konkrétní místo.

Při bolesti v krku je důležité také zvlhčování sliznice. Jak na to? Pomůže například cucání bylinných pastilek (se šalvějí, islandským lišejníkem – pastilky Herbalmed, Isla) nebo popíjení Vincentky. K hojení podrážděné sliznice pak přispívají například pastilky Panthenol nebo Junior-angin.

Pokud potíže neustoupí do tří dnů nebo alespoň nezačnou ustupovat, je třeba navštívit lékaře, to platí také v případě, že se přidá teplota vyšší než 39, a ve chvíli, kdy máte problémy s dýcháním.

Autor: Alžběta Javorková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.