4 nejlepší bylinky proti vysokému cholesterolu? Ochrání vás před mrtvicí i infarktem | Moje zdraví

4 nejlepší bylinky proti vysokému cholesterolu? Ochrání vás před mrtvicí i infarktem

4 nejlepší bylinky proti vysokému cholesterolu? Ochrání vás před mrtvicí i infarktem
Rozrazil rezekvítek • Autor: istock.com
9. března 2024 • 06:00

Nikdo nechce slyšet z úst lékaře větu: Máte vysoký cholesterol. Proto se dnes blíže podíváme na to, co vlastně je „vysoký cholesterol“ a jaký je rozdíl mezi „hodným“ a „zlým“ cholesterolem. Na závěr vám bylinkářka Markéta Janďourková představí čtyři bylinky, které vám pomohou cholesterol snížit.

Z čeho to mám?

Existuje malá skupina lidí, kteří si s sebou vysoký cholesterol nesou od narození. Takových ale moc není. Většinou je to následek špatné životosprávy, tedy časté konzumace potravy bohaté na živočišné tuky, kouření, konzumace alkoholu, nedostatku pohybu a podobně. Vysoký cholesterol bývá častým průvodcem cukrovky a obezity.

 

Co je vlastně ten cholesterol?

Cholesterolu jsou tři druhy, HDL, LDL a VLDL. Pro nás jsou důležité hodnoty dvou z nich, a to HDL a LDL.

Vysoký podíl HDL (bílkovinné lipoproteiny) je známkou dobré schopnosti odbourávat nadbytečný cholesterol z organismu. Je to tedy cholesterol „dobrý“. Oproti tomu v játrech vznikající LDL (tukové lipoproteiny) je zodpovědný za ukládání cholesterolu. Dá se tedy označit jako „zlý“.

Jaký cholesterol se považuje za vysoký?

To záleží na několika faktorech, například na tom, jestli sportujete, či ne. Také je důležité znát hladinu obou – tedy jak HDL, tak LDL. Hladina HDL by se měla pohybovat nad 1,4 mmol/l u dospělých, u dětí 1 mmol/l. Hodnota LDL by neměla přesáhnout 3,4 mmol/l u dospělých a 2,6 mmol/l u dětí. Celková hodnota by pak neměla být vyšší než 5,2 mmol/l, v případě dětí 4,4 mmol/l. Hladina nad 6,2 mmol/l je již vysoce riziková.

Jak mi může ublížit?

Inu, docela dost, rozhodně to nejsou hezké vyhlídky. „Zlý“ cholesterol usazující se v cévách a tepnách je svým nánosem zbavuje pružnosti, zužuje je, ony pak nedodávají dostatek krve k orgánům, které následkem toho mohou odumírat. Tím dochází například k infarktu myokardu, ucpávání cév dolních končetin či k cévní mozkové příhodě.

Jak poznat infarkt a jak mu zabránit? Více čtěte zde.

To zní strašně, co s tím?

Naštěstí se toho dá dělat docela dost. Více se pohybovat, dodržovat dietu (omezit konzumaci vnitřností, žloutků, uzenin, tučného masa, plnotučných mléčných výrobků), jíst dostatek ovoce, zeleniny, celozrnného pečiva, hnědé rýže, snížit spotřebu kávy, vynechat slazené nápoje a alkohol.

V boji proti vysokému cholesterolu vám mohou pomoci i bylinky. Jaké, na to se teď podíváme.

Kopřiva

Mimo schopnosti snížit hladinu cholesterolu podporuje kopřiva i tvorbu krve, snižuje krevní tlak, posiluje a zbavuje organismus přebytečné vody. Ideální je čajová kúra – po dobu tří týdnů pijte 2x denně čaj: dvě čajové lžičky sušených listů vsypte do 250 ml vroucí vody a 5 minut povařte. Přeceďte a neslazené pijte.

Vše o účincích kopřivy čtěte zde.

Rozrazil rezekvítek

Rostlinka s malými modrými kvítky je nenápadná, ale účinná. Vedle boje proti vysokému cholesterolu napomáhá také vypocení, čistí pleť a působí močopudně. Připravit si z ní můžeme opět čaj: dvě čajové lžičky sušeného rozrazilu zalijeme 250 ml vroucí vody, necháme 10 minut odstát a pijeme 3x denně jeden šálek, a to opět po dobu tří týdnů.

Zemědým lékařský

Zemědým snižuje cholesterol, čistí krev, podporuje zažívání a napomáhá pocení. Můžeme si z něho připravit čaj či tinkturu. Vzhledem k omezení alkoholu však zůstaneme opět u čaje. Jednu čajovou lžičku sušeného zemědýmu zalijeme 250 ml vroucí vody a necháme deset minut odstát. Nepřesahujeme denní dávku tří šálků. Pijeme 30 minut před jídlem. Pozor, neužíváme v těhotenství!

Oves

Oves je vhodný nejen jako součást pleťových masek či jako strava při citlivém zažívání, pomůže nám i v tomto případě. Užívat jej budeme nejlépe ve formě čaje. Dvě lžičky sušeného zeleného ovsa zalijeme 250 ml vroucí vody, necháme 15 minut odstát a přecedíme. Pijeme 3x denně jeden šálek po dobu několika týdnů.

Autor: Marie Bezděková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.