Lékořice lysá | Moje zdraví

Lékořice lysá

Lékořice lysá (glycyrrhiza glabra) je léčivá rostlina z čeledi bobovitých. Kořeny této rostliny patří k důležitým přírodním drogám užívaným hojně jak v lidovém léčitelství tak i v praktickém lékařství. 

Popis

Rozvětvená lodyha lékořice může dosahovat výšky až 1 metr, její listy jsou lichozpeřené. Zatímco na svrchní straně jsou listy holé, spodní strana je jemně žlaznatá a lepivá. Kvete přes celé léto růžovofialově, přičemž její květy vyrůstají v hroznech z paždí horních listů. Plodí hnědočervené lusky, které obsahují vždy po 3 až 6 hladkých semenech hnědé barvy.

Účinné látky

Z 6−12 % je v droze zastoupen saponin glycirhizin, díky kterému chutná lékořice sladce – glycirhizin je totiž až padesátkrát sladší než bílý cukr. V droze je dále obsažena sacharóza (5 %), glukóza (3 %), hořčiny, živice, škrob (až 20 %) a glykosid likviritin, díky kterému nabývá droga citronové barvy.

Účinky na zdraví

Dobré léčivé vlastnosti lékořice se uplatňují především u dýchacích orgánů, protože výborně odhleňuje a tím usnadňuje vykašlávání. Je rovněž mírně močopudná, upravuje látkovou výměnu, podporuje činnost nadledvinek (čímž je vhodná k léčení chronického únavového syndromu). Tuto bylinku můžeme s úspěchem použít při léčbě každého zánětlivého onemocnění. Svými léčebnými účinky působí i při žloutence, protože umí potlačit virus, který ji vyvolává.

Seznam bylinek na nejrůznější zdravotní potíže najdete zde.

Lékořice má rovněž velmi regenerující účinky na slinivku. Tato léčivá rostlina přináší úlevu i při menstruačních a klimakterických potížích. Lékořice pomáhá také udržovat průchodnost cév a tím tedy předcházet srdečním nemocem. Moderní výzkumy se zaměřují na možný protirakovinné účinky lékořice - studie potvrdily, že tato rostlina zvyšuje aktivitu imunitního systému. Masti vyráběné z lékořice mají příznivý vliv na kožní potíže.

Pozor, nadměrné užívání extraktu z lékořice se může projevit zvýšením krevního tlaku a potlačením močení. Při dlouhodobé konzumaci působí látky z lékořice podobně jako kortikosteroidy, proto se dlouhodobé užívání nedoporučuje.

Výskyt

Tato vytrvalá bylina je původně z jižní Evropy, v současné době ale roste také jako plevel. V tuzemsku se pěstovala na jižní Moravě především v dřívějších dobách, dnes se její pěstování obnovuje. 

Sběr

Kořen lékořice lysé sbíráme na podzim, nejlépe v říjnu, kdy rostlině opadávají listy. Účinný je z nejméně tříletých rostlin. Sušíme jej rozpůlený či roztvrcený při teplotě 20 až 35 °C.

Domácí recepty

Lékořicový čaj

Půl lžičky drceného kořene lékořice přelijeme 3 dcl vroucí vody a necháme patnáct minut louhovat. Po uplynutí této doby přecedíme a popíjíme po doušcích.

Lékořicový sirup proti kašli

Přísady: 25 g kořene lékořice 1 čaj. lžička lněných semínek 1/2 l vody 100 g rozinek 100g cukru 1/2 lžíce octa. Postup: První 4 složky vaříme tak dlouho, dokud nezískáme obsah 0,9 l. Přidáme cukr a ocet a řádně promícháme. Podáváme před spaním.

Autor: Marie Bezděková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.