Proskurník lékařský | Moje zdraví

Proskurník lékařský

Proskurník lékařský (althaea officinalis) se původně pěstoval pouze pro léčebné účely, v současnosti se však často vysazuje jako okrasná rostlina. Pochází z oblasti od Středomoří po Střední Asii, dnes však roste zdomácnělá i jinde.

Popis

Proskurník je rostlina z čeledi slézovité dorůstající výšky 70 až 180 cm. Je to vytrvalá chlupatá bylina s laločnatými jednoduchými listy a růžovými květy (svým vzhledem se hodně podobá ibišku). Listy jsou řapíkaté, 3 až 8 cm dlouhé a 1,5 až 6 cm široké, dlanitě laločnaté až téměř celistvé, na bázi srdčité až tupě klínovité, na vrcholu špičaté, na okraji nepravidelně zubaté.

Účinné látky

Listy proskurníku jsou bohaté na flavonoidy, pektiny a sliz, který je tvořen polysacharidy a je jednou z nejúčinnějších látek, jež se v této rostlince nacházejí. Kořen proskurníku lékařského kromě blahodárného slizu obsahuje i flavonové glykosidy a fenolické kyseliny, které působí jako účinné antioxidanty. Slizovité látky v proskurníku mají změkčující a protizánětlivý účinek

Účinky na zdraví

Používá se při zánětech žaludku, překyselení, kolikách, či průjmech, ale i zánětech ledvin či močového měchýře. Slizovité látky z proskurníku chrání všechny sliznice před působením škodlivých látek. Toho se využívá i u velmi malých dětí při prořezávání mléčných zoubků. Gel s obsahem proskurníku uklidní citlivé dětské dásně, změkčí je a urychlí tak samotné prořezání zubu. Navíc díky protizánětlivým účinkům zabraňuje vzniku případného zánětu v právě prořezaných dásních.

Výskyt

Vyskytuje se v pobřežních křovinách a vysokobylinných porostech, na vlhkých loukách a pastvinách, v příkopech podél řek, druhotně na vlhkých ruderálních místech v obcích a jejich okolí, u mostů a komunikací, u rybníků. Roste na stanovištích periodicky zaplavovaných nebo s trvale vysokou hladinou podzemní vody. Ve vegetačním období je náročný na teplotu, v zimě však snáší i velmi nízké teploty. Roste i na zasolených místech.

V České republice roste jako původní rostlina jen na jižní Moravě. 

V lékárně se sice bylina prodává, ale k dostání je zřídka, proto se před každou zimou dostatečně zásobte. 

Sběr

Květy a listy sbíráme, když rostlina začíná kvést, vždy za slunečného dne, krátce před polednem. Tehdy jsou jeho bílé až narůžovělé květy pěkně rozevřené a poskytují prvotřídní bylinnou drogu. Kořen neumýváme, pouze ho očistím kartáčkem, ihned nasekáme a až potom usušíme. Pokud z proskurníku děláme tinkturu, květ či list nesušíme, ale dáváme přímo do alkoholu.

Domácí recepty

Proskurníkové čaje

Studený nálev z kořene: 4 lžičky drobně řezaného sušeného kořene zalijeme 2 sklenicemi studené vody a necháme přes noc louhovat. Ráno přecedíme, přihřejeme a přes den popíjíme.

Horký nálev z listů a květů: 2 lžíce květů a 1 lžíce listů (nebo 1 lžíce květů a 1 lžíce listů) na 2 sklenice vody. Přelijeme vařící vodou a necháme 10 minut na horké plotně vařit. Popíjíme teplý nápoj přes den.

Autor: Marie Bezděková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.