Divizna velkokvětá: Jaké má účinky a kdy ji sbírat? | Moje zdraví

Divizna velkokvětá

Divizna velkokvětá má velké množství pozitivních účinků na naše zdraví. Pomůže nám s kašlem nebo zahleněním. Využít jí ale můžeme i při revmatu, otocích nebo k normalizaci menstruačního cyklu.

Divizna velkokvětá (Verbascum densiflorum) je dvouletá rostlina, kterou pokrývá ochlupená plsť. Vyrůstá do výšky dvou metrů. V prvním roce se jí tvoří růžice plstnatých, přízemních listů, v druhém roce z růžice vzejde lodyha s ochlupenými listy vejčitého tvaru. Květy jsou uspořádány v hroznech, mají pětidílný kalich ve tvaru zvonku, rovněž je plstnatý. Koruny nesou žlutou barvu. Plody této rostliny jsou tobolky.

Účinné látky

Rostlina obsahuje především saponiny, sliz, menší podíl silice, cukry, třísloviny a flavonoidy.

Využijte květy i listy

Z divizny velkokvěté se využívá zejména květ a listy. Z nich se připravují léčící čaje, případně hojivé obklady ve formě bylinkových kašiček. Pozor ovšem na semena, jsou jedovatá. 

Jaké má divizna účinky na zdraví

  • léčí kašel i zápal plic
  • pomáhá s hojením ran a otoky
  • pomáhá se zahleněním a rýmou
  • normalizuje stav sliznic a menstruačního cyklu
  • tiší revmatické a svalové bolesti
  • mírní záněty

Rostlina skvěle působí proti potížím s vyprazdňováním, prospívá játrům a brzlíku. Tlumí bolesti zubů, rovněž mírní bolení očí. Podporuje vykašlávání hlenů, léčí postižené průdušky, skvěle pomáhá při astmatu. Osvědčila se i při hnisajících ranách, působí močopudně a ovlivňuje funkci sleziny. Léčí bércové vředy, hemoroidy a pomáhá při revmatických bolestech.

Kde diviznu najdeme?

Diviznu nalezneme rozprostřenou po celé Evropě, hlavně ve střední a jižní. U nás ji hledejte tam, kde jsou půdy chudé na živiny a vláhu, daří se jí i v kamenitých, štěrkovitých či hlinitých místech.

Kdy a jak diviznu sbírat?

Kvete ve druhém roce vegetace, a to od května do září. Sbírá se pouze žlutá koruna květů, kterou snadno oddělíte od kalichu. Tyto květy se musí dobře vysušit, inklinují k hnědnutí a plesnivění.

Domácí recepty z divizny

Přírodní projímadlo pomáhá se zácpou, ale nezatíží vaše tělo tolik jako to chemické. Stačí z divizny využít květ s listem (v poměru 1:2), které zalijeme horkou vodou, necháme pět minut odstát a popíjíme jako čaj.

Kašička z divizny pomáhá léčit bércové vředy, uleví i od bolesti. Čerstvé květy nechte zavadnout nebo použijte už ty sušené. Ve vodní lázni rozpusťte bambucké máslo, přidejte květ a zahřívejte půl hodiny. Sceďte a nalijte do skleněné nádoby. Mazání můžete používat dle potřeby.

Autor: Aneta Šimonková, miv
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.