Přibrala jste na břiše? Na vině nemusí být jídlo, ale vážná nemoc | Moje zdraví

Přibrala jste na břiše? Na vině nemusí být jídlo, ale vážná nemoc

Přibrala jste na břiše? Na vině nemusí být jídlo, ale vážná nemoc
Autor: istock.com
30. června 2020 • 10:00

To, že nemůžete dopnout knoflík u sukně nebo kalhot, nemusí znamenat, že jste se moc najedla. Může totiž jít o příznak závažného onemocnění – rakoviny vaječníků. I proto je důležité naslouchat varovným signálům svého těla. 

Hned v úvodu trochu děsivá statistika: rakovina vaječníků je sedmou nejčastější rakovinou a osmou nejčastější příčinou úmrtí na rakovinu u žen na světě. Diagnózu si každý rok vyslechne více než 900 žen v Česku. 600 z nich na následky onemocnění zemře.

Nemoc je zákeřná hlavně tím, že se v počátku nijak neprojevuje. Teprve když nádor naroste do takových rozměrů, že tlačí na okolní orgány, objevují se břišní bolesti a citelné zvětšení objemu břicha, zvané syndrom malé sukně. Mezi další příznaky patří nadýmání, zácpa nebo problémy s příjmem potravy, časté močení. Pokud na sobě tyto příznaky pozorujete, neváhejte se co nejdříve obrátit na svého gynekologa. 

Vše o dalších příznacích rakoviny vaječníků čtěte zde.

Co všechno byste o nemoci měli vědět? 

Rakovina vaječníků je zhoubné onemocnění, které se stejně jako některé další typy nádorů dlouho výrazně neprojevuje. Prvotním příznakem, který popisuje shodně většina žen, je zvětšování objemu břicha, takzvaný syndrom malé sukně. Nejčastěji se onemocnění objevuje ve věkové skupině pacientek mezi 55–75 lety věku, výjimkou ale nejsou ani mladší pacientky.

Nebezpečí rakoviny vaječníků spočívá také v tom, že většina příznaků je snadno zaměnitelná za méně vážné zdravotní potíže. Proto neváhejte navštívit svého lékaře, když trpíte zvětšeným objemem a bolestmi břicha, nechutenstvím, nadýmáním, pálením žáhy a nevolností. Nezřídka se dostavuje také časté močení a zácpa a menstruační problémy.

Je rakovina vaječníků dědičná?

Dědičnost hraje velkou roli. Nedědí se však samotný nádor, ale zvýšená pravděpodobnost onemocnění. Může za ni genová mutace BRCA1 a BRCA2, kterou trpí každý osmistý Čech – ženy i muži. Ženy s touto mutací mají až třicetkrát vyšší riziko vzniku rakoviny vaječníků, ale také desetkrát vyšší riziko, že onemocní rakovinou prsu. Jestliže máte v rodině ženy, které těmito nádory onemocněly, promluvte si se svým lékařem o možnosti genetického testování.

Prevence neexistuje, ale u žen s potvrzenou genovou mutací BRCA1 nebo BRCA2 jsou možné preventivní operace, které riziko významně minimalizují. Jedná se o odstranění vaječníků a vejcovodů, případně také dělohy.

Těhotenství a kojení znamená menší počet proběhlých ovulačních cyklů, čímž klesá pravděpodobnost vzniku nádoru vaječníků. Dále se téměř o polovinu snižuje riziko užíváním hormonální antikoncepce, ale pouze za předpokladu, že se užívá pět a více let.

Jak se nemoc léčí? 

Rakovina vaječníků je léčena operativně a pomocí chemoterapie. Léčebné postupy v posledních letech prošly zásadním vývojem a jsou často kombinovány s biologickou léčbou. Průlom v léčbě jsou takzvané PARP inhibitory, které zabraňují velmi častému návratu onemocnění a mohou být podávány pacientkám s rakovinou vaječníků s genovou mutací BRCA1 nebo BRCA2.

Pokud je gynekologem vysloveno podezření na zhoubný gynekologický nádor, pacientka by měla být odeslána na jedno z onkogynekologických center. Seznam je dostupný na stránkách www.onkogyn.cz

Ženy, které onemocněly zhoubným gynekologickým nádorem, podporuje Pacientská organizace VERONICA www.pacientska-organizace.cz. Na jejich webových stránkách si můžete přečíst příběhy žen, které onemocněly, a získat objektivní informace o prevenci a léčbě od předních lékařů.

Autor: Alžběta Javorková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.