Shannen Doherty se vrátila rakovina prsu. Jakou má ve 4. stádiu šanci na uzdravení? | Moje zdraví

Shannen Doherty slaví 50 a bojuje se 4. stádiem rakoviny prsu. Má šanci na uzdravení?

12. dubna 2021 • 12:00

Určitě si pamatujete tmavovlasou Brendu Walshovou z kultovního seriálu 90. let Beverly Hills 90210. Její představitelka, americká herečka Shannen Doherty, slaví právě dnes padesátiny. Herečka ovšem už dlouho bojuje s agresivní rakovinou prsu. Nemoc u ní prý dospěla do čtvrtého stadia, což s největší pravděpodobností znamená, že metastázovala. Jakou má herečka šanci na vyléčení? Více o rakovině prsu se dočtete na následujících řádcích.

„Je jen otázkou dní nebo týdnů, než se provalí, že se mi vrátila rakovina a mám ji ve čtvrtém stadiu. Proto jsem tady. Je to pro mě v mnoha ohledech těžké. Mám docela strach,“ řekla před časem Doherty v pořadu Good Morning America.

Lékaři objevili u herečky rakovinu prsu poprvé v roce 2015. Tehdy prodělala mastektomii, tedy operativní odstranění prsu. O dva roky později oznámila, že zhoubná nemoc je na ústupu. Čtvrté stádium nemoci, které nyní herečce diagnostikovali lékaři, je velmi vážné.

Rakovinou prsu onemocní v České republice každá desátá žena. V západních zemích včetně USA jde dokonce o každou osmou. Výzkumy posledních let navíc ukazují, že nádorem prsu onemocní stále více žen po padesátce. Zatímco výskyt stoupá, počet úmrtí na rakovinu ale naštěstí klesá. Lékaři umí zachytit více nádorů časněji. Téměř 40 % žen s karcinomem prsu je diagnostikováno v I. stadiu, kdy je šance na úplné vyléčení nejvyšší.

Příznaky se nesmí podceňovat

Mezi časté varovné příznaky, které by měly ženu přivést na odborné vyšetření, patří fixovaná hmatná bulka, vtahující se pokožka, krvavý výtok z bradavky, změna barvy kůže, bulky v podpaží a jiné (více o příznacích rakoviny prsu čtěte zde). „Výše popsané příznaky se mohou vyskytovat samostatně či v kombinaci. Onemocnění v počátečním stadiu většinou nebolí, je takzvaně bezpříznakové. Bolest se projevuje spíše při pokročilém stadiu onemocnění,“ říká vedoucí lékařka Mammacentra Zelený pruh MUDr. Alena Bílková, Ph. D.

V době stanovení a sdělení diagnózy je o každou ženu postaráno a je jí zpravidla navržen optimální léčebný postup. Ten se stanovuje na základě konsenzu odborníků – nejčastěji chirurga, radiologa, onkologa a patologa. Pokud tomu tak není, je třeba, aby se žena poradila se svým ošetřujícím lékařem, zpravidla gynekologem či praktickým lékařem, který ji nasměruje do specializované prsní poradny.

Průběh nemoci

Rozlišujeme čtyři stádia rakoviny prsu:

Stádium I označuje malý nádor nepřesahující 2 cm, který se nešíří mimo prs ani do lymfatických uzlin.

Stádium II označuje nádor o velikosti 2 až 5 cm, přičemž lymfatické uzliny mohou, ale nemusí být zasaženy. Pokud jsou zasaženy, tak ložisko v tomto stádiu nesmí být větší než 2 cm.

Stádium III označuje nádor, který prorůstá do tkání mimo prs, anebo případ, kdy jsou zasaženy lymfatické uzliny. Vzdálené metastázy nejsou prokázány.

Stádium IV označuje stádium, kdy se kdekoliv v těle bez závislosti na velikosti nádoru či zasažení uzlin najdou nádorová ložiska (metastázy). Nejčastěji to bývá v plicích, játrech, kostech či mozku.

Šance, že se díky léčbě v následujících pěti letech od diagnózy neobjeví žádné známky karcinomu, je u I. stadia asi 90 %, u II. stadia 86–91 %, u III. stadia 54–67 % a u IV. stadia 20 %.

Léčba bývá náročná

Rakovina prsu je léčitelná nemoc s 50% šancí na úplné uzdravení. I u pacientek v pokročilém stádiu nemoci je možné nádor zmenšit a potíže, které vyvolává, odstranit nebo zmírnit.

Léčba nádorů je vždy postavena na spolupráci specialistů z několika oborů. Metodami léčby jsou chemoterapie, radioterapie a chirurgická terapie. Kromě nich dnes dochází k velkému rozvoji biologické léčby, tedy takové, která cíleně působí na nádorové buňky a nepoškozuje ostatní tkáně. 

Léčba zhoubného nádoru bývá agresivní a organismus ženy, ať je jakkoli silný, prostě neumí snášet léčbu bez odporu. Nežádoucí účinky chemoterapie či ozařování jsou dostatečně známé. Objevit se však mohou i jiné komplikace. Jako následek operačního odstranění lymfatických uzlin v podpaží vzniká například lymfedém. Jde o vleklé onemocnění, projevující se otokem tkání, v nichž se hromadí míza (lymfa). Vzniká následkem špatné funkce lymfatického systému.

U pacientů s pokročilým nádorovým onemocněním se velmi často objevují kostní metastázy. Kostní metastázy zhoršují kvalitu života, morbiditu i mortalitu. V časných fázích je ovšem pacientka nemusí rozpoznat, jsou bez příznaků.

Prevence rakoviny prsu

Protože primární prevence (zabránění vzniku nádoru) u rakoviny prsu neexistuje, je zatím jediným účinným prostředkem včasné objevení nádoru. K tomu významně přispívá preventivní screeningová mamografie a částečně i samovyšetřování prsu. Návod na něj najdete zde.

Na fotografie ze života herečky Shannen Doherty se podívejte v následující galerii: 

 

Autor: Marie Bezděková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.