Rakovina vaječníků: Jaká existuje prevence? | Moje zdraví

Jak snížit riziko vzniku rakoviny vaječníků? Mějte včas děti a zůstaňte hubená

Jak snížit riziko vzniku rakoviny vaječníků? Mějte včas děti a zůstaňte hubená
Otěhotnět do 26 let je dobrou prevencí proti rakovině vaječníků • Autor: iStock.com
13. července 2018 • 06:00

Rakovina vaječníků je do velké míry závislá na zděděných genech. To ale neznamená, že neexistují způsoby prevence, jak tomuto typu rakoviny můžete předejít. Server health.com popsal na základě několika studií způsoby prevence, které mohou pomoci ohroženým ženám vyhnout se rakovině vaječníků.

Jak tedy můžete snížit riziko vzniku rakoviny vaječníků? Určitě nezapomínejte na pravidelné preventivní lékařské prohlídky, sportujte, nekuřte a nepijte ve velké míře alkohol. Tyto rady jsou univerzální prevence pro každý typ nemocí. Konkrétní rady proti rakovině vaječníků jsou tyto:

Užívání orální antikoncepce

Různé výzkumy prý prokázaly, že ženy, které užívají antikoncepční pilulky, mají nižší pravděpodobnost vzniku rakoviny vaječníků. Pokud tak zmiňované pilulky užíváte pravidelně, může vaše ochrana před tímto tipem rakoviny trvat i 35 let. A co víc, některé studie dokonce tvrdí, že snížené riziko jejího vzniku může nastat už tři až šest měsíců po zahájení jejich užívání.

Vznik této choroby totiž souvisí i s větším počtem ovulací, které během svého života máme. S užíváním antikoncepčních tablet ale existují i rizika včetně srdečních záchvatů a krevních sraženin. Výše popsané totiž rozhodně neplatí pro každého a různé vědecké expertízy a testy nejsou v tomto případě bohužel směrodatné.

Udržujte přiměřenou tělesnou váhu

Rizikovým faktorem pro vznik tohoto typu rakoviny je i obezita. Jedná se skutečně o nebezpečný faktor pro vývoj různých druhů rakovin. Základem je nebýt hubený ani korpulentní, stačí mít přiměřenou a zdravou váhu vzhledem k vaší výšce a věku.

Jezte potraviny s nízkým obsahem tuku

Samozřejmě byste měli jíst co nejméně tučné stravy. Váš jídelníček musí být vyvážený. Dobrým nápadem je tak konzumovat zeleninu a ovoce. Naopak červené maso jezte co nejméně.

Těhotenství a kojení

S nižším rizikem vzniku rakoviny vaječníků souvisí i těhotenství a kojení. Pokud je totiž žena těhotná, logicky nemá ovulaci a jak už víme, některé studie uvádí, že právě to může stát za sníženou možností, výskytu rakoviny vaječníků. Roli zde prý hraje i věk, ženy, které měly dítě před 26. rokem svého života, mají ještě nižší pravděpodobnost jejího vzniku. Výše napsané ale znovu musíme brát s rezervou, nejrůznější testy vědců znovu nejsou směrodatné a jasně prokázané.

Odstranění vaječníků

Pokud máte vysoké riziko vzniku rakoviny vaječníků, může pro vás být krajním řešením profylaktická operace. Pokud máte rodinnou dědičnou anamnézu tohoto onemocnění, je možné, že se u vás časem skutečně tato choroba projeví. Případná operace se samozřejmě vyplatí až ve chvíli, kdy už máte alespoň jedno dítě. Rozhodně se ale nevyplácí čekat do vyššího věku. Faktem ale je, že byste neměly otálet a rozhodně byste měly vyhledat odborníka, který vám poradí, co dělat a jak postupovat.

Autor: Daniel Mareš
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.