Geny jako Angelina Jolie? Riziko není jen rakovina prsu, ale i vaječníků | Moje zdraví

Geny jako Angelina Jolie? Riziko není jen rakovina prsu, ale i vaječníků

Geny jako Angelina Jolie? Riziko není jen rakovina prsu, ale i vaječníků
Autor: istock.com
18. června 2020 • 10:00

Vzpomínáte si na ten šok, když si hollywoodská hvězda Angelina Jolie nechala odstranit obě prsa, aby předešla rakovině? Možná už si ale nepamatujete, že si nechala odstranit i vaječníky – i ty jsou totiž v případě této vrozené vady rizikové.  

V části populace se rakovina dědí genetickou mutací, kterou lékaři označují jako BRCA1 a BRCA2. Nositelé těchto mutací mají celoživotně 10krát zvýšené riziko vzniku rakoviny prsu a 30krát rakoviny vaječníků. V Česku nese tuto genetickou dispozici každý 750. člověk. Problémem je, že o tomto problému zhruba polovina rizikových žen neví, protože nepodstoupí dobrovolné testování.

Další informace k tématu čtěte zde.

Třicet procent rakoviny vaječníků je dědičných

Nadační fond Hippokrates společně s ONKO Unií, o.p.s. proto vedou osvětovou kampaň, kterou chtějí upozornit na důležitost genetického testování u indikovaných pacientek. Proč je to tak důležité? „Nějakou formou zhoubného nádoru onemocní v Česku každý třetí člověk. U menší části pacientů, zhruba u 5–10 procent, u rakoviny vaječníků dokonce až u 30 procent, víme, proč nádory vznikají – je to na základě dědičné dispozice, genetického defektu. V gynekologii jde především o riziko vzniku rakoviny vaječníků, prsů a děložní sliznice,“ uvádí prof. MUDr. Michal Zikán, Ph.D., přednosta Gynekologicko-porodnické kliniky Nemocnice na Bulovce. 

Vše o příznacích rakoviny vaječníků čtěte zde.

Kde hledat pomoc? 

Na testy se ale podle RNDr. Jany Soukupové, Ph.D. z Institutu biochemie a experimentální onkologie při 1. LF a VFN v Praze dostane asi jen polovina pacientek, které mají riziko dědičné rakoviny. „Přitom při nalezení může být ženám nabídnut preventivní chirurgický výkon s následným dramatickým snížením rizika vzniku onemocnění,“ vysvětluje důležitost změny v testování doktorka Soukupová. 

Kromě prevence pak zjištění mutace genů také zlepšuje možnosti léčby a pacientky mají naději na výrazné prodloužení života. „Chemoterapii totiž u nich může doplnit léčba takzvanými PARP inhibitory, a to již v první linii, není tedy nutné čekat až na návrat onemocnění, jak tomu bylo dosud. Pro léčbu PARP inhibitory je nutné, aby u pacientky s rakovinou vaječníků byla potvrzena mutace genu BRCA1 nebo BRCA2. Proto je důležité, aby ženy věděly o možnosti genetického vyšetření v případě, že karcinomem vaječníků onemocní,“ apeluje profesor Zikán.

Jestliže patříte do rizikové skupiny, tedy do té, kde se v rodině vyskytují v příliš nízkém věku nádorová onemocnění, nebo už jste rakovinu vaječníku prodělala a nebyla jste testována, obraťte se na svého lékaře. Pokud vám nepomůže, můžete se poradit v pacientské organizaci VERONICA, která podporuje pacientky, jež onemocněly zhoubným gynekologickým nádorem. Další informace o genetické mutaci BRCA naleznete na: www.pacientska-organizace.cz/brca.

Autor: Alžběta Javorková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.