Slavné ženy, které také bojovaly s rakovinou prsu | Moje zdraví

Slavné ženy, které také bojovaly s rakovinou prsu

  • Slavné ženy, které také bojovaly s rakovinou prsu
    Autor: Profimedia.cz
    5. února 2020 • 10:11

    Před pár hodinami šokovala svět herečka Shannen Doherty se smutnou zprávou: Vrátila se jí rakovina prsu a tentokrát ve čtvrtém stádiu. Shannen Doherty je další ze slavných žen, které musí čelit zákeřnému onemocnění. Které další ženy musely s touto nemocí bojovat?

    Shannen Doherty se poprvé o své diagnóze dozvěděla v roce 2015. Před třemi lety se jí podařilo z rakoviny zcela vyléčit, zákeřná nemoc se jí ale vrátila a nyní je již ve čtvrtém stadiu. Informace prozradila v úterý v pořadu Good Morning America.

    S rakovinou prsu bojují nebo bojovaly i další hvězdy koncertních pódií a filmového plátna. Ačkoliv je léčba stejně náročná jako u ostatních pacientek, musejí se slavné ještě k tomu vypořádat s trvalou přítomností médií. Které ženy ještě bojovaly s touto diagnózou a jak onemocnění změnilo jejich život? 

  • Cynthia Nixon

    Cynthia Nixon • Autor: Profimedia.cz

    Nejznámější rolí Cynthie Nixon je bezpochyby Miranda ze seriálu Sex ve městě. Podobně, jako by to asi udělala její seriálová hrdinka, se zachovala při onemocnění i samotná herečka. Neslevila ze svého pracovního nasazení, i operaci naplánovala tak, aby nezmeškala ani jedno představení, ve kterém účinkovala. Jak sama říká, snášet její onemocnění bylo pro její okolí asi mnohem horší než pro ni samotnou. Nejtěžší pak bylo promluvit si o tom s dětmi.

    Nyní, s odstupem více než třinácti let, říká, že to nejhorší na nemoci je strach:„Jediná věc, které je třeba se doopravdy bát, je samotný strach. Hrozí vám, že nebudete chodit na preventivní prohlídky, protože se o sobě nechcete dozvědět něco, čeho se bojíte. Ale ono vás to nakonec dostihne, a pokud se tomu budete vyhýbat, dopadne to špatně.“ 

  • Kylie Minogue

    Kylie Minogue • Autor: Profimedia.cz

    Kylie Minogue je jednou z prvních slavných žen, která o svém onemocnění dokázala hovořit veřejně. Rakovina prsu jí byla diagnostikována v roce 2015. Lékaři dodnes hovoří o takzvaném „Kylie efektu“ – právě díky tomu, že světoznámá zpěvačka veřejně hovořila o své nemoci v době, kdy to nebylo úplně běžné, a ženy, i ty mladší, začaly chodit na pravidelné preventivní prohlídky. Ovšem právě Kylie Minogue na vlastní kůži zažila, že mamograf není všemocný: Jen pár týdnů poté, co absolvovala mamografické vyšetření s ujištěním, že je zcela zdravá, si sama našla v prsu bulku. Její poselství ostatním ženám proto zní:„Máte-li sebemenší pochybnost, jděte na prohlídku znovu! To, že někdo nosí bílý plášť, ještě neznamená, že má za všech okolností pravdu.“

    Během náročné léčby Kylie také co nejvíce pracovala: Stihla vydat digitální singl Over The Rainbow a napsat knihu pro děti The Showgirl Princess. Přesto, že se jí náročnou nemoc nakonec podařilo překonat, její smutné následky si ponese do konce života – lékaři jí totiž nedoporučili mít děti, po kterých tolik toužila.

  • Christina Applegate

    Christina Applegate • Autor: Profimedia.cz

    Pamatujeme si ji jako Kelly Bundovou ze seriálu Ženatý se závazky. V roce 2008 jí diagnostikovali rakovinu prsu. Ve stejném roce podstoupila oboustrannou mastektomii, tedy odstranění prsu. V interview s přední americkou moderátorkou Oprah Winfrey přiznala, že než šla na operaci, nechala si svá ňadra nafotit, aby na ně nikdy nezapomněla. Po operaci se se svým vzhledem dlouho nemohla vyrovnat, později se nechala slyšet, že plastická chirurgie vám dokáže vykouzlit mnohem hezčí prsa, než jste měla dříve. Od doby své nemoci je zastánkyní lépe dostupné zdravotní péče, a navíc založila nadaci Right Action for Women, která ženám poskytuje preventivní mamografická vyšetření.

  • Sheryl Crow

    Sheryl Crow • Autor: Profimedia.cz

    Countryová hvězda vždy žila zdravě, takže diagnóza zhoubného nádoru v levém prsu pro ni znamenala šok. V nejtěžších chvílích ji podržela její rodina: Střídavě drželi služby, vařili jí polévku a povídali si s ní tak dlouho, až hrůza z nemoci postupně pominula. Ale ani potom to nebylo úplně lehké: „Jsem zvyklá na hodně aktivní životní styl a únava po léčbě ozařováním mě přiváděla do depresí,“ říká.

    „Ale nakonec jsem se tomu poddala. Řekla jsem si, v pořádku, teď je potřeba se trochu vyspat a odpočinout si.“ Právě okamžik, kdy se vědomě rozhodla dopřát si odpočinek, znamenal v její léčbě zásadní pozitivní obrat.„Teď o sebe pečuji jinak než předtím. Naučila jsem se říkat ne, když se na něco necítím. Naučila jsem se, že jsem stejně důležitá jako lidé okolo mě. A když se o sebe dobře nepostarám, nebudu schopná vydat ze sebe to nejlepší.“

  • Anastacia

    Anastacia • Autor: Profimedia.cz

    „Nejprve jsem je bytostně nesnášela, ale teď cítím, že mne vlastně posílily.“ Tak mluví americká zpěvačka Anastacia (50) o svých jizvách po oboustranné mastektomii. Anastacia porazila rakovinu prsu už dvakrát, v roce 2003 v levém a roku 2013 v pravém. Také v té době se o nemoci na veřejnosti vůbec nemluvilo. „Ale jakmile jsem o tom promluvila do médií, stejně jako Kylie Minogue nebo Sheryl Crow, najednou o tom mluvili všichni. Stalo se z nás jakési společenství a navzájem si dodáváme pocit, že se to dá zvládnout,“ vzpomíná. Jenže po deseti letech se rakovina vrátila. Anastacia se okamžitě rozhodla pro dvojitou mastektomii, ale lékaři ji zrazovali. Operace, kterou se rozhodla podstoupit, má i následky, které si předem neuměla představit: „Netušila jsem, kolik bolesti mě čeká. Na rekonstrukci prsou mi vzali svaly z mých zad a dlouho jsem se vůbec nemohla ohnout. Trvalo pět měsíců, než jsem si znovu dosáhla na prsty u nohou. A to jsem měla pocit, že jsem vyhrála bitvu!“ 

  • Maggie Smith

    Maggie Smith • Autor: Profimedia.cz

    Maggie Smith, představitelka statečné profesorky McGonagallové, bojovala s rakovinou doslova na place při natáčení série filmů o Harrym Potterovi. „Neměla jsem vlasy, takže nebyl žádný problém nasadit si paruku,“ říká s typickým sarkastickým humorem, ale vzápětí dodává: „Chemoterapie způsobí, že se cítíte hůř než kvůli samotné rakovině. Bylo mi příšerně špatně. Přidržovala jsem se kulis a pořád jsem se snažila zvládnout následujících pár minut.“ 

    Po natáčení filmu Harry Potter a Princ dvojí krve ztratila nejen spoustu sil, ale také sebedůvěru, takže měla strach z návratu na divadelní jeviště: „Byla jsem hrozně nejistá. V mém věku se člověk navíc zotavuje déle a není tak odolný. Sebralo mi to hodně energie. Ale posledních pár let se znovu vzpamatovávám. Vracejí se mi síly.“

  • Olivia Newton-John

    Oliva Newton-John v březnu 2017 • Autor: Profimedia

    Hvězda filmu Pomáda z roku 1978 je u fanoušků velmi oblíbená díky svému zpěvu i hraní, ale respekt lidí z celého světa si získala hlavně díky svému výzkumu rakoviny. V roce 1996 jí byla diagnostikována rakovina prsu a před několika měsíci prý prodělala relaps. Od 90. let se ale věnuje výzkumu této zákeřné choroby a propaguje kampaň We go together (Jdeme spolu), zaměřenou na získávání finančních prostředků pro své výzkumné a wellness centrum věnující se onkologickým pacientům.

  • Anna K.

    Anna K. • Autor: Profimedia.cz

    Rakovina prsu udeřila u ANNY K. v roce 2009. Zpěvačce se podařilo ji porazit, nemoc se ale bohužel po osmi letech vrátila. Podstoupila operaci, chemoterapie i ozařování. „Říká se tomu druhá nemoc, druhostranný nádor, a měla jsem víc nálezů,“ řekla Anna K. o své nemoci.

Autor: sla
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.