Konečně naděje. Vážně nemocní Češi dostanou lék na koronavirus | Moje zdraví

Konečně naděje. Vážně nemocní Češi dostanou lék na koronavirus

Konečně naděje. Vážně nemocní Češi dostanou lék na koronavirus
Autor: istock.com
17. března 2020 • 18:00

Pacientům, kteří se v Česku nakazili koronavirem COVID-19 a jejich stav je vážný, svitla naděje na rychlejší uzdravení. Státní ústav pro kontrolu léčiv vydal souhlas k tomu, aby jim byl podán dosud neregistrovaný lék Remdesivir, který se v současné době testuje na lidech.

Remdesivir byl původně určený jako lék na ebolu, vědci ale mají za to, že by mohl pomoct i pacientům nakaženým koronavirem. K nakaženým Čechům se tak nejspíš také dostane. „Státní ústav pro kontrolu léčiv odeslal na Ministerstvo zdravotnictví odborné stanovisko, kterým doporučuje povolit distribuci, výdej a používání neregistrovaného léčivého přípravku Remdesivir na nemoc COVID-19,“ potvrdila nám informaci mluvčí SÚKL Barbora Peterová.

Vše o epidemii koronaviru v Česku čtěte zde.

Náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula již dříve uvedl, že Česko je v kontaktu s americkou firmou Gilead, která lék vyvíjí a testuje. SÚKL ji požádal o předložení kompletní dokumentace k léku. S ohledem na mimořádnou situaci, kdy pro léčbu koronaviru není možné použít jinou alternativu, považuje SÚKL podle vyjádření své mluvčí za doloženou jak jakost přípravku, tak jeho bezpečnost.

Rozhodne se o každém pacientovi zvlášť

Remdesivir bude dodáván do lékáren nebo zdravotnických zařízení na základě schválení léčby společností Gilead. Žádost o takovou léčbu pro konkrétního pacienta musí podat lékař příslušného zdravotnického zařízení. Obecně lze podle SÚKL říci, že Remdesivir je určen pro pacienty v kritickém stavu (tj. potvrzená infekce COVID-19, hospitalizace a umělá plicní ventilace), ale posuzuje se každý konkrétní případ. Podle posledních informací by ji měl dostat jeden z řidičů taxislužby, který je aktuálně v kritickém stavu.

O tom, jak na nákazu působí užívání ibuprofenu, čtěte zde.

Klinické testy léku Remdesivir začaly v USA před několika dny, a to na několika stovkách pacientů nakažených koronavirem. Finální výsledky studie by mohly být už na konci března.

Na koronavirus zatím neexistuje žádný schválený lék ani vakcína, a lékaři tak u pacientů pouze zmírňují příznaky nákazy. Mezi ty patří podle Světové zdravotnické organizace především horečka (88 %), suchý kašel (68 %), dýchavičnost (18 %), únava, bolest v krkumigrény a bolesti svalů (14 %). Mezi méně časté symptomy pak patří zimnice (11 %), závratě a zvracení (5 %) nebo průjem (4 %). Naopak rýma příznakem nákazy koronavirem není. 

Vše o příznacích a projevech nemoci čtěte zde.

Autor: Marie Bezděková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.