Chřipka se blíží: Deset tipů, jak se vyhnout nákaze | Moje zdraví

Chřipka se blíží: Deset tipů, jak se vyhnout nákaze

Chřipka se blíží: Deset tipů, jak se vyhnout nákaze
Autor: istock.com
24. ledna 2020 • 06:00

Chřipková epidemie loni již touhle dobou probíhala. Letos počet nakažených respiračními onemocněními stoupá, zatím ale žádný kraj epidemii nehlásí. Pokud nejste očkováni a přemýšlíte, jak posílit imunitu, přijdou vám určitě vhod i naše tipy. Rozhodně můžete udělat více, než jen zvýšit příjem vitamínu C!

Zvyšte příjem čerstvého zázvoru

Zázvor je číslo jedna v prevenci i boji s viry, ale i během léčby. Ideální je přelít čerstvý nastrouhaný zázvor vroucí vodou a popíjet jako čaj. Pro lepší chuť můžete přidat citronovou šťávu a trochu medu. Ačkoliv má zázvor příznivé účinky i na trávení, někomu může naopak žaludek podráždit. Pokud na něj tedy nejste zvyklí, začněte s ním po menších dávkách a opatrně.

Myjte si správně ruce

Mytí rukou je opravdu banální věc, ale během chřipkových epidemií je to jedna z nejdůležitějších věcí, která rozhoduje o vašem zdraví. Víte, že skoro pětina lidí si nemyje ruce po cestování MHD? Kromě dopravních prostředků ale číhá spousta bacilů i na madlech nákupních košíků,  klikách u dveří. Dále jsou to mince a bankovky, mobilní telefony, klávesnice nebo počítačové myši. Podle studie vědců z Univerzity v Severní Karolíně je například na klávesnicích 500krát více bakterií než na záchodovém prkénku!

Proto je důležité mýt ruce často a hlavně správně. Jak na to? namočte si ruce pod teplou čistou tekoucí vodou. Aplikujte malé množství mýdla. Třete dlaně o sebe (mimo proud vody). Protřete prsty a mezery mezi nimi. Protřete nehty proti dlaním. Protřete vnější stranu dlaní. Opláchněte čistou tekoucí vodou. Osušte ruce čistým ručníkem nebo papírovým ručníkem. Celý proces by měl trvat minimálně 20 vteřin.

Pokud jste na cestách nebo někde, kde nemáte přístup k vodě a mýdlu, mějte při sobě antibakteriální gel.

Nohy v teple

Od samotné zimy člověk rýmu ani chřipku nedostane, za to vždy můžou bacily. Když má ale člověk například studené nohy nebo je mu zima, sníží se prokrvení, tím i přítomnost bílých krvinek a imunita a viry mají mnohem lepší pole působnosti a snáze se jim v těle útočí. Cévy se zužují v první řadě na „periferiích“ – tedy na končetinách. Takže až si budete brát rukavice, myslete také na to, zda máte pořádnou podrážku nebo teplé ponožky.

Pomozte si solí

Kloktání horkou vodou a solí je recept našich babiček, nyní ale studie potvrzují, že velmi účinný. Slanou vodu můžete kloktat, slanou vodu můžete i „šňupat“ (nebo používat slané nosní spreje). Výzkum publikovaný v roce 2005 v American Journal of Preventive Medicine ukazuje, že lidé, kteří si vyplachovali sliznice slanou vodou dvakrát denně po dobu deseti sekund, snížili riziko onemocnění virovou nákazou až o 34 %.

Choďte na vzduch a hýbejte se

V období chřipkových epidemií je strategické nechodit do míst s velkou koncentrací lidí, jako jsou nákupní centra nebo divadla. To ale neznamená, že by měl člověk sedět doma, naopak, pokud se budete pravidelně hýbat, a tím je myšlena i třeba procházka na čerstvém vzduchu, snížíte riziko onemocnění o úžasných 50 %. „Cvičení stimuluje mozek, aby produkoval více serotoninu, dopaminu a dalších hormonů,“ říká Pamela Peeke z University of Maryland. Tyto hormony mimo jiné i posilují imunitní systém. A další skvělá zpráva? „I když se nehýbete najednou – třeba 15 minut ráno a 15 večer – tak se to počítá,“ dodává Peeke.

Nepoužívejte stejné příbory

Možná to zní jako samozřejmost, ale nejezte jedním příborem – neochutnávejte jídlo dětem, nedojídejte po nich, nedávejte svému partnerovi ochutnávat vaše jídlo. Ne vždycky totiž platí, že když je nachlazen jeden člen rodiny, tak to automaticky dostanou všichni ostatní.

Věnujte se koníčkům

Nedávné studie ukázaly, že pletení výrazně snižuje stres, ale má vliv i na imunitu. Šití, háčkování, ubrouskování, jakékoliv domácí tvoření po dobu 20 minut denně zvýší vaši imunitu až o 76 %, tvrdí odborníci ze State University of New York at Stony Brook. Stres a imunita jsou spojené nádoby: Zvýší se stres, sníží se imunita a naopak. Najděte si tedy oblíbenou činnost pro dlouhé zimní večery!

Zajděte si na masáž

Příznivý vliv na imunitu mají i masáže. Také při masážích totiž klesá hladina stresového hormonu kortizolu v těle a naopak zvyšují se hladiny dopaminu a serotoninu a to znamená v součtu jediné: lepší schopnost těla odolávat infekci.

Správně jezte

Někdo nedá dopustit na echinaceu, jiný na imunoglukany, další na citrusy. Co ale rozhodně zařaďte do svého jídelníčku, jsou probiotika. Střevní mikrobiom hraje totiž zásadní roli ve schopnosti našeho těla odolávat nemocem. Ve vašem jídelníčku by tedy neměly chybět zakysané mléčné výrobky, jogurty, kefíry či acidofilní mléka a také fermentované potraviny, které dělají dobře našim střevům.

Spěte

Možná toho chcete stíhat hodně a spánek je tak trochu ztráta času. Když ale onemocníte chřipkou, budete „mimo“ mnohem déle. Vědci z Chicagské univerzity zjistili, že lidem, kteří po dobu pouhého týdne spali čtyři hodiny denně, se snížilo množství protilátek proti chřipce po očkování o celou polovinu oproti těm, kteří spali sedm a půl až osm a půl hodiny denně.

Autor: Pavla Skurovcová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.