Myokarditida (zánět srdečního svalu) | Moje zdraví

Myokarditida (zánět srdečního svalu)

Jedná se o zánět srdeční svaloviny. Většinou je tento zánět způsoben viry.

Příznaky

Příznaky myokarditidy jsou velice rozmanité. Buď se nemusí vůbec objevit, nemoc je možné objevit například z náhodného krevního náběru, nebo se jedná o necharakteristické příznaky, jako jsou horečka, bolesti na hrudi, dušnost, únava. Někdy se objeví i bolesti svalů a kloubů a otoky na dolních končetinách, u ležících pacientů i otoky v křížové oblasti. V nejtěžších případech se můžou objevit i změny na EKG, srdeční selhávání a v nejhorších případech i smrt.

Postihuje

muži
ženy
děti

Projevuje se

SrdceSrdeční sval

Léčba myokarditidy

Léčba bývá obtížná. Pacienta je nutné upoutat na lůžko a hospitalizovat jej. Nutné je monitorovat jeho základní životní funkce a pro podporu léčby se pacientovi dávají různé léky. Dotyčný nesmí užívat alkohol, a to alespoň půl roku po vyléčení. Omezit by měl i fyzickou aktivitu, kouření a konzumaci slaných potravin. Při poruše srdečního rytmu se využívá kardiostimulátor, který rytmus srdce obstarává.

Léky

Pro podporu léčby lze použít kortikosteroidy na zmírnění zánětu, antibiotika nebo virostatika. Využívají se i léky na podporu srdeční činnosti. Při poruchách srdečního rytmu se využívají antiarytmika.

Vyšetření

Spočívá ve vyšetření srdce za pomoci EKG a ECHO. Infekce se vyšetřuje odběrem krve. Vyšetření je možné doplnit o zobrazení srdce pomocí magnetické rezonance. Někdy se provádí i biopsie svaloviny srdeční.

 

Komplikace

Největší komplikací je poškození srdce, při kterém se začne objevovat srdeční selhávání. Objevit se mohou i arytmie, které mohou způsobit i smrt. Dalším problémem můžou být i nízký krevní tlak a krevní sraženiny, které souvisí s arytmií. Sraženiny ucpou cévu a kvůli tomu může odumřít část těla nebo orgán, který tato céva zásobuje krví.

Další komplikací může být perikardiální výpotek, který vyvíjí tlak na srdce a to ztěžuje plnění srdce krví. Tím se snižuje pumpování krve do těla.

Trvalé následky

Po doléčení může zůstat u jedince mnoho trvalých následků jako roztažení stěn srdce, které zhoršuje pumpování krve, poruchy srdečního rytmu a někdy se může objevit i srdeční selhávání.

Prevence

Proti vzniku myokarditidy se lze bránit tím, že správně doléčíte onemocnění, které může zánět v srdeční svalovině způsobit, a to jsou angína, chřipka nebo třeba zánět nosních dutin. Při onemocnění je důležitý klid na lůžku.

Kdy jít k lékaři

K lékaři běžte, pokud máte problémy s dušností a pociťujete v hrudi bolesti.

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.