Co jíst při chřipce? Jak rychle vyléčit chřipku? | Moje zdraví

Jak rychle vyléčit chřipku? Pomůže vám i to, co jíte!

Video se připravuje ...
25. září 2018 • 12:00

V současné době asi není nikdo, kdo by ve svém okolí neměl někoho, kdo bojuje s chřipkou nebo nachlazením. Jen málo z nich si může "dovolit" nemoc pořádně vyležet, jak by se správně mělo. V rychlejším zotavení nám hodně pomůže kromě léků i to, co jíme. Co nás během nemoci rychle postaví na nohy?

Začněme jen drobnou informací na okraj: Viróza a chřipka jsou dvě rozdílná onemocnění a zatímco s lehčí virózou lze "pod prášky" fungovat i v zaměstnání, když to holt jinak nejde, chřipka tělo zatíží podstatně zásadněji a člověk horkotěžko vstává z postele několik dní.

„Viróza je odborným termínem pro všechna onemocnění způsobená viry (tedy včetně dětských infekčních nemocí nebo oparu). U nás se však tento termín začal používat v užším smyslu a označuje pouze nachlazení. Některé virózy mohou mít stejné příznaky jako chřipka – vysoké horečky, bolesti svalů, malátnost,“ vysvětluje MUDr. Eva Kettmannová a dodává: „Pojem „chřipka“ by se měl správně používat pouze, pokud se jedná o onemocnění způsobené virem chřipky.“

Ať už ale máte chřipku nebo virózu, potraviny, které urychlí vaši rekonvalescenci, jsou stejné.

Co tedy při chřipce a nachlazení jíst?

První dny onemocnění u většiny dětí i dospělých provází nechutenství. V tuto chvíli je ale potřeba myslet na dostatek tekutin, který je pro léčbu chřipky a virózy zásadní. "Nejvhodnější jsou voda s citronem a bylinkový čaj,“ říká MUDr. Kettmannová.

Vývar

Ve chvíli, kdy si dokážete představit, že už byste mohli pozřít něco jiného než tekutiny, vsaďte na silný kuřecí vývar. Je to nejen ověřený recept našich babiček, ale i lékaři schválená varianta. Sůl pomůže udržet vodu v těle, zelenina dodá potřebné vitamíny a minerály a kuřecí maso bílkoviny, které pomáhají tělu při zotavení. Podle některých studií kuřecí vývar pomáhá při uvolňování ucpaného nosu, podle dalších zase zefektivňuje boj našeho těla s infekcí.

Vitamíny

Asi nikoho nepřekvapí, že v těsném závěsu budou ovoce a zelenina. Ideálně čerstvé a třeba v podobě populárního smoothie. Vitamíny můžete také doplňovat preparáty z lékárny, nenahrazujte jimi ale ovoce a zeleninu úplně. Pokud nemáte chuť zrovna na pomeranč nebo citron, protože vám přijdou do žaludku moc agresívní, zkuste nejdřív banány nebo jablka.

Hovězí maso

Další látka, která má pozitivní vliv na imunitu a uzdravování, je zinek. Jeho přirozeným zdrojem je červené maso, především hovězí. Z živočišných zdrojů se zinek do lidského těla lépe vstřebává, pokud ale maso není součástí vašeho jídelníčku, můžete zkusit meruňky, dýňová či slunečnicová semínka a také ořechy.

Jak posílit imunitu?

„Z tradičních přírodních prostředků s prokázaným protivirovým účinkem doporučuji nejčastěji echinaceové a grepové kapky a dračí krev,“ říká MUDr. Kettmannová a doplňuje: „Echinaceové kapky a grepové kapky jsou vhodné i pro děti, nepodávejte je ale při alergii na citrusy."

Lékařům se také osvědčil homeopatický přípravek Oscillococcinum. První 3 dny nemoci ho dávejte 3x denně," doporučuje lékařka. "Tento homeopatický lék stimuluje vlastní protivirovou imunitu organismu."

Homeopatika pomohou také snížit v počátku nachlazení nebo chřipky teplotu. Podle příznaků můžete zvolit buď Accontium 15 C (při prudkém nástupu horečky, obvykle v noci, bez pocení), Belladonnu 15 C (prudký nástup horečky, výrazné pocení, kůže je vlhká, rudá, sálající, lesklé oči) nebo Gelsemium  15 C (vysoká teplota s výraznou slabostí, otupělost, bez žízně). Pro úlevu od bolesti sáhněte po přípravku Eupatorium 9 C (pokud jsou výrazné bolesti svalů končetin, bolest očí, bolest hlavy) nebo Rhus Toxicodendron (také na svalové bolesti, rozdíl oproti předchozímu léku je v tom, že člověk má potřebu se hýbat, navzdory slabosti a únavě si nemůže najít úlevovou polohu ani v posteli).

Autor: Irena Sládečková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.