Koronavirus řádí už i v Itálii. Jak moc je situace vážná? | Moje zdraví

Koronavirus řádí už i v Itálii. Jak moc je situace vážná?

Koronavirus řádí už i v Itálii. Jak moc je situace vážná?
Autor: istock.com
25. února 2020 • 06:00

Smrtící koronavirus, který se poprvé objevil v Číně, se stále šíří. Nově začal řádit i v Itálii, kde si připsal hned několik obětí. Nakažené hlásí nově také Rakousko. Jak moc je situace vážná a jak se koronavirus projevuje?

České Ministerstvo zahraničí kvůli koronaviru v Itálii odrazuje Čechy před cestou do postižených oblastí. V pevninské Číně nemoci způsobené koronavirem podlehlo už téměř 2600 lidí, většina z nich v provincii Chu-pej. Nakažených je tu přes 77 100.

On-line přenos s informacemi můžete sledovat zde.

O tom, jak je na koronavirus připravené Česko, čtěte zde. 

Virus se objevil již ve 30 zemích včetně 10 evropských (Belgie, Finsko, Francie, Itálie, Německo, Rusko, Španělsko, Švédsko, Velká Británie, Rakousko). První Evropané zemřeli v Itálii, ve Francii předtím jeden Číňan.

Nový typ koronaviru má asi z 80 % shodnou genetickou informaci jako virus způsobující SARS (akutní respirační syndrom), který si mezi lety 2002 a 2003 vyžádal 774 obětí. Virus 2019-nCoV je patrně nakažlivější, nicméně způsobuje menší počet úmrtí. Kvůli rostoucímu počtu nových případů koronaviru státy po celém světě nicméně zesilují opatření proti šíření viru.

O tom, jak se liší koronavirus od SARS, čtěte zde.

Lidé v Česku se také zajímají o virus přímo u krajských hygieniků. Ptají se, jak je dlouhá inkubační doba, jak se virus přenáší a podobně.

Jak se koronavirus přenáší?

Inkubační doba koronaviru je 14 dní. Mezi lidmi se virus nejčastěji přenáší kašlem, kýcháním či osobním kontaktem, například podáním ruky. Člověk se ale může nakazit i po kontaktu s věcmi, které s koronavirem přijdou do styku, a poté přenesením rukou do úst, nosu nebo očí. Nakažení lidé by proto měli nosit ochranné roušky. Britští epidemiologové varují, že nakažených může být po celém světě okolo sto tisíc, právě kvůli zmíněné dlouhé inkubační době.

Další informace o koronaviru najdete zde.

Koronavirus, nebo chřipka?

Nový koronavirus, který dostal jméno Covid-19, se šíří extrémně rychle. Vyvolává onemocnění s příznaky chřipky (horečku, kašel, problémy s dýcháním). U některých pacientů má nemoc lehký průběh, pouze u některých pacientů vede k rozvoji virového zápalu plic, který může vyústit až v selhání dýchání. Poškozuje také orgány a proniká do moči i stolice. Jak vyplývá ze současných údajů, z celkového počtu lidí s příznaky mohou 2 až 3 procenta lidí zemřít.

Více o tom, jak předcházet chřipce a koronaviru, čtěte zde.

Kdo je nejvíc ohrožen?

Koronavirus nejvíc ohrožuje starší a chronicky nemocné – mezi oběťmi se objevili například pacienti s cukrovkou, zvýšeným krevním tlakem nebo kardiovaskulárním onemocněním.

O riziku koronaviru pro děti čtěte zde.

O tom, jak může koronavirus ohrozit těhotné ženy, čtěte zde.

Lék zatím neexistuje

Současný typ koronaviru je v pořadí sedmý známý. Předtím jich odborníci znali šest a dva z nich byly nebezpečné – SARS a MERS. Ty se v Česku neobjevily. Zbylé čtyři koronaviry jsou běžné a jejich záchyt byl v Česku v zimní sezoně.

Na koronavirus Covid-19 zatím neexistuje žádná prokázaná léčba a na vývoji vakcíny se teprve začíná pracovat. Nakažení pacienti jsou tak odkázáni na symptomatickou léčbu, tedy léčení pouze příznaků nemoci, jako jsou horečka nebo respirační potíže.

V čínském Wu-chanu běží na stovkách pacientech klinické zkoušky jedné z mála účinných látek, u nichž je šance, že by mohla proti koronaviru zabrat. Nese název remdesivir. Nakolik bude účinná, zůstává ale prozatím otázkou.

Více k tématu čtěte zde.

Kde a proč koronavirus vznikl?

Experti různých institucí se shodují na dvou bodech. Koronavirus se začal šířit na začátku prosince z tržiště ve městě Wu-chan a původcem nákazy jsou netopýři. Zdroj současné nákazy prý vznikl v jeskyni na jihu Číny. 

Autor: Marie Bezděková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.