Chřipková epidemie v Česku: Nechte se očkovat, nabádají lékaři | Moje zdraví

Chřipková epidemie v Česku: Nechte se očkovat, nabádají lékaři

Chřipková epidemie v Česku: Nechte se očkovat, nabádají lékaři
Autor: istock.com
7. února 2020 • 06:00

V posledních dnech se médii šíří především zprávy o čínském koronaviru, Česko se ale momentálně potýká s vážnějším problémem a tím je chřipková epidemie. Nemoc si od začátku roku vyžádala 12 obětí a počet nakažených stále stoupá. Podle lékařů za to může i fakt, že se jen málo Čechů nechává očkovat. 

V Česku definitivně vypukla chřipková epidemie. Na 100 000 lidí připadá podle posledních zpráv 1 865 nemocných. „Pro pražské hygieniky je aktuálně chřipka větším problémem než koronavirus 2019-nCoV. Nacházíme se na hranici epidemického prahu, počet onemocnění je velmi vysoký,“ uvedla ředitelka Hygienické stanice hlavního města Prahy Zdeňka Jágrová.

Chřipka je horší než koronavirus

Smrtnost u chřipky je podle ní 1,6–1,8 procenta, zatímco u koronaviru 2,2. „V podstatě se to tedy příliš neliší,“ hodnotí závažnost dopadu nemocí hygienička. Každoročně zemře v Česku na komplikace způsobené chřipkou zhruba 2500 lidí. V poslední době navíc přibývá i vážných případů chřipky u dětí. Letos na ni zemřelo osmileté dítě, loni dokonce dvouleté.

Více informací o koronaviru najdete zde.

O tom, jak se liší chřipka od koronaviru, čtěte zde.

Zde najdete aktuální zpravodajství o situaci ohledně koronaviru.

Proočkovanost proti chřipce je u nás velmi malá, zhruba kole 5 až 7 procent populace. Znamená to, že si vakcínu nenechají aplikovat ani všichni lidé, kteří trpí chronickými chorobami. Podle Zdenky Jágrové je mezi nimi asi dvacetiprocentní proočkovanost. Na to, proč se lidi nechtějí nechat očkovat, má hygienička jasný názor.

O očkování koluje řada mýtů

„Lidé to nedělají z více důvodů. Některé sahají i dál do historie, kdy se používala reaktivní vakcína, zatímco dnes máme neživou vakcínu, která nemůže vyvolat chřipkové onemocnění,“ upozorňuje Jágrová. A je tu ještě jeden problém. „Kolem očkování panují neskutečné mýty a je velká výzva je vyvracet,“ říká MUDr. Milan Trojánek z Kliniky infekčních, parazitujících a tropických onemocnění pražské Nemocnice Na Bulovce. Podrobné informace o očkování proti chřipce najdete na webových stránkách Státního zdravotního ústavu www.szu.cz

Lékaři se ohledně prevence proti chřipce shodují hlavně na jednom: „Pokud bychom měli někde na očkování zacílit, tak jsou to ty rizikové skupiny pacientů, to znamená lidé vyššího věku a také ti, kteří mají problémy se srdcem, cukrovku nebo mají jinak oslabenou imunitu,“ shrnuje jejich názor MUDr. Trojánek. 

Očkovat se přitom lze i na začátku chřipkové epidemie, je však nutné vzít v úvahu, že ochrana nastoupí až za cca 14 dní. Ideálním termínem pro očkování je říjen a listopad.

 

Autor: Marie Bezděková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.