Řebříček obecný | Moje zdraví

Řebříček obecný

Řebříček obecný (Achillea millefolium) připomíná svým názvem bájného hrdinu Achilla. Ten údajně ošetřoval pomocí řebříčku krvavé rány utržené v trojské válce. České jméno vzniklo podle tvaru lístků, připomínajících starý žebřík pouze s jedním středovým ráhnem.

Popis

Jedná se o vytrvalou bylinu, která je 20 až 80 cm vysoká a má plazivý oddenek. Lodyha je chlupatá, přímá, jednoduchá a hustě listnatá. Květenstvím je chocholík (4–10 cm v průměru), složený z drobných úborů. Každý úbor je složen asi z dvaceti trubkovitých květů žlutavé barvy a pěti bílých nebo narůžovělých jazykovitých květů na obvodu.

Účinné látky

Řebříček obsahuje glykosidickou hořčinu, silici (okolo 0,25%) s obsahem azulenu, alkaloidy, flavonoidy, tříslovinu, cholin, aldehydy, kyseliny mravenčí, octovou a salicylovou.

Účinky na zdraví

Řebříček patří mezi takzvané ženské bylinky. U mladých dívek srovnává nepravidelnou, bolestivou či velmi silnou menstruaci, všem ženám také pomáhá předcházet vzniku zánětu močového měchýře. Sedací koupele z řebříčku se pak používají i při různých gynekologických problémech (výtoky, záněty vaječníků, myomy apod.). Řebříček je skvělý i jako podpůrná léčba při rakovině dělohy nebo vaječníků nebo při menopauze.

Řebříček podporuje také zdravý stav žil. Obsahuje účinné látky, které mají schopnost rozšiřovat a posilovat cévy a zpevňovat jejich stěny. Pomáhá tak i upravovat příliš vysoký krevní tlak. Díky zpevňování cévních stěn bojuje i proti křečovým žilám, hemoroidům nebo popraskaným žilkám. Podporuje také tvorbu krve, což ocení nejen anemici, ale také lidé, které trápí onemocnění kostní dřeně. Řebříček zároveň podporuje srážlivost krve a je vhodným prostředkem i pro zastavování krvácení.

Řebříček skvěle povzbuzuje i činnost trávicího ústrojí. Zvyšuje produkci žaludečních šťáv a usnadňuje a urychluje tak i trávení. Je vhodný například při zácpě.

Výtažky z řebříčku se přidávají do kosmetiky určené na mastnější a problematický typ pleti. Má totiž dezinfekční účinky, reguluje tvorbu mazu a také mírně stahuje póry. Pomáhá mírnit i projevy akné či vyrážky a umí hojit drobné ranky, popáleniny či štípance.

Výskyt

Řebříček u nás roste prakticky všude: na loukách, pastvinách, stráních, okrajích, náspech a příkopech cest a silnic, pasekách, ruderálních místech, v lesních světlinách a lemech.

Sběr

Řebříček sbíráme od června do září, nejlépe v červenci kolem 10. hodiny. Sbírají se všechny druhy řebříčku s bílými nebo růžovými, jazykovitými květy. Nať se seřezává 12–20 cm nad zemí a rychle suší ve stínu nebo při umělé teplotě do 35 °C. Kvůli zastoupení silice se ani samotné květy nesmí předsušovat na slunci. Droga má slabý aromatický pach a nahořklou, trochu slanou chuť.

Domácí recepty

Čaj pro ženy

Mnoho žen trpí problémy s bolestivou menstruací. Pro zmírnění těchto obtíží můžete vyzkoušet čaj z květu řebříčku, heřmánku, natě kontryhele a hluchavky. Na půl litru vařící vody postačí 2 lžíce směsi. Dochutit můžete jitrocelovým sirupem a citronem.

Autor: Marie Bezděková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.