Jak vybrat nejlepšího lékaře? Zkuste internet, ale opatrně | Moje zdraví

Jak vybrat nejlepšího lékaře? Zkuste internet, ale opatrně

Jak vybrat nejlepšího lékaře? Zkuste internet, ale opatrně
Autor: istock.com
16. září 2019 • 06:00

Každý z nás se čas od času ocitne v situaci, kdy se snaží najít dobrého lékaře. Většině z nás pak pochopitelně záleží na tom, aby šlo o odborníka, který je nejen zkušený, ale také vstřícný. Často tak usedáme k internetu a snažíme se ho najít podle hodnocení ostatních pacientů. Je to tak ale správné?

Na internetu existuje serverů, které hodnotí lékaře, hned několik. Jedním z těch nejrozsáhlejších je web znamylekar.cz, na kterém najdete 50 000 lékařských profilů a více než 300 000 hodnocení od pacientů. To už zní jako cenný zdroj informací. Ještě před několika lety tomu tak ale nebylo.

K serveru byli lékaři zpočátku velmi skeptičtí, a někteří dokonce podávali žaloby a stížnosti a označovali stránky za lživé. Během posledních let se ale situace změnila, a to především díky zásahu Úřadu na ochranu osobních údajů. Ten oznámil, že podobné databáze mohou fungovat jen se souhlasem lidí, kterých se týkají. Lékaři se tedy s existencí podobných serverů smířili a přes web znamylekar.cz se dnes už pacienti můžou k lékařům dokonce i objednávat.

Registr s hodnocením lékařů má také Oborová zdravotní pojišťovna lékařů (www.atlasdoktoru.cz), na něm ale žádné komentáře pacientů nenajdete, lékaři se hodnotí pouze přes klasické hvězdičky.

Lékařská komora je skeptická

Česká lékařská komora ovšem nepovažuje hodnocení lékařů na internetu za příliš důvěryhodné. „Neexistuje lékař, který by se dokázal zavděčit všem pacientům a splnit jejich někdy nesprávné představy. Často pak jde spíš o pomstu než hodnocení. Navíc zcela anonymní a lékař se k tomu nemůže vyjádřit,“ říká mluvčí České lékařské komory Michal Sojka.

Také rozumní pacienti většinou ví, jak to na internetu chodí. „Beru ta hodnocení dost s rezervou, protože člověk nikdy neví, kdo se za tou či onou přezdívkou schovává. A pak lidé se rádi mstí, takže stačí, že se na ně doktor špatně podívá a oni ho pak na internetu stáhnou z kůže,“ říká Zuzana Symonová, maminka dvou dětí z Kolína.

Současně ale přiznává, že v jednom případě udělala výjimku. „Podle referencí na internetu jsem hledala jen zubaře a musím říct, že se to vyplatilo. Nejprůkaznější pro mě ale zůstávají zkušenosti známých. Podle nich jsme vybírala praktického doktora, gynekologa a dětského lékaře a jsem s nimi také spokojená,“ dodává.

Ptejte se raději známých i lékařů

Podobně uvažuje i lékařská komora. „Jednoznačně preferujeme reference, tedy doporučení lékaře na lékaře,“ říká Sojka. „Praktický lékař nebo třeba specialista jistě zná kolegy v okolí a má s nimi dlouholeté zkušenosti. Doporučí pacientovi, kam jít. Pokud si pacient myslí, že by měl sám jít k nějakému lékaři, může se na něj svého praktika zeptat,“ dodává.

Nad tím, jestli se vyplatí hledat lékaře přes internet, tedy stále visí otazník. Pravdou ale je, že pokud některý z lékařů získá na internetu větší počet pozitivních komentářů, existuje nejspíš také větší pravděpodobnost, že se pacient v jeho péči cítí dobře. A naopak, převaha negativních hodnocení asi nebude o jeho přístupu věstit nic dobrého. Záleží tedy na každém pacientovi, jak se k těmto referencím postaví.

Autor: Marie Bezděková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.