Ticho nejen léčí, ale obnovuje i mozkové buňky. Jak si ho dnešním rušném světě dopřát? | Moje zdraví

Ticho nejen léčí, ale obnovuje i mozkové buňky. Jak si ho dnešním rušném světě dopřát?

Ticho nejen léčí, ale obnovuje i mozkové buňky. Jak si ho dnešním rušném světě dopřát?
Autor: istock.com
1. července 2019 • 06:00

Čeká vás v příštích týdnech dovolená? Zkuste si kromě radostí naplánovat také chvíle ticha. Prospějete nejen svému tělu a duši, ale zlepšíte si soustředění i výkon.

Ticho dokáže zmírnit tělesné napětí i stres, to je asi známá věc. Možná vás ale překvapí, že mnohem efektivněji, než relaxační hudba. V posledních letech se ale ukazuje, že díky tichu se v našem mozku mohou obnovovat i nervové buňky.

Nové mozkové buňky

Studie, která byla publikována v roce 2013 v časopise Brain, Structure and Function sledovala vliv hluku a ticha na mozek myší. A ukázala zajímavou věc: myši, které byly vystaveny denně dvěma hodinám ticha, měly po skončení experimentu nově vyvinuté mozkové buňky v oblasti hippokampu. To je oblast mozku související s pamětí, emocemi a učením. „Jasně jsme viděli, že ticho pomáhá rozvoji buněk, které se nadále mohou integrovat do nervového systému,“ uvedl Imke Kirste, jeden ze spoluautorů studie.

Klid pro kreativitu i lepší poznání

Jiné studie ukazují, že aby mozek mohl efektivně zpracovat informace z našeho vnějšího i vnitřního prostředí, potřebuje klid. Nikoliv spánek, ale chvíle, kdy je kolem nás ticho a my zdánlivě na nic nemyslíme a nic neřešíme. Mozek v tu chvíli ale pracuje a tím, že ho nenutíme na nic myslet, dostává svobodu pracovat efektivně a kreativně.

Ticho zmírňuje stres a napětí

To, že hluk zvyšuje stres a napětí, je známá věc. Lidé, kteří žijí v hlučném prostředí, nemají poškozený sluch, ale mají mnohem častěji chronicky zvýšené hladiny stresových hormonů. Podle posledních výzkumů má ale ticho přesně opačný účinek. Studie publikovaná v časopisu Heart porovnávala účinky relaxační hudby a ticha a u pacientů měřila krevní tlak a činnost mozku. Ukázalo se, že dvě minuty ticha dokážou přinést mnohem větší zklidnění těla i mysli, než poslech „relaxační“ hudby.

A nejlepší zpráva? Na ticho není nikdy pozdě. Takže i když jste si ho dosud nedopřávali, zkuste na něj myslet a více si ho během vašich dnů užívat. Jak?

1. Ztlumte, co jde. Posloucháte hudbu, protože se v kanceláři potřebujete soustředit a odtrhnout od ostatních? Ujistěte se, že není příliš nahlas. Na hlasitou hudbu si mimochodem člověk může vypěstovat návyk. Ideální hlasitost je ta, kdy slyšíte i to, co říkají lidé okolo.

2. Zkuste myslet na tichou domácnost. Až si budete kupovat nové spotřebiče, myslete také na to, jak jsou hlučné. Konvice, myčka, pračka, to všechno může mít mnohem tišší chod.

3. Ložnici si doma zařiďte ideálně v té nejtišší místnosti.

4. Zkuste se párkrát týdně cestou domů zastavit někde v přírodě. Zkuste i nařídit na telefonu odpočet na dvacet minut a jen tak sedět. Pokusit se nemyslet na nic, co vás čeká a co vás trápí a zkuste jen poslouchat okolí. A ještě drobnost – telefon si na těch dvacet minut přepněte do režimu „letadlo“.

5. Zkuste mít doma telefon ztlumený a naučit se ho kontrolovat jenom ve chvíli, kdy chcete vy. Nebo si zapněte režim „nerušit“, ve kterém se vám dovolají například jen rodiče nebo děti.

6. Využijte víkend nebo dovolenou a zajeďte si na místa, kde budete v tichu mnohem více, než během pracovního týdne. Seďte večer na zahradě a vynechte tentokrát sledování seriálů. Zajděte si do studoven velkých knihoven nebo do kostela.

7. Své chvíle v tichu si užívejte bez výčitek, že byste měli „něco“ dělat. Naopak, tímto nasloucháním tichu pro sebe děláte to nejlepší, co můžete.

 

Autor: Pavla Skurovcová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.