Vysoký cholesterol má 70 procent dospělých. Jak ho snížit? | Moje zdraví

Vysoký cholesterol má 70 procent dospělých. Jak ho snížit?

Vysoký cholesterol má 70 procent dospělých. Jak ho snížit?
Cholesterol • Autor: istockphoto.com
9. února 2022 • 06:00

Vysoká hladina cholesterolu v krvi nebolí, ale škodí našemu zdraví. Patří totiž mezi rizikové faktory vzniku kardiovaskulárních onemocnění, tedy jedny z hlavních příčin úmrtí v České republice. Co můžeme udělat pro jeho snížení?

Odborníci rozlišují dva typy cholesterolu. Prvním je HDL cholesterol, říká se mu hodný cholesterol. Jeho dostatečná hladina nedovolí cholesterolu hromadit se v tkáních, a zpomaluje tak rozvoj problémů se srdcem a cévami.

Video se připravuje ...
Potraviny, které snižují cholesterolVIDEO 

Naopak LDL cholesterol je označován jako zlý, protože jeho vysoké hladiny způsobují ukládání tuku ve stěnách cév. Ty se pak zužují a zvyšuje se riziko infarktu. Každý by měl proto hladiny obou složek cholesterolu znát.

„Hladina celkového cholesterolu v krvi by se měla pohybovat maximálně do 4,5 až 5,00 mmol/l a LDL cholesterolu do 3,00 mmol/l. Rizikovější skupiny – například osoby s vysokým krevním tlakem, pacienti po infarktu nebo mozkové mrtvici či diabetici – by se měly pohybovat v hodnotách ještě o zhruba 1,00 mmol/l níže,“ uvádí profesor MUDr. Michal Vráblík, Ph.D., z III. interní kliniky 1. LF UK a VFN v Praze a předseda České společnosti pro aterosklerózu.

Blahobyt škodí

Obecně ale platí, že nižší hladina cholesterolu je lepší než hodnota vyšší. „Vhodnost nízké hladiny cholesterolu je logická i z pohledu evoluční biologie. Původní lovec mamutů žil s velmi omezeným přístupem k živočišné stravě a tím i s nízkou hladinou cholesterolu. Posledních 50 let si naopak užíváme blahobytu se zvýšeným množstvím nejen živočišné stravy, ale naše po předcích zděděné a v minulosti jednoznačně výhodné nastavení metabolismu se nezmění během několika dekád,“ dodává profesor Vráblík.

Vysoký cholesterol představuje zvýšené riziko srdečního infarktu, mozkové mrtvice nebo anginy pectoris. Zvýšenou hladinu cholesterolu má okolo 70 procent dospělých Čechů. Neprojevuje se však žádnými příznaky, proto jsou vhodnou prevencí pravidelné kontroly u lékaře. Ty pomohou odhalit zvýšenou hladinu cholesterolu a zahájit včas efektivní léčbu.

Zaměřte se na tuky

Lidé s vysokou hladinou cholesterolu by podle odborníků měli dlouhodobě upravit svůj jídelníček.

Důležitou roli v jídelníčku hrají zejména tuky, které by měly tvořit maximálně 35 procent z celkového energetického příjmu, tedy zhruba 70 gramů denně. Podstatné je jejich složení. Přínosnější jsou tuky s převahou nenasycených mastných kyselin, ty jsou obsaženy v rostlinných tucích a olejích – s výjimkou těch tropických – rybách a ořeších. Omezit bychom měli naopak tuky plné nasycených mastných kyselin. Najdeme je v másle, sádle, uzeninách, tučném mase, tučných mléčných výrobcích a v jemném a trvanlivém pečivu, zejména u druhů s polevou či náplní,“ vysvětluje Věra Boháčová, DiS., nutriční terapeutka a místopředsedkyně Sekce výživy a nutriční péče, z. s.

Příznivý vliv na hladinu cholesterolu v krvi má i vláknina, jejímž významným zdrojem jsou luštěniny, ovoce a zelenina. Denní příjem by měl být 500 gramů. Dále je žádoucí zařadit do jídelníčku celozrnné výrobky a neloupanou rýži.

Důležité je také dbát na pitný režim a vypít alespoň dva litry neslazených tekutin denně. Naopak nevhodná je nadměrná konzumace moučníků, bílého pečiva, ale i alkoholu. Negativní vliv má také kouření. Ke zvýšení hladiny cholesterolu v krvi významně přispívá nadváha a obezita. Dopřejte si proto přiměřený tělesný pohyb, minimálně půl hodiny alespoň čtyřikrát týdně.

Zásadní je si hladinu cholesterolu kontrolovat. To je snadno splnitelné při pravidelných preventivních prohlídkách u praktického lékaře. V rámci nich jsou do 40 let věku hladiny cholesterolu kontrolovány jednou za 10 let a poté jednou za 5 let. Bohužel však většina Čechů preventivní prohlídky zanedbává zcela, chodí na ně pouze 44 procent lidí.

Autor: Alžběta Javorková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.