Nízký cholesterol | Moje zdraví

Nízký cholesterol

Cholesterol je látka tukové povahy, která je pro tělo nezbytná. Je součástí každé buňky, nutná součást buněčných membrán, základní stavební jednotkou nervů, mozkových buněk, je potřeba pro tvorbu hormonů. Zčásti si ho člověk vyrábí sám, zčásti ho přijímá v potravě. Zdravý organismus dokáže udržovat jeho správný poměr v krvi a trávicím systému. 

Pokud je ho ale v těle nadměrné množství, může se usazovat na stěnách cév v podobě aterosklerotického plátu a způsobovat ztrátu jejich pružnosti nebo dokonce zúžení až ucpání. Jeho nízká hladina je ovšem také nebezpečná stejně jako vysoká.

Ideální hladina cholesterolu by měla být pod 5,2 mmol/l, nad 6,2 už je vysoké riziko ucpání cév, u dětí by mě být cholesterol pod 4, 4 mmol/l.

Postihuje

muži
ženy
děti

Projevuje se

psychika, mozek, srdce, játra

Je ovšem potřeba rozlišovat takzvaný „zlý“ a „hodný“ cholesterol. V těle je cholesterol přenášen pomocí částeček zvaných lipoproteiny, které jsou složeny z tuků a bílkovin.

Pokud jsou lipoproteiny převážně tukové – LDL (low density lipoprotein), putují s cholesterolem do okrajových tkání, kde mohou negativně působit na cévní stěnu. Cholesterolu přenášenému LDL se lidově říká „zlý“ a jeho hodnota by měla být pod 3,4 mmol/l, u dětí pod 2,6 mmol/l.

Pokud jsou lipoproteiny převážně bílkovinné  HDL (high density lipoprotein), odnášejí přebytečný cholesterol z cév do jater. Říká se mu také lidově „hodný“ cholesterol. Jeho hladina by měla být nad 1,4 mmol/l a u dětí nad 1 mmol/l.

Na jeho hodnoty má vliv strava, pohyb a celkový životní styl.

Příznaky nízkého cholesterolu

Nízkou hladinu cholesterolu můžou zapříčinit dědičná choroba, zdravotní problémy, a to nejčastěji zvýšená funkce štítné žlázy nebo užívání léků. Pokud snížený cholesterol zapříčiňuje štítná žláza, objevují se ještě další příznaky jako zvýšený tep, hubnutí nebo průjem.

Samotná nízká hladina cholesterolu se neprojeví ihned, ale v budoucnu může napáchat velké škody. Nízký cholesterol, stejně tak jako ten vysoký, neprospívá srdci, dále může vést k duševním poruchám a zhoršení imunitního systému. Ve vyšším věku může v důsledku nízkého cholesterolu dojít ke ztrátám paměti.

Při dlouhodobé nízké hladině cholesterolu má člověk větší dispozice k mrtvici, rakovině jater nebo psychické poruše.

Velmi nízká hladina cholesterolu může zapříčinit krvácení do mozku kvůli oslabeným membránám pokrývajícím mozkové buňky. Ty pro správnou funkci potřebují určité množství cholesterolu. Podle některých studií mohou velmi nízké hladiny LDL cholesterolu zvýšit riziko některých typů rakoviny.

Léčba

Cholesterol ovlivníte změnou jídelníčku, na zvýšení hladiny cholesterolu jsou vhodné hořká čokoláda a vejce. Vhodná je však konzultace s odborníkem.

Léky

Léky předepisuje lékař.

Inkubační doba

-

Očkování

ne

Délka léčby

individuální

Vyšetření

Vyšetření se provádí u lékaře krevními testy, tzv. vyšetřením lipidového spektra.

V těhotenství

V těhotenství jsou odlišné hladiny cholesterolu běžné, po těhotenství se cholesterol ve většině případů vrátí do normálu.

Prevence

Nejdůležitější je pohyb, udržování přiměřené váhy a zdravý životní styl.

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.