Moje zdraví - péče o psychickou i fyzickou pohodu

Černý česnek: Pomůže s cholesterolem i imunitou

6. prosince 2021 • 14:00

O své zdraví bychom se měli starat. Ne vždy ale musíme sáhnout do lékarničky nebo běžet k doktorovi. Někdy stačí, když se zaměříme na to, co jíme, protože mnoho potravin může naše zdraví skutečně vylepšit. 

Seznamte se. Černý česnek

Černý česnek je velmi zdravý a ve skutečnosti jde o upravený kuchyňský (bílý) česnek. Na rozdíl od něho nedráždí žaludek a mohou jej užívat i lidé, kteří jsou jinak na běžný česnek velmi citliví.

Video se připravuje ...
Kdy je nejlepší vysadit česnek a jak si poradit s jeho škůdci?VIDEO 

Černý česnek je výsledkem fermentace obyčejného česneku kuchyňského (bílého), kdy se celé paličky česneku nechávají ve speciálních nádobách zrát při teplotě 60 °C po dobu 3–4 týdnů. Z pohledu užívání má černý česnek velikou výhodu, protože se fermentací eliminuje ostrá, štiplavá chuť. Výrazný je také rozdíl obsahu účinných látek v běžném a černém česneku. U některých látek je obsah i mnohonásobně vyšší.

Chrání srdce a cévy

Černý česnek je významný především pro srdce a celý krevní oběh a ke snížení „zlého“ s LDL cholesterolu (cholesterolu LDL v séru). Dále pozitivně ovlivňuje trávení, podporuje ochranu jater, má antibiotické vlastnosti, snižuje riziko vzniku hypertenze a minimalizuje riziko vzniku mrtvice či trombózy díky silným antioxidačním účinkům, podporuje naši obranyschopnost a snižuje symptomy astmatu a alergie.

Vliv účinných látek

CHOLESTEROL: 2,4–4,8 g černého česneku (1 stroužek) denně podávaného po dobu 6 měsíců dokáže snížit celkový cholesterol o 5–7 %, snížit sLDL cholesterol, triglyceridy, zvýšit HDL cholesterol a zabraňuje zanášení cév.

ANTIOXIDAČNÍ EFEKT: Oxidační stres je živnou půdou pro další choroby včetně rakoviny. Antioxidační aktivita sloučenin černého česneku pak vede mimo jiné k vyšší produkci glutathionu, známého velmi silného antioxidantu, který si tělo samo vyrábí!

POSÍLENÍ IMUNITY: Pravidelné užívání násobí aktivitu NK buněk (součást bílých krvinek, které ničí napadené buňky).

ANTIBAKTERIÁLNÍ A ANTIMYKOTICKÝ EFEKT: Největší účinek byl zaznamenán proti Candida albicans a bakterii Helicobacter pylori, která je spojována s žaludečními vředy a rakovinou.

Celý článek si můžete přečíst v aktuálním čísle časopisu Moje zdraví, které koupíte na stáncích. Předplatné pořídíte z pohodlí vašeho domova na www.ikiosek.cz/mojezdravi nebo přes predplatne.cnc@cpost.cz.

Autor: redakce Moje zdraví
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.