Černý česnek: Pomůže s cholesterolem i imunitou
O své zdraví bychom se měli starat. Ne vždy ale musíme sáhnout do lékarničky nebo běžet k doktorovi. Někdy stačí, když se zaměříme na to, co jíme, protože mnoho potravin může naše zdraví skutečně vylepšit.
Seznamte se. Černý česnek
Černý česnek je velmi zdravý a ve skutečnosti jde o upravený kuchyňský (bílý) česnek. Na rozdíl od něho nedráždí žaludek a mohou jej užívat i lidé, kteří jsou jinak na běžný česnek velmi citliví.
Černý česnek je výsledkem fermentace obyčejného česneku kuchyňského (bílého), kdy se celé paličky česneku nechávají ve speciálních nádobách zrát při teplotě 60 °C po dobu 3–4 týdnů. Z pohledu užívání má černý česnek velikou výhodu, protože se fermentací eliminuje ostrá, štiplavá chuť. Výrazný je také rozdíl obsahu účinných látek v běžném a černém česneku. U některých látek je obsah i mnohonásobně vyšší.
Chrání srdce a cévy
Černý česnek je významný především pro srdce a celý krevní oběh a ke snížení „zlého“ s LDL cholesterolu (cholesterolu LDL v séru). Dále pozitivně ovlivňuje trávení, podporuje ochranu jater, má antibiotické vlastnosti, snižuje riziko vzniku hypertenze a minimalizuje riziko vzniku mrtvice či trombózy díky silným antioxidačním účinkům, podporuje naši obranyschopnost a snižuje symptomy astmatu a alergie.
Vliv účinných látek
CHOLESTEROL: 2,4–4,8 g černého česneku (1 stroužek) denně podávaného po dobu 6 měsíců dokáže snížit celkový cholesterol o 5–7 %, snížit sLDL cholesterol, triglyceridy, zvýšit HDL cholesterol a zabraňuje zanášení cév.
ANTIOXIDAČNÍ EFEKT: Oxidační stres je živnou půdou pro další choroby včetně rakoviny. Antioxidační aktivita sloučenin černého česneku pak vede mimo jiné k vyšší produkci glutathionu, známého velmi silného antioxidantu, který si tělo samo vyrábí!
POSÍLENÍ IMUNITY: Pravidelné užívání násobí aktivitu NK buněk (součást bílých krvinek, které ničí napadené buňky).
ANTIBAKTERIÁLNÍ A ANTIMYKOTICKÝ EFEKT: Největší účinek byl zaznamenán proti Candida albicans a bakterii Helicobacter pylori, která je spojována s žaludečními vředy a rakovinou.
Celý článek si můžete přečíst v aktuálním čísle časopisu Moje zdraví, které koupíte na stáncích. Předplatné pořídíte z pohodlí vašeho domova na www.ikiosek.cz/mojezdravi nebo přes predplatne.cnc@cpost.cz.