Suchá pokožka v létě: Co zvládnete domácí péčí a kdy jít za odborníkem? | Moje zdraví

Suchá pokožka v létě: Co zvládnete domácí péčí a kdy jít za odborníkem?

Suchá pokožka v létě: Co zvládnete domácí péčí a kdy jít za odborníkem?
Autor: istock.com
11. července 2021 • 06:00

Dermatologové tvrdí, že se suchou kůží se lidé rodí, zatímco dehydratovanou mohou získat v průběhu života. Největší rozdíl je v tom, že s dehydratovanou pokožkou si snadno poradíte díky pitnému režimu a kosmetice, ale suchá pokožka vyžaduje systematickou speciální péči.

Suchá pokožka souvisí s nedostatečným vytvářením kožního mazu, ztenčováním vrstev kůže a následným napínáním a křehkostí. Projevuje se sníženou produkcí mazových žláz, takže kůže ztrácí vlhkost, objevují se suchá, loupající se místa. Má jedinou výhodu – v mladším věku vypadá téměř dobře, nenaleznete na ní žádné nečistoty, velké póry ani mastný lesk. Později to bývá horší – pokožka je matná, citlivá, zarudlá a bez lesku. Má větší sklon ke vzniku ekzému a dermatitidy. Dalším problémem je nesnášenlivost vůči řadě kosmetických produktů.

Na suché pleti vznikají dříve vrásky

Důvodů, proč někoho trápí suchá pokožka, je několik. Částečně je úroveň hydratace daná dědičně. „Přirozenou kožní bariéru pak narušují četné vnější i vnitřní faktory, které nepříznivě ovlivňují rovnováhu v procesu hydratace a způsobují nadměrné ztráty vody,“ vysvětluje MUDr. Monika Arenbergerová, Ph. D., z Dermatovenerologické kliniky 3. lékařské fakulty UK a Fakultní nemocnice Královské Vinohrady v Praze. „Z častých fyzikálních faktorů lze jmenovat vítr, extrémní chlad či teplo, suchý vzduch a nízkou vlhkost vzduchu, pobyt v zakouřených či klimatizovaných prostorách nebo nadměrný kontakt s tvrdou vodou či UV zářením,“ dodává lékařka.

Na kvalitě se hodně podepisují i hormonální vlivy – těhotenství nebo menopauza mohou mít za následek vysušování pokožky. Roli hraje rovněž věk – s přibývajícími roky se snižuje schopnost pokožky vytvářet pot a lipidy, ztrácí výživu, takže se vysušuje a začínají se na ní tvořit vrásky.

Je třeba poslouchat správné rady

Suchá pleť může v určitých obdobích života potrápit každého bez ohledu na věk nebo pohlaví. „V různých případech stavů suché kůže je třeba pátrat po pravděpodobných vyvolávajících faktorech, odstranit je nebo alespoň minimalizovat. Pro úspěch léčby je nutné pacienta podrobně poučit o způsobu každodenní péče o kůži. Vhodně zvolené kosmetické přípravky a dobrá péče se dokážou s projevy suché pokožky úspěšně poprat,“ radí dermatoložka. A je možné něco podniknout proti geneticky dané suché pleti? „Preventivně se v dětství dá působit pravidelným promazáváním pokožky a jejím zvláčňováním.“

Video se připravuje ...
Zralá pleť: Jak se o ni starat a jak se nalíčit, abyste si ubrala roky?VIDEO 

Zásady správné péče

  • Je nutné omezit kontakt s vodou, ideální je sprchování každý druhý den (kromě intimních partií), nejlépe s použitím koupelových olejů. Koupel ve vaně by neměla trvat déle než 15 minut.
  • Mýdlo používat minimálně, alkalická mýdla ve spojení s tvrdou vodou mohou tvořit minerální sraženiny dráždící kůži. Doporučují se raději pevné nebo tekuté syntetické detergenty (tzv. syndety) s přirozeným pH.
  • Po sprchování nebo koupeli je nutné ošetřit kůži tělovým mlékem co nejdříve, dokud je ještě vlhká (tzv. pravidlo 3 minut).
  • Nosit vzdušné, volné oblečení z přírodních materiálů, nejlépe z bavlny, chránit ruce rukavicemi v chladu, při práci s vodou a čisticími prostředky.
  • Dodržovat pitný režim.

Čeho se vzdát

Suchou pleť je důležité zásobovat dostatečným množstvím vlhkosti. Je proto nutné zvolit vhodný krém, po jehož použití není hydratovaný pouze povrch pokožky, ale účinné složky proniknou do hlubších vrstev epidermu. Mastnější krémy používejte spíše na noc, přes den volte spíše hydratační. Ideální je, obsahují-li vitamíny A a E, cereamidy nebo kyselinu hylarunovou.

Vyhněte se kosmetickým přípravkům s alkoholem. Pokud jste milovníci koupání a saunování, zaděláváte si trochu na problém – na pobyt v chlorované vodě, solariu nebo sauně reaguje kůže podrážděním a stažením. Slunění se vzdát nemusíte, ale vždy jen s kvalitními přípravky na opalování. Dobře pokožce nedělá ani pobyt v klimatizované místnosti.

Příznaky suché pokožky

  • velmi napjatá
  • šupinatá
  • popraskaná
  • svědící

Co jsou emoliencia

Emoliencia jsou látky vyhlazující kůži zvýšením hydratace (doplněním vody) v rohové vrstvě. Mezi nejznámější patří bílá vazelína, různé oleje (parafínový, rybí, mandlový, sójový) nebo kyselina linolová.

Video se připravuje ...
Jak na pupínky? Potřebujete lehký make-up a správný korektor, vizážista značky DermacolVIDEO 


Kdy to nezvládnete sami

Je dobré mít na paměti, že nejde jen o estetickou záležitost. Suchá pokožka může být prvním signálem počínajícího kožního onemocnění a rizika plynoucí z komplikací neléčené suché kůže mohou mít pro jedince zdravotní důsledky. Pokud se tedy stav pokožky ani po dlouhodobém používání kosmetických přípravků na suchou pokožku a při správné péči nelepší, je třeba navštívit odborníka.

Nejčastěji lidé se suchou kůží vyhledávají dermatologa na podzim a v zimě, kdy se sníží venkovní teplota, zmenší se příjem vitaminů a oslabí se imunita celého organismu včetně kůže. „Cílem péče o suchou kůži je obnovit její ochrannou funkci a normalizovat její hydrataci. Pravidelné léčebné i preventivní používaní emoliencií chrání kůži před faktory zevního prostředí a zlepšuje kvalitu pokožky,“ uzavírá doktorka Arenbergerová.

Autor: Jana Nová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.