Zápach na toaletě: Které potraviny ho podporují? | Moje zdraví

Zapáchající větry? Může za ně strava, ale i nemoci

Video se připravuje ...
19. května 2023 • 14:00

Věřte nebo ne, ale 99 procent plynů, které za den z našeho těla vypustíme, je bez zápachu. Zmiňované jedno procento pronikavého éteru je pak podle odborníků způsobeno fermentací bakterií v tlustém střevě. Velmi nepříjemný zápach tak způsobuje hlavně to, co jsme snědli. Silný zápach však může signalizovat i přítomnost nemoci.

Plyny, které vylučujeme naším konečníkem, jsou zdravý a zcela normální produkt trávení. Velmi éterický zápach však může být někdy symptomem závažnějšího zdravotního problému.

Video se připravuje ...
9 potravin, kterým se vyhněte, pokud máte potíže s nadýmánímVIDEO 

Může za to sirovodík

Během trávení produkují naše střeva sloučeniny obsahující síru, jako je sirovodík – a ten je producentem nepříjemného zápachu. Právě potraviny, které jíme, ovlivňují populaci bakterií, které žijí v našem tlustém střevě. Proto někteří lidé produkují více zapáchajících plynů.

Potraviny bohaté na síru

Potraviny bohaté na síru mohou být příčinou, že jste občas "cítit po shnilém vejci". Děje se to hlavně při konzumaci hroznového vína, brokolice, růžičkové kapusty či zelí. Mezi potraviny bohaté na síru patří i česnek, cibule, luštěniny, sýr čedar, sušené ovoce, ořechy, ale i pivo a víno. Patří sem i živočišné bílkoviny, jako jsou vejce, maso či ryby. Jeden australský výzkumný tým navíc zjistil, že sedminásobné navýšení nepříjemného zápachu způsobuje konzumace chřestu.

Laktózová intolerance

Problémy se zápachem mohou mít i lidé trpící tak řečenou laktózovou intolerancí. Laktóza je látka, kterou obsahuje mléko, a tudíž i všechny mléčné výrobky. Odhaduje se, že 30 až 50 procent Američanů má nedostatek enzymu potřebného k trávení zmiňované laktózy – přírodního cukru obsaženého v mléčných výrobcích. U těchto lidí prochází laktóza tenkým střevem, aniž by byla vstřebávána při své cestě dolů do tlustého střeva. Výsledkem je pak „páchnoucí“ plyn. Problémy mohou mít také lidé, kteří nesnesou sacharózu (stolní cukr) či fruktózu, nacházející se v čerstvém ovoci či v kukuřičném sirupu.

Pozor na fazole

Fazole jsou bohatým zdrojem bílkovin, antioxidantů, vitamínů a minerálů. Obsahují ale oligosacharidy, což je skupina cukrů, které jsou z části zodpovědné za nadýmání a následné plyny. Problémy dělají ale i další luštěniny, jako jsou hrách či čočka. Jedna studie ale zjistila, že se zmiňovaných nežádoucích oligosacharidů můžeme zbavit. Stačí luštěniny zhruba na hodinu namočit do vody. 

Dietní nápoje

Dávejte si pozor i na látky sorbitol a xylitol, které najdeme v některých dietních nápojích bez cukru. Zmiňované látky se objevují i v některých žvýkačkách. Tato sladidla totiž tělo plně neabsorbuje, a ona tak vesele cestují dál do tlustého střeva, odkud vycházejí v podobě „hrozivě zapáchajícího plynu“.

Zácpa

Pozor na zácpu. Ta zapříčiní, že bakterie se drží v tlustém střevu. Pokud chceme být v pohodě, odborníci doporučují pít dostatek vody, cvičit a pravidelně konzumovat potraviny s vysokým obsahem vlákniny.

Léky, které způsobují zápach

Problémy ale mohou dělat i některé léky na předpis a různé vitamíny. To už je ale hodně subjektivní a vždy záleží na typu daného léku či doplňku stravy. Problémy mohou mít například lidé užívající léky na snížení hmotnosti. Komplikace mohou také způsobovat doplňky stravy s obsahem železa, které mohou způsobovat plynatost a nadýmání. Problémem mohou být i léky pro diabetiky. Ty totiž zpomalují vstřebávání sacharidů.

Plyn může být příznakem nemoci

Samotná „zapáchající plynatost“ ještě nemusí být takový problém. Pokud ale máte i další příznaky, můžete být i vážně nemocní. Pokud k tomu máte ještě horečku, zaznamenáváte ztrátu tělesné váhy či máte ve stolici krev a trpíte neustálým průjmem, můžete mít zánětlivé onemocnění střev nebo i rakovinu tlustého střeva či Crohnovu chorobu nebo ulcerózní kolitidu. Při těchto příznacích byste tedy měli neprodleně zajít za svým praktickým lékařem a své problémy mu popsat.

Autor: Daniel Mareš
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.