Jak se měří hladina krevního cukru a lipidový profil? | Moje zdraví

Ochraňte své srdce: Co všechno si musíte nechat zkontrolovat?

Ochraňte své srdce: Co všechno si musíte nechat zkontrolovat?
Ilustrační foto • Autor: iStock.com
17. října 2018 • 06:00

Až ze 70 procent jsou nemoci srdce a cév, čili infarkt či mozková mrtvice, ovlivněny geny. Tvrdí to alespoň část lékařů, ta druhá říká, že je to jen z poloviny. Co všechno můžete pro své srdce udělat, abyste ho ochránili? V první řadě stačí nechat si vyšetřit krev.

Zdravý životní styl je jen jedním kamínkem do mozaiky, na jejímž konci je zdravé srdce. O tom, zda vaše srdce a cévy budou v pořádku, rozhoduje ještě několik dalších faktorů. Mezi ta rizika, která nemůžete ovlivnit, bezpochyby patří věk, genetické faktory, mužské pohlaví či rodinná anamnéza.

Pokud ale máte v rodině sklon k vysokému tlaku či cholesterolu, neznamená to, že si nemůžete pomoci. Když nebudete kouřit, nebudete mít nadváhu a ani vysokou hladinu stresu, je možné, že se vám nemoc vyhne. Co je ale důležité? Sledovat hodnoty krevního tlaku, cukru, cholesterolu a dalších tuků v krvi. Většinu potíží lze totiž snížit léky. Je ale třeba přijít na problémy včas, aby se cévy a srdce zbytečně neničily.

Jaké jsou ideální hodnoty cholesterolu?

Co všechno byste měli sledovat. Jednak je to vyšetření hodnot celkového cholesterolu, čili látky sloužící v těle ke stavbě buněk a syntéze hormonů. Vyšší hladiny v krvi mohou způsobit ukládání cholesterolu v cévách a být příčinou infarktu myokardu nebo mozkové mrtvice.

Doporučená hladina celkového cholesterolu v krvi je do 5,00 mmol/l, do 6,5 mmol/l je označována za zvýšenou. Pak je třeba změnit jídelníček, snížit tuky a cukry. Nad 6,5 mmol/l je už hladina označována jako riziková a člověk patří do rukou lékaře, protože má vyšší riziko nemocí srdce a cév.

Další hodnotou, kterou je třeba vyšetřit, je takzvaný LDL cholesterol, který je také označován jako špatný, jeho hladina by měla být pod 2,00 mmol/l, hladina hodného HDL cholesterolu je pak ideální nad 1,00 mmol/l u mužů a 1,20 mmol/l u žen. Jestliže je hodnota hodného HDL cholesterolu vyšší jak 1,6 mmol/l, pak už má prokazatelně dobrý vliv na srdečně-cévní systém.

Cholesterol není jen problém starších lidí

Jak píší odborníci z Fóra zdravé výživy, dávno již neplatí, že zvýšená hladina cholesterolu je problémem pouze starší generace. Téměř 70 procent naší dospělé populace nemá hladinu cholesterolu v pořádku. Riziko zvýšené hladiny cholesterolu se zvyšuje s věkem. U žen je mezníkem příchod hormonálních změn souvisejících s menopauzou. Nevyhýbá se ale ani mladším lidem, a dokonce ani dětem. Zejména těm, které mají nemoc v rodině.

Vedle cholesterolu je na místě hlídat také hladinu triglyceridů v krvi, jejichž zvýšená hladina je opět rizikem pro srdeční infarkt či mozkovou mrtvici a také pro onemocnění jater a slinivky břišní. Jejich hladina by měla být pod 1,7 mmol/l.

Kromě tuků je ale třeba kvůli ochraně srdce třeba sledovat také krevní tlak, jehož ideální hodnota je 120/80 (mmHg), a samozřejmě krevní cukr, aby se vyloučila cukrovka, která je výrazným rizikem pro všechny kardiaky a obvykle jde ruku v ruce s dalšími problémy. Zdravý člověk má hodnotu glykémie neboli krevního cukru mezi 3,36,6 mmol/l.

Nechte se vyšetřit

Navzdory tomu, jak rizikové jsou špatné hladiny krevních tuků, zhruba třetina Čechů své hodnoty nezná. Přitom většinou stačí přijít na preventivní prohlídku a lékař nechá krevní vyšetření udělat. To platí zejména pro lidi, kteří mají v rodině problémy s vyššími hladinami tuků či cukrů nebo jejich blízcí v nižším věku zemřeli na infarkt nebo mozkovou mrtvici.

„Pokud se více rizikových faktorů vyskytuje společně, nebezpečí výrazně vzroste. Zejména nebezpečná je kombinace faktorů – změny lipidového profilu, poruchy metabolismu krevního cukru, vyššího krevního tlaku a obezity označované jako metabolický syndrom. Ten představuje zvýšené riziko kardiovaskulárního onemocnění a zvýšené riziko diabetu v dospělém věku. Vyšetření rizikových faktorů kardiovaskulárních onemocnění provádíme dnes v laboratořích nejen na žádost lékaře, ale i na žádost pacienta za přímou úhradu.

Zájem o vyšetření na žádost pacienta v posledních letech stále stoupá, lidé si nutnost prevence a péče o zdraví uvědomují,“ uvádí MUDr. Petr Podroužek, CSc., odborný ředitel EUC Laboratoří.

Cena za vyšetření lipidového profilu činí včetně odběru krve průměrně asi 240 korun. Každému člověku může pomoci včas odhalit jeho sklony a problémy a pak je mnohem jednodušší včas zahájit léčbu nebo pacientovi doporučit změnu životního stylu. Lékaři přitom upozorňují, že to není jen strava, co může pomoci, ale také pohyb, snížení hmotnosti a vyhýbání se stresovým situacím, případně jejich lepší zvládání.

Autor: Alžběta Javorková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.