Všechny nemoci Hany Hegerové: Prodělala potrat, rakovinu i mrtvici | Moje zdraví

Všechny nemoci Hany Hegerové: Prodělala potrat, rakovinu i mrtvici

23. března 2021 • 14:18

Ve věku 89 let zemřela legendární zpěvačka a první dáma českého šansonu Hana Hegerová. Zpěvačka se v posledních letech stranila veřejnosti, aktuálně byla hospitalizována v pražské Nemocnici Na Homolce. Během života ji často trápilo zdraví, prodělala hned několik vážných nemocí. Jakých? Podívejte se.

Populární zpěvačka se potýkala se zdravotními problémy dlouhou dobu. Právě kvůli nim se řadu let neobjevovala na veřejnosti a doslova ze dne na den také před lety oznámila konec kariéry. 

Problémy s ledvinami

„Poslední měsíc byl složitý, měla nějaké závažnější zdravotní potíže, kvůli kterým podstupovala dialýzu,“ potvrdil nejmenovaný zdroj serveru Blesk.cz.

Problémy s ledvinami, kvůli kterým skončila na dialýze, přitom měla Hegerová už dříve. Poprvé je přiznala v červnu roku 2019 a očividně se stále zhoršovaly. Dialýza totiž patří mezi metody náhrady funkce ledvin, které z různých důvodů selhávají. Zdravé ledviny jsou důležité pro odstraňování odpadních látek z těla a zbavují ho přebytečných tekutin. Obvykle hemodialýza probíhá třikrát týdně po dobu čtyř až šesti hodin, může to být ale i méně často nebo naopak častěji – záleží na stavu pacienta.

Jak poznat nemocné ledviny? Více čtěte zde.

Zlomenina krčku

Vydavatel Hany Hegerové Tomáš Padevět doplnil, že zpěvačka krátce před úmrtím utrpěla také zlomeninu krčku. To je u seniorů velmi vážný úraz, který se velmi špatně hojí.

Jde o zlomeninu horního konce (krčku) stehenní kosti v místě, kde kost přechází v kloubní hlavici kyčelního kloubu. Hlavním důvodem zlomeniny bývá uklouznutí a pád u starších lidí, u mladších pak vážná nehoda (například pád nebo dopravní nehoda). U nás postihne toto zranění 8 až 11 tisíc lidí ročně. Nejčastěji jsou postiženy ženy po 70. roce věku. Zlomenina se většinou léčí operací, často se provede totální endoprotéza. Následná rehabilitace bývá velmi náročná, zvláště pro seniory.

Nedomykavost srdeční chlopně

Hana Hegerová se potýkala i s dalšími zdravotními problémy. Kvůli nedomykavosti srdeční chlopně se například nemohla věnovat milovanému baletu. Lékaři rozlišují více druhů této vrozené vady. Chlopně při nich přestávají správně plnit svou funkci – dochází k nedomykavosti nebo ke zúžení chlopně, výsledkem je narušení funkce srdce. 

Při významném zúžení aortální chlopně dochází ke vzniku obtíží – námahové dušnosti, bolesti na hrudi a omdlévání při zátěži, méně vážné chlopenní vady stačí pravidelně sledovat. U všech pacientů je potřeba dodržování zásad prevence infekčního zánětu, které spočívá zejména v dobré péči o chrup, správné léčbě bakteriálních infekcí a v některých případech v preventivním podávání antibiotik při zubních výkonech.

Jak se projevují a léčí srdeční vady? Více čtěte zde.

Potrat

O této kapitole života Hany Hegerové není známo příliš mnoho informací. Jisté ale je, že zpěvačka potratila dítě, které čekala s režisérem Jánem Roháčem. Ten zemřel v osmačtyřiceti letech.

Šedý zákal

Několik let před smrtí odstranili zpěvačce lékaři v pražské Ústřední vojenské nemocnici šedý zákal (kataraktu). Jde o poměrně běžné onemocnění seniorů, asi 50 % lidí ve věku na 60 let má určitý stupeň katarakty.

Šedý zákal způsobuje zakalení čočky, která je normálně čirá, což je důležité pro průchod světelných paprsků do oka, které jsou zachyceny světločivnými buňkami na sítnici a dále cestou optického nervu přivedeny do mozku. Tam vzniká obraz, který si potom uvědomujeme. Hromaděním proteinů uvnitř čočky dochází k jejímu zakalení, což vede ke zhoršení průchodu paprsků do oka a tedy i ke zhoršení zraku. Šedý zákal existuje v několika typech, dělí se podle jeho příčiny.

Léčba šedého zákalu spočívá nejdřív v korekci zraku pomocí brýlí, které Hegerová také nosila. V pokročilých stádií a u mladých lidí je vhodnější laserová operace, která se dnes už provádí ambulantně.

Vše o operaci šedého zákalu čtěte zde.

Nezhoubná rakovina

Lékaři jí také odstraňovali z těla několik nádorů, u kterých se naštěstí prokázalo, že nejsou zhoubné. O jaký typ rakoviny se jednalo, Hegerová neprozradila.

Nejlepší rady na prevenci rakoviny od odborníka najdete zde.

Mrtvice a srdeční příhoda

Druhý den po úmrtí skladatele Petra Hapky (†70) na konci roku 2014 prodělala Hegerová zdravotní kolaps, pravděpodobně srdeční příhodu spojenou s mrtvicí, po níž ji lékaři uvedli do umělého spánku, ze kterého ji po týdnu probudili, aby ji pak nechali znovu uspat. Její stav se pak ale naštěstí zlepšil natolik, že začala v rámci možností zase normálně fungovat.

Cévní mozková příhoda neboli mrtvice vzniká následkem nedostatečného prokrvení určité části mozku, následkem čehož dojde k jeho odumření. Nejprve se projeví ochrnutím, ztrátou citlivosti, řeči, zmateností. Teprve až za několik hodin mozkové buňky z nedostatku kyslíku a živin odumírají. Mrtvice je druhou nejčastější příčinou úmrtí na celém světě. Ročně mrtvice postihne 15 milionů lidí. Třetina z nich na toto onemocnění zemře. 

Další informace o mrtvici najdete zde.

 

 

Autor: Marie Bezděková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.