Šedý zákal vyřeší bezbolestná operace | Moje zdraví

Šedý zákal vyřeší bezbolestná operace

Šedý zákal vyřeší bezbolestná operace
Operace šedého zákalu laserem LenSx je precizní a bezbolestná. • Autor: Neovize Group
16. dubna 2018 • 00:00
Prezentace klienta • 

Pomalé a nenápadné zhoršování zraku může být způsobeno nejčastějším onemocněním oka - šedým zákalem. Postihuje až tři čtvrtiny lidí nad 75 let, může se ovšem objevit kdykoliv ve vyšším věku.

Příčiny šedého zákalu neboli katarakty dosud nebyly zcela přesně určeny. Mohou jej ovlivňovat dědičné dispozice, dlouhodobé užívání některých léků, cukrovka, častá zánětlivá onemocnění či úrazy oka. Jistě se ví jen to, že souvisí s přirozeným stárnutím oka, což způsobuje postupné zakalení čočky. Snižuje se její průchodnost a na sítnici dopadá méně světelných paprsků.

Vidění je pak neostré a zamlžené, postupně se zhoršuje, postižený také může hůře vnímat barvy, být citlivý na světlo nebo vidět zkresleně. Vývoj choroby je velice individuální, trvá měsíce i roky. A jak se šedý zákal léčí? Nepomohou kapky, ani léky, jedinou možností je pouze operace.

Moderní medicína umožňuje operovat oči šetrně a efektivně, bez bolesti a přesně. Při zákroku odstraníme poškozenou čočku z oka pomocí laseru či ultrazvuku a vyměníme ji za umělou nitrooční čočku. Samotný zákrok trvá zpravidla kolem dvaceti minut a pacient po něm odchází domů,” vysvětluje docentka Šárka Skorkovská, primářka Oční kliniky NeoVize v Brně.

Lidé v důchodovém věku by měli absolvovat oční vyšetření minimálně jednou ročně. • Autor: DuoVize

Díky svým více než dvacetiletým zkušenostem v oční mikrochirurgii sleduje docentka Skorkovská z bezprostřední blízkosti vývoj v tomto oboru. Podle studie australských vědců jsou pacienti po operaci šedého zákalu v prokazatelně lepší duševní i fyzické kondici, lépe spí, vrací se jim optimismus a pozitivní postoj k životu. To vede k významnému snížení rizika vzniku vysokého tlaku, cukrovky a srdečních potíží, čímž klesá i míra úmrtnosti. Díky dostatečně různorodým vizuálním podnětům se také snižuje hrozba stařecké demence.

Pacienti žijí po operaci aktivněji

Přímou souvislost zlepšení zraku s vyšší kvalitou života potvrzuje i primářka Oční kliniky DuoVize v Praze MUDr. Lucie Valešová, podle níž pacienti po operaci žijí opět aktivně, řídí auto, sportují, věnují se svým dřívějším zálibám, vrací se do společenského dění. „I proto je samozřejmě lepší operovat v co nejčasnější fázi nemoci,“ říká primářka MUDr. Lucie Valešová.

Díky vysoké kvalitě použitých materiálů lze během operace korigovat dioptrie a astigmatismus, pacient si může vybrat z různých typů čoček. „Jejich možnosti jsou široké a pokrývají takřka všechny druhy očních vad,“ dodává MUDr. Valešová z Oční kliniky DuoVize.

Bifokální nebo trifokální čočky zlepšují vidění na různé vzdálenosti – na čtení, na střední vzdálenost (třeba na počítač) či do dálky. Torické čočky korigují astigmatismus. A asférické? Ty zlepšují vidění za špatných světlených podmínek. Při dobře zvoleném typu čoček může pacient brýle zcela odložit a užívat si všechny aktivity bez omezení.

Místo skalpelu laser LenSx

Nejšetrnějším způsobem operace je samozřejmě využití femtosekundového laseru LenSx, který zvyšuje bezpečnost a přesnost zákroku. Oko je vystaveno působení laseru pouhých deset vteřin, během kterých laser provede potřebné mikrořezy, otevře pouzdro oční čočky a rozmělní zkalenou čočku. Chirurg tak nepotřebuje žádné ostré nástroje, skalpel je plně nahrazen precizním laserovým paprskem. Implantaci umělé nitrooční čočky pak chirurg dokončí pod mikroskopem. Díky využití nejmodernějších technologií se také značně zkracuje doba rekonvalescence a pacienti vidí již druhý den po operaci. Prvním krokem k účinné léčbě přijít na důkladné oční vyšetření, které by lidé v důchodovém věku měli absolvovat minimálně jednou ročně.

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.