Zlomenina krčku | Moje zdraví

Zlomenina krčku

Zlomeninou krčku se rozumí zlomenina horního konce (krčku) stehenní kosti v místě přirozeného anatomického zúžení, kde dlouhá kost přechází v kloubní hlavici kyčelního kloubu. Hlavním důvodem bývá uklouznutí a pád u starších lidí, u mladších pak vážná nehoda (například pád nebo dopravní nehoda).

Velké riziko představuje osteoporóza. U těch, kteří osteoporózou trpí, stačí ke zlomenině mnohem menší zátěž. Oslabená kost se může zlomit i při zdánlivě banálním pádu nebo špatném došlápnutí. V České republice toto zranění postihne 8 až 11 tisíc osob ročně. Nejčastěji jsou postiženy ženy po 70. roce věku.

Léčba zlomeniny krčku je dlouhodobá a pro starší pacienty nebo osoby trpící dalším onemocněním poměrně náročná.

Postihuje

muži
ženy

Projevuje se

Příznaky zlomeniny krčku

Zlomenina krčku se projevuje bolestí v kyčli, která většinou přichází bezprostředně po úrazu. Mnozí nemohou hýbat postiženou končetinou ani se na ni postavit. Nápadné bývá zkrácení postižené končetiny někdy i o několik centimetrů. Okolí kyčle může otéci.

Léčba zlomeniny krčku

Lékař diagnostikuje zlomeninu krčku na základě vyšetření, informací o pádu a bolestivosti zranění a na základě rentgenu.

Zlomenina se většinou léčí operací, často se provede totální endoprotéza. Velmi důležité je doléčení a následná péče. Kromě brzkého zahájení rehabilitace je potřeba správně polohovat pacienta a podávat léky proti srážení krve tak, aby se předešlo komplikacím v podobě trombózy a plicní embolie.

Velkou zátěž představují operace a následná rehabilitace pro starší lidi a pro pacienty, kteří trpí ještě dalšími chorobami. U těchto skupin se mohou objevit komplikace i po úspěšné operaci. Jde především o zápal plic, vznik krevních sraženin a plicní embolie, tvorbu proleženin, infekci močových cest a zhoršení psychického stavu pacienta.

I přes pokroky v léčení je u osob nad 80 let velké riziko komplikací a v jejich důsledku dokonce i úmrtí.

Délka léčby

týdny až měsíce
Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.

Homeopatika

Hojení zlomeniny můžete podpořit užíváním ARNICA MONTANA.

Jako prevence osteoporózy mohou sloužit CALCAREA PHOSPHORICA 5 CH, CALCAREA CARBONICA 9 CH.

Dávkování: střídavě obden 1x denně 5 granulí dlouhodobě, nejméně 3 měsíce v roce.

Zdroj: MUDr. Kateřina Formánková, MUDr. Miriam Kabelková, MUDr. Ilona Ludvíková: Poznáváme homeopatii, Grada 2008

Průběh vyšetření

Vyšetření lékařem doplní rentgen. U seniorů se provádí i rentgen plic a sono.

Možné komplikace

Komplikace se mohou vyskytnout i po úspěšné operaci, především u starších lidí a u pacientů trpících dalšími onemocněními (nemocemi srdce a cév, demencí či mozkovou příhodou). Mezi nejčastější komplikace patří zápal plic, vznik krevních sraženin a plicní embolie, tvorba proleženin, infekce močových cest a zhoršení psychického stavu pacienta.

Trvalé následky

Bez rychlé operace může pacientovi hrozit trvalá invalidita.

Prevence

Prevencí je především léčba osteoporózy a předcházení úrazům.

 

Nejnovější články

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.