Srdeční selhání: Po čtyřicítce hrozí každému pátému! Jak ho poznat? | Moje zdraví

Srdeční selhání: Po čtyřicítce hrozí každému pátému! Jak ho poznat?

Srdeční selhání: Po čtyřicítce hrozí každému pátému! Jak ho poznat?
Autor: istock.com
22. září 2019 • 06:00

Zatímco při srdečním infarktu dojde k náhlému zneprůchodnění cévy zásobující srdce, v případě srdečního selhání jde spíše o dlouhodobé problémy, které ukazují, že krevní oběh není v pořádku. Co by vás mělo varovat a jak to řešit?

Podle vedoucího oddělení srdečního selhání IKEM Vojtěcha Melenovského se odhaduje, že srdeční selháním může postihovat 2–3 % dospělé populace a jejich počet poroste. Mezi současnými čtyřicátníky se rozvine srdeční selhání u jednoho z pěti, onemocní každý třetí současný pětapadesátník. Nad 70 let ho má 10 % lidí.

Při problémech se srdcem může dojít i k náhlému infarktu. Více o něm čtěte ZDE.

K pochopení toho, jak potíže vznikají, je třeba začít anatomií. Srdečně cévní systém je zařízený tak, aby udržoval tok krve v těle a zásoboval všechny důležité orgány. Zdravé srdce dokáže zvýšit výdej krve (minutový oběh) podle nároku organismu až pětinásobně. K tomu má organismus vytvořenou řadu mechanismů týkajících se nejen vlastního srdce.

K selhání dochází postupně

Pokud je tento systém narušen, hovoříme o srdečním selhání. Projevit se může třeba otoky, a to nejen při námaze, nebo zadržováním tekutin, kterým se organismus snaží udržet dostatečnou úroveň krevního oběhu. Problémy přitom mohou vzniknout náhle, většinou se ale stav rozvíjí postupně. Prvním problémem, se kterým pacient do ordinace přijde, tak bývá únava, dušnost a otoky končetin. Může se přidat i tlak na hrudi či bušení srdce. Nejčastějším příčinou, proč systém nefunguje, bývá postižení věnčitých tepen zásobujících srdeční sval, srdečních chlopní a/nebo přímo srdečního svalu. V naší populaci je nejčastější příčinou srdečního selhání ischemická choroba srdeční a kardiomyopatie.

Co dělat, pokud některý z příznaků máte? Poradit se s lékařem. Ten může problémy odhalit například z EKG či jiných vyšetření. Varovat by vás každopádně mělo, pokud jste v rodině měli předky se srdečně cévními onemocněními, zejména ve věku mladším 45 let. Riziková je také nadváha, cukrovka a vysoký cholesterol.

Kontrolujte si tlak

Zcela zásadní hodnotou je samozřejmě hladina krevního tlaku. Ta zvýšená může být prvním signálem, že je něco špatně. Včasné stanovení diagnózy je přitom velmi důležité. Pokud se totiž toto onemocnění odhalí včas, dá se kontrolovat. Většina lidí ale neumí rozpoznat příznaky a přisuzuje je například vlivům stárnutí.

Kromě dodržování pravidel zdravého životního stylu je tedy po čtyřicítce velmi důležité myslet častěji na prevenci. Pravidelná návštěva lékaře spojená s měřením krevního tlaku, dostatek pohybu, omezení pití alkoholu a vyhýbání se cigaretám jsou samozřejmostí.

Abyste měli svůj krevní tlak vždy pod kontrolou, doporučují lékaři stále důrazněji zaměřit se na domácí kontrolu krevního tlaku – takzvaný selfmonitoring. „Domácí měření se musí provádět podle jasných pravidel a správně. Nezbytným předpokladem je použití klinicky ověřených tlakoměrů, které jsou uživatelsky příjemné a na výsledky měření se lze spolehnout,“ vysvětluje profesor Vrablík. Naměřené hodnoty si můžete také zapisovat do formuláře na www.zaznamtlaku.cz, což vašemu lékaři poskytne spolehlivé informace o vašem krevním tlaku, díky kterým vám v případě nutnosti může lépe stanovit diagnózu a tím i léčbu.

Více o problematice vysokého krevního tlaku čtěte ZDE.

Hlídejte si stravu i pohyb

Základem léčby jsou vždy režimová a dietní opatření – přiměřená strava s omezením příjmu soli a adekvátní fyzická zátěž. Dobrým vodítkem pro volbu intenzity pohybu jsou subjektivní pocity nemocného. Dalším stupněm jsou pak léky, které dokáží dostat krevní tlak pod kontrolu. „Dosažení uspokojivé kontroly krevního tlaku je nezbytným předpokladem úspěchu prevence nebo oddálení onemocnění cév a srdce, které se u diabetiků s hypertenzí vyskytuje pravidelně,“ doplňuje kardiolog Michal Vrablík. Další informace pak najdete na www.krevnitlak.cz.

Autor: Alžběta Javorková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.