Orgánový tuk může vážně ohrozit zdraví. Víte, v čem je zákeřný? | Moje zdraví

Orgánový tuk může vážně ohrozit zdraví. Víte, v čem je zákeřný?

Orgánový tuk může vážně ohrozit zdraví. Víte, v čem je zákeřný?
Autor: istock.com
14. března 2024 • 06:00

Orgánový tuk je mnohem záludnější než ten klasický, podkožní. Jeho nadbytek totiž může vést k závažným onemocněním. Víte, co orgánový neboli viscerální tuk v těle způsobuje a jak je možné zamezit jeho ukládání? 

Viscerální tuk se nachází v dutině břišní okolo a uvnitř našich orgánů. Primárně slouží k jejich ochraně, proto se mu také někdy přezdívá orgánový nebo útrobní. Avšak v případě, že máme tohoto tuku nadbytek, nás může ohrozit i na životě. Je totiž úzce spojen s hyperlipidemií, což je vyšší hladina tuků v krvi. Je-li opravdu vysoký, může vést k závažným chronickým onemocněním, jako je cukrovka, nebo akutním onemocněním jako infarkt myokardu či mozková mrtvice.

V čem je zákeřný?

Pokud se při prohlídce nezjistí jeho zvýšená hladina, člověk sám bohužel nepřijde na to, že trpí jeho nadbytkem. Viscerální tuk je totiž na rozdíl od toho podkožního skrytý. Určitým viditelným signálem může být například větší obvod pasu. Ovšem pozor, množství viscerálního tuku není závislé na množství podkožního tuku v těle. I pokud tedy netrpíte nadbytkem podkožního tuku, může vaše zdraví skrytě ohrožovat právě viscerální tuk.

Co už je příliš

Hodnoty orgánového tuku by se ideálně měly pohybovat v rozmezí 1–12 v množství do 100 cm2. Pokud zjistíte, že jsou vyšší, ještě nemusíte panikařit. I když může být viscerální tuk nebezpečný, dá se s tím něco dělat. Nutriční poradci dnes disponují propracovanými diagnostickými metodami, díky nimž vám mohou pomoci. Vytvoří výživový plán přesně na míru vašemu organismu. V případě jeho dodržování se zamezí ukládání nebezpečného tuku, a dokonce se tak dají snížit hodnoty stávajícího viscerálního tuku v těle.

Co může nadbytek viscerálního tuku způsobit?

5 způsobů, jak se tuku zbavit

Vyhněte se jednoduchým cukrům

Sacharóza neboli řepný cukr má na metabolismus jednoznačně škodlivé účinky. Když budete jíst hodně rafinovaného cukru, játra budou zaplavena fruktózou a budou nucena přeměnit ji na tuk.

Jak snížit cukr ve stravě? Více čtěte zde.

Jezte více bílkovin

Bylo prokázáno, že bílkoviny snižují různé chutě na cokoli až o 60 %. Také zrychlují metabolismus a pomáhají jíst denně až o 400 kcal méně.

Vybírejte si potraviny bohaté na vlákninu

Rozpustná vláknina na sebe váže vodu a vytváří hustý gel ve střevech. Tento gel může dramaticky zpomalit průchod stravy žaludkem a tenkým střevem, snižuje vstřebávání některých živin a výsledkem je prodloužený pocit plnosti a snížení chuti k jídlu.

Cvičte a sportujte

Několik studií prokázalo, že aerobní cvičení (chůze, běh, plavání atd.) vedou k velkému snížení nitrobřišního tuku.

Kontrolujte, co přesně jíte

Neznamená to, že se musíte vážit a měřit až do konce svého života. Udělejte to sem tam několik dní v řadě, to vám pomůže si uvědomit, kde je třeba provést změny.

Příklady zdravého jídelníčku najdete zde.

Jaká je hodnota tuku ve vašem těle?

Množství viscerálního tuku můžete zjistit buď u lékaře, nebo u nutričního poradce, kteří mají speciální certifikované přístroje pro měření hodnot. Cena měření se pohybuje kolem 200 Kč. Existují i speciální váhy, které vám tuk změří v pohodlí domova. Musíte se ale připravit na to, že jsou dražší než běžné váhy.

Autor: Marie Bezděková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.