Jak rodiče z dětí dělají tlouštíky. Není lepší mít potomky zdravé? | Moje zdraví

Jak rodiče z dětí dělají tlouštíky. Není lepší mít potomky zdravé?

Jak rodiče z dětí dělají tlouštíky. Není lepší mít potomky zdravé?
Dětská obezita • Autor: Istockphoto.com
13. března 2020 • 06:00

Dětská obezita je hrozba moderní doby. V současnosti dosáhne již na základní škole každé páté americké dítě klinické obezity. I v Česku obézních dětí raketově přibývá.

V Americe je problém dětské obezity větší než v dalších vyspělých zemích světa, například v Česku je obézních méně než 10 procent dětí. Přesto jde o problém celosvětového významu, protože i u nás obézních dětí přibývá.

Pohled na obézní děti není pěkný a rodiče většinou nechtějí, aby jejich potomci takto dopadly, ale většina dětí přibrala právě kvůli rodičům! Ano, pokud je dítě obézní, zodpovědní jsou v naprosté většině případů rodiče. Není třeba se cítit přehnaně provinile, je však třeba okamžitě změnit své postoje a dítěti ke zdravějšímu tělu pomoci.

Proč je dětská obezita tak velký problém?

Obezita je vždycky problém, ale organismus, který se teprve vyvíjí, se s nadměrnou zátěží vyrovnává o to obtížněji. Obezita s sebou totiž nese mnoho závažných zdravotních problémů včetně diabetu 2. typu, kardiovaskulárních chorob, astmatu, bolestí kloubů a dokonce i poruch spánku.

Děti tloustnou i během pandemie koronaviru. Více čtěte zde.

Obézním dětem jde skutečně o život, protože obezita v dětství velmi často vede k obezitě v dospělém věku. A výzkum ukázal, že takoví lidé žijí kratší dobu.

A v neposlední řadě je obezita problém i po psychické stránce, vede k nízkému sebevědomí a sociálnímu stigmatu. Tlusté děti jsou ve škole častou obětí šikany, což může být hodně traumatická zkušenost. Negativní zážitky z dětství a vyřazení z kolektivu vedou k nízké sebeúctě, poškozenému sebevědomí, a dokonce i k depresi. Takové trápení může skončit i sebevraždou.

Co dělají rodiče špatně

Existuje mnoho zlozvyků, které rodiče pravidelně dělají, což má přímý negativní dopad na hmotnost a celkové zdraví jejich dětí.

Asi nejdůležitější je vlastní příklad. Děti sledují každý pohyb svých rodičů a učí se z něj. Pokud tedy rodiče mají nadváhu, nebo dokonce obezitu, podvědomě vysílají svým dětem zprávu, že je v pořádku mít kila navíc. A protože děti chtějí být jako rodiče, nevadí jim, když začnou přibírat.

Stejně tak děti sledují, co rodiče dělají a jak se chovají. Takže pokud jste člověk, který sportuje jen výjimečně a zbožňuje nezdravé jídlo, děti půjdou ve vašich stopách. Bohužel však tento životní styl vede k hromadění tuku v těle a přibývání na váze.

A vaříte doma zdravě?

Svět, v němž žijeme, je stále rychlejší, žijeme ve spěchu a je stále obtížnější najít si čas na obyčejné věci, jako je třeba vaření. A tak se uchylujeme k objednaným jídlům nebo polotovarům, které jsou ale vysoce zpracované a tedy plné nezdravých látek a zbytečných kalorií. Občas to neuškodí, ale pokud dítě roste na takové stravě, jsou problémy s váhou jasné.

Věnujte dětem svůj čas

Pokud jste příliš zaneprázdnění a usazujete své děti k televizi či k počítači, aby se zabavily bez vás, pravděpodobně jim zaděláváte na problém s nadváhou. Sedavý životní styl je nezdravý. Kdo sedí, ten se nemůže věnovat fyzické aktivitě, přičemž děti potřebují mnohem víc pohybu než dospělí. Sledování televize navíc podporuje konzumaci nezdravých pochutin. Nedávná studie ukázala, že televizní reklamy mají přímý vliv na naši chuť, takže právě konzumaci různých snacků podporují.

Odměny sladkostmi

Když slíbíte dítěti, že mu dáte zmrzlinu, hned jak sní tu zeleninu, co má na talíři, brzy získá dojem, že zelenina je jen prostředkem ke sladkostem. A jakmile bude o svém stravování rozhodovat alespoň částečně samo, můžete se spolehnout, že se na zeleninu ani nepodívá.

Ani držení dětí doma není nejlepší taktikou

I když není dobré nechat své děti potulovat se po okolí bez dozoru, není ani dobré nechat je zavřené doma. To je přímo vybízí k tomu, aby byli neaktivní, nehýbali se, nesportovali. A problém s váhou je opět na světě.

Jak pomoci dětem zůstat zdravými

Jestli chcete, aby byly zdravé vaše děti, budete muset zapracovat sami na sobě. Jak už jsme řekli výše, pro děti jste vzorem. Jestli chcete, aby sportovali a jedli zdravě, musíte tak začít žít i vy. Takže vyrazte na procházku společně s dětmi a pak se také společně vrhněte do přípravy zdravé večeře. Aby vás nezdravé potraviny nelákaly, vyřaďte je nejen ze svého jídelníčku, ale vykažte je ze své domácnosti. Nekupujte žádné snacky, chipsy a sušenky, zapomeňte na polotovary a věnujte se přípravě domácích jídel.

Kromě toho, že začnete hlídat, co vaše dítě jí, měli byste také věnovat pozornost tomu, kolik toho jí. Porce by měly být dostatečně velké, aby dítě zasytily, a také by měly obsahovat všechny důležité živiny. Když bude talíř vyvážený, dbejte na pocit dítěte. Když řekne, že je syté, nenuťte ho dojídat jídlo za každou cenu. Tento zvyk vede k přejídání a tedy opět problémům s váhou.

Zařaďte pohyb do denní rutiny

Přirozenou součástí zdravého životního stylu je pohyb a ten musíte zařadit do svého denního režimu i do režimu svých dětí. Nechte je vybrat si sport, který je bude bavit, a přihlaste je do sportovního kroužku. Trénink či dva týdně však nestačí, takže se dalšímu pohybu věnujte společně. O víkendu můžete vyrazit na kolo, brusle či do bazénu, během týdne si najděte čas alespoň na společnou procházku. Ani doma nenechávejte své děti úplně bez pohybu a naučte je pomáhat s chodem domácnosti – domácí práce pomohou spálit přebytečnou energii i kalorie.

Při zdravém životním stylu nezapomeňte na to, že dítě potřebuje dostatek odpočinku. I když potomek říká, že není unavený, zažeňte ho do postele včas – v závislosti na věku potřebuje každý alespoň 9 hodin spánku denně. Dostatek spánku umožní tělu lépe regenerovat a hubnout.

Autor: Lucie Kořistová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.