Chřipku je třeba léčit jinak než virózu! Víte jak? | Moje zdraví

Chřipku je třeba léčit jinak než virózu! Víte jak?

Chřipku je třeba léčit jinak než virózu! Víte jak?
Autor: iStock.com
1. února 2019 • 06:00

Bolest svalů, bolest hlavy, vysoká teplota? Nebo naopak rýma, kašel, na teploměru 37,5 °C? V prvním případě máte spíše opravdovou chřipku, v druhém jen nachlazení. Obojí mívají na svědomí viry, jenže příznaky jsou jiné a léčba také.

Jestli říkáte každé rýmě s teplotou chřipka, jste vedle. Naopak však chybu neuděláte, pokud v obou případech zalezete do postele, v případě chřipky, do ní doslova padnete a nebudete z ní schopní několik dní ani vylézt.

Chřipka bývá nepříjemná, tělo je doslova schvácené a opravdu dlouho trvá, než se z ní dostanete. Nepřechodíte ji. Má ji na svědomí zákeřný virus, proti kterému se tělo zprvu neumí bránit a on se doslova rozleze do všech koutů a vyrábí v nich jedy – toxiny. Proto je nám celkově špatně, bolí nás ruce, nohy, klouby. Chřipku obvykle provází vysoká teplota, velká bolest hlavy a celého těle. Nemocní jsou velmi těžko schopni dojít vůbec na toaletu a nemají chuť k jídlu.

Na rozdíl od běžné virózy u ní nemáte rýmu, kašel se někdy přidá, ale později. Naopak nachlazení neboli viróza často začíná pálením nebo škrábáním v krku, únavou a stavem, kdy vám není dobře, ale dá se to vydržet. Když si tělo s viry, které neputují po těle, ale zachytí se většinou jen v krku nebo nose, poradí, přijde obvykle rýma a někdy i kašel. Viróza odezní během pár dní a nejste po ní tolik vyčerpaní jako po chřipce. Očkování proti ní na rozdíl od chřipky neexistuje. Při léčbě si vystačíte s kapkami do nosu, sirupy na kašel a jen výjimečně potřebujete snižovat teplotu. Pokud ovšem nemoc nepřecházíte, což hodně lidí dělá.

Co s chřipkou

Pokud máte opravdovou chřipku a souvisící bolesti hlavy a celého těla jsou větší, pak sáhněte raději po lécích, v nichž je jako látka tlumící bolest a zároveň snižující teplotu obsažen ibuprofen. Na trhu je například Brufen, Ibalgin či Nurofen. Stejná účinná látka je i v Modafenu.

Látka ibuprofen má oproti paracetamolu protizánětlivé účinky, na rozdíl od paracetamolu ale dráždí žaludek a trávicí ústrojí. Nemocní by ho tedy měli polykat po jídle a neměli by ho užívat zbytečně dlouho ve velkých dávkách. Paracetamol si také více než ibuprofen umí poradit například i se záněty kloubů, jejichž bolest také tlumí.

Pozor na kombinace

Některé varianty léků k sobě mají přidané další látky, které jako například v Modafen grip nebo Nurofen grip snižují pocit ucpaného nosu, protože potlačují otok sliznic. Při chřipce většina lidí ucpaný nos nemá, proto stačí sáhnout po preparátech, které obsahují jen ibuprofen. Výhodou bude i to, že jsou levnější.

 

“U vícesložkových léků je třeba dávat pozor na kontraindikace a interakce s jinými léky. Tak například, většina není vhodná pro pacienty s vysokým krevním tlakem, kardiovaskulárním onemocněním, s poškozenými játry nebo ledvinami, diabetem, zeleným zákalem, při užívání některých antidepresiv. Málokdo ví, že pokud je v léku obsažena účinná látka phenylephrin, neměl by pacient současně používat nosní kapky nebo spreje na uvolnění ucpaného nosu, takzvané dekongestanty,” vysvětluje PharmDr. Ivana Lánová vedoucí BENU lékárny v Mladé Boleslavi.

Stejně jako existují kombinované léky s ibuprofenem, existují i s paralenem, to je například Coldrex. Lék, se kterým asi přecházíte běžnou virózu, protože dokáže díky obsahu kofeinu nakopnout a také má v sobě látky snižující otoky sliznic podobně jako již zmíněný Modafen grip.

U paracetamolu a přípravků, které ho kombinují s jinými látkami, si dejte pozor na dávkování, jinak hrozí poškození jater.

“Nejpřesnější dávkování paracetamolu je podle hmotnosti pacienta. Pokud se paracetamol užívá v doporučených dávkách a intervalech – u dospělých pacientů minimálně čtyřhodinových – jedná se o poměrně bezpečné léčivo. Pozor ale na kombinaci s léky, které mohou také obsahovat paracetamol, čímž může dojít k překročení doporučené dávky a poškození jater. Dobré je vědět, že alkohol násobí škodlivý účinek na játra, a tak je zcela nevhodné potit se za pomoci paracetamolu a čaje s rumem či svařeného vína,” varuje Lánová.

Teplotu, bolest a záněty snižuje i kyselina acetylsalicylová, kterou najdete například v lécích Aspirin nebo Acylpyrin. I ta ovšem může negativně působit na sliznici žaludku, která po jejím požití může v krajním případě krvácet. Navíc ji nikdy nemají užívat děti do 16 let.

Kofein zrychluje působení léku

Další účinnou látkou v lécích na chřipku, snižování teploty nebo potlačení potíží z nachlazení bývá kyselina askorbová neboli vitamin C. Přispívá ke zlepšení obranyschopnosti těla. Nemocný, který užívá prášky s touto látkou, nic nezkazí, i když pravidelně konzumuje ovoce. Platí totiž, že nadbytečný vitamin C tělo vyloučí, neboť je rozpustný ve vodě.

Kofein urychluje a zesiluje působení léčivých látek, ke kterým je přidán, což znamená, že lék na teplotu či bolest pak účinkuje lépe a rychleji. Neplatí ovšem, že stejnou službu jako kofein obsažený v tabletě pacientovi prokáže káva. Kofein z kávy se totiž může vstřebat jinak než účinná látka z tablety.

Kofein však také povzbuzuje. To oceníte zvláště tehdy, musíte-li nemoc přecházet. Kdo lék užije před spaním, možná bude mít problém s usínáním. Při opravdové chřipce nemá smysl tělo povzbuzovat kofeinem, bude lepší, když bude spát a odpočívat.

K lékaři s horečkou delší než tři dny

Se samoléčbou chřipky si nevystačíte, pokud teploty nad 38,5 °C nebo obecně zdravotní problémy trvají déle než tři dny. Do ordinace vyrazte i v případě, že vás bolí v krku a vy netušíte, že může jít o angínu, která je bakteriálního původu a vyžaduje léčbu antibiotiky. Podobné je to, když se přidá kašel, který se několik dní nezlepšuje, nebo je dokonce horší.

Horečku by měl mít lékař pod dohledem i u lidí s nemocemi srdce a cév, plic a také u těhotných žen. Léčit doma byste teplotu neměli ani v případě, že musíte často chodit na toaletu, bolí vás břicho, zvracíte nebo jste-li oteklí a máte vyrážku. Důvodem ke kontaktování lékaře je také to, když se teplota týká malého dítěte, jež nemůže spát, má bolesti nebo trpí vyrážkou.

Autor: Alžběta Javorková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.