Bolest břicha po jídle | Moje zdraví

Bolest břicha po jídle

Břicho vás může začít bolet po jídle v důsledku stresu. Pokud je stres dlouhodobý a tupá bolest, pálení žáhy a pocit plnosti se projevují často, může stres způsobit i žaludeční vředy nebo zánět žaludku.

Příčiny bolesti břicha

Bolest břicha po určitém jídle

Bolest břicha zejména po konzumaci mléčných výrobků může značit laktózovou intoleranci. Pokud vás břicho bolí po konzumaci mastných výrobků, je možné, že máte poruchu jater, žlučníku nebo slinivky. S těmito potížemi je vhodné navštívit lékaře pro nutné gastroenterologické vyšetření.

Dietní chyba

Bolest břicha, která se neobjevuje pravidelně po každém jídle, bývá způsobena dietní chybou. Například pokud se hodně najíte na lačno nebo spořádáte velké množství tučného nebo ostrého jídla. Bolest také může souviset s příjmem alkoholu na prázdný žaludek.

Žaludeční vředy a rakovina žaludku

Bolesti způsobené žaludečními vředy se objevují téměř ihned po jídle, a to zejména po kořeněném, smaženém a kyselém. Vřed může zapříčinit i vznik rakoviny žaludku, která také vyvolává bolesti břicha.

Žlučníkové kameny

Tato bolest se objeví zejména po tučném jídle, a to přibližně půl hodiny po něm. Pokud se objeví zvracení, přinese úlevu.

Slinivka břišní – zánět nebo nádor

Porušená slinivka způsobuje prudké bolesti břicha po každém jídle, bolest vystřeluje až do zad, můžou se přidat i nevolnost a pocení.

Jak vyléčit bolest břicha?

Pokud bolest břicha dlouhodobě přetrvává a vy nevíte jasnou příčinu, bude dobré navštívit lékaře, který vás pošle na specializované vyšetření břicha, například na sonografii.

Kdy jít k lékaři?

Pokud si nejste vědomi žádné dietní chyby, jíte vyváženě, a přesto vás dlouhodobě po jídle zlobí trávení, rozhodně nečekejte a navštivte svého lékaře.

 

 

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.