Jak se projevuje celiakie: Průjem, nadýmání, neplodnost, lámavé nehty, únava, deprese | Moje zdraví

Bezlepková dieta není konec světa. Pokud jste ale zdraví, je zbytečné ji držet

Bezlepková dieta není konec světa. Pokud jste ale zdraví, je zbytečné ji držet
Na běžné pečivo může celiak zapomenout • Autor: iStock.com
4. dubna 2018 • 06:00

Jakmile vám lékař jednou oznámí, že máte celiakii nebo jinou podobu nesnášenlivosti lepku, jedno je jasné – do konce života budete muset dodržovat přísnou bezlepkovou dietu. Jedině ta totiž dokáže zcela odstranit všechny zdravotní potíže, které celiakům komplikují život. Co přesně ale taková bezlepková dieta obnáší? A může mít zdravotní přínos i pro člověka, který touto nemocí netrpí? A jak poznáte, že jste nemocní?

Znáte někoho, kdo nesmí konzumovat lepek, protože trpí nesnášenlivostí lepku? A víte, že na jednoho diagnostikovaného celiaka připadá až deset dalších, kteří o své nemoci „zatím” nevědí? Zhruba třetina lidí v sobě nosí mutaci genu, který celiakii nebo jinou nesnášenlivost lepku způsobuje. U někoho se nemoc spustí, u někoho ne, svou roli hraje hlavně stres, který nastartuje autoimunitní reakci organismu.

Bohužel pro nemocného je cesta za diagnózou často velmi zdlouhavá. „Celiakie má totiž zhruba 200 příznaků a bolest břicha, nadýmání a průjmy, které se uvádějí jako její nejčastější příznaky, má jen asi 10 procent pacientů. Příznakem můžou být třeba zdánlivě nesouvisející vyšší lámavost nehtů, deprese, únava, podvýživa, neplodnost, chudokrevnost nebo zvýšené hodnoty jaterních testů. Existuje dokonce i takzvaná silentní celiakie, která je zcela bez příznaků,“ popisuje MUDr. Pavel Kohout gastroenterolog z Thomayerovy nemocnice v Praze.

Podle něj je chyba, že lékaři neřeší celiakii například při opakovaných potratech nebo neplodnosti páru ještě před pokusy o umělé oplodnění.

Jak poznat, jestli mám celiakii?

„Diagnóza se provádí v první řadě krevními testy. Ty si můžete koupit i v lékárně, ale prozradí vám jen s jistotou, že nemoc máte. Pokud vám vyjdou negativně, neznamená to, že nemoc nemáte,“ vysvětluje lékař.

Při pozitivních krevních testech nebo pokud podezření trvá, je nutná biopsie sliznice tenkého střeva. U dětí se provádí spolknutím kapsle, u dospělých při gastroskopii. Pokud je nález pozitivní, pacient je po prvním šoku většinou rád, že už nemusí dál tápat a může se začít léčit.

To byl i případ Moniky Menky, které lékařka dva roky tvrdila, že její problémy jsou psychosomatické. Když pak slyšela diagnózu, konečně věděla, jak se může zdravotních komplikací zbavit. Diagnóza jí změnila život, začala jíst bezlepkovou dietu a založila si blog s recepty. Objíždí veletrhy a hledá nové potraviny, které by se daly použít i v českém prostředí.

Léčba celiakie – bezlepková dieta

„Když se pacient dozví diagnózu celiakie a to, že jediným lékem je přísná doživotní bezlepková dieta, tak má pocit, že se mu změnil svět. Ví, že musí vyřadit ze svého jídelníčku lepek, ale co bude jíst? Z počátku má pocit, že lepek je všude – těžko se mu vysvětluje, že to není tak hrozné, že stačí vyřadit pšenici, žito, ječmen a všechno ostatní je přirozeně bez lepku. Určitě je to velká změna, protože právě výrobky s lepkem jsou přirozenou součástí našeho jídelníčku – takže musí zapomenout na běžné pečivo, chléb, těstoviny, zákusky, ale i hotová jídla, jako jsou omáčky, knedlíky, smažená jídla. Je potřeba se nad svým jídelníčkem zamyslet a časem každý celiak přijde na to, že to není tak strašné,“ říká Jitka Dlabalová ze Společnosti pro bezlepkovou dietu.

Co celiak nesmí jíst?

Zapovězené mu je vše s obsahem pšenice, ječmenu, žita, špaldy a ovsa. „Oves je trochu diskutabilní, protože například v USA je malé množství ovsa pro celiaky povoleno. Když s dietou začínáte, je důležité si v první řadě hlídat vitamíny a vápník,“ vysvětluje lékař.

Jídelníček při celiakii

„Je tedy potřeba získat dostatek informací, co do svého jídelníčku můžete zařadit, čemu se vyhnout a kde můžete vše nakoupit. Ale hlavně, jak poznáte, že potraviny jsou pro vás vhodné. Dnes, kdy platí povinnost poskytovat spotřebitelům informace o potravinách, je vše snazší. Lepek je alergen, a tak obiloviny obsahující lepek musí být ve složení vždy uvedeny. Je proto potřeba sledovat složení výrobků na obalech. Dostatek informací povede k tomu, že nebudete dělat dietní chyby, ale na druhou stranu si také nebudete ochuzovat zbytečně jídelníček víc, než je třeba. Lidem na bezlepkové dietě proto pomáháme, poskytujeme jim dostatek informací, aby se lépe zorientovali a poznali, že i bez lepku se dá žít plnohodnotný život,“ přidává své postřehy k obvyklým začátkům s dietou Jitka Dlabalová.

Hubnutí bez lepku

Mnoho lidí vyřazuje ze stravy lepek cíleně, i když žádné problémy nemají, ve snaze o zdravější jídelníček nebo o štíhlejší postavu. „Je to nesmysl,“ říká Pavel Kohout. „Žádná studie nedokázala zdravotní přínos bezlepkové diety pro zdravého člověka nebo zvýšení sportovního výkonu,“ dodává lékař.

Hubnutí je často při takové dietě (nejedná s většinou o klasickou bezlepkovou dietu, protože ta je mnohem přísnější) způsobeno už jen tím, že člověk přemýšlí nad složením svého jídelníčku. A přestane jíst různé hotovky na ulici, jako jsou párek v rohlíku, smažák v housce a podobně. Takže omezit lepek a stravovat se zdravěji – ano. Vyhnout se lepku úplně – ne, pokud jste zdraví.

Pokud máte podezření, že byste mohli trpět celiakií nebo nesnášenlivostí lepku, nepřestávejte ho sami od sebe jíst a vyhledejte lékaře. Na krevní testy vás může poslat kterýkoliv lékař. Pokud však přestanete ještě před nimi jíst lepek, nemoc se při testování krve neprojeví, i když ji třeba máte.

Informace o tom, jak žít s celiakií, co můžete jíst a jednoduchý test, jestli můžete mít celiakii, najdete na stránkách www.zitbezlepku.cz.

 



Autor: Kateřina Erbsová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.