5 nemocí, které ohrožují předkožku. Pozor na fimózu i rakovinu | Moje zdraví

5 nemocí, které ohrožují předkožku. Pozor na fimózu i rakovinu

5 nemocí, které ohrožují předkožku. Pozor na fimózu i rakovinu
... • Autor: iStock.com
8. února 2019 • 06:00

Zúžení, zánět, ale i rakovina. Penis patří k nejcitlivějším místům mužského těla a jeho přední tkáň, která chrání žalud, mohou postihnout i nepříjemné nemoci.

Předkožka slouží jako ochrana penisu a zevního ústí močové trubice před poškozením. Navíc udržuje standardní citlivost konce penisu. Pokud se chcete vyhnout nepříjemným trápením a vážným zdravotním potížím s touto choulostivou částí mužského těla, je především důležité dodržovat bezpečný sex a správnou hygienu.

Podle urologa Miroslava Loudy z Urologické kliniky Fakultní nemocnice v Hradci Králové by muži měli předkožku přetahovat každý den, umývat zásadně pod tekoucí vodou a poté osušit.

Jinak je tomu ovšem u dětí, tam se urologové i dětští lékaři shodují na ponechání nepřetažené předkožky do dokončených dvou let věku dítěte. "Poté je přístup lékařů individuální. Přetrvává spíše konzervativní postup, kdy se vyčkává s přetažením předkožky do pozdějšího věku. Nejpozději však při nástupu do školy,“ uvádí doktor Miroslav Louda.

Zdravotní komplikace s předkožkou mohou trápit chlapce už v raném dětství, ale také dospělé muže. Které nemoci předkožku ohrožují?

Fimóza: Jde o zúžení vstupu do předkožkového vaku způsobené zhrubělým vazivovým prstencem kůže. Pacient s pokročilým nálezem fimózy není schopen přehrnout předkožku přes žalud penisu. Jedinou možností je pak chirurgické odstranění předkožky.

Parafimóza: Akutní situace a nález, při kterém je přetažen prstenec fimózy přes žalud penisu a nelze jej vrátit zpátky do původní pozice. Dochází k postupnému otoku zaškrceného konce penisu pod staženým prstencem, k bolesti a nedokrvení penisu. Parafimóza proto vyžaduje urgentní ošetření a nápravu přetažením zpět lékařem nebo akutní naříznutí fibrotického prstence tak, aby mohla být předkožka uvolněna.

Kondylomata accuminata: Virové onemocnění způsobené papilomaviry. Přenáší se pohlavním stykem a je diskutován jejich vliv na vznik karcinomu penisu a děložního čípku. K léčbě se používají speciální krémy, dále chirurgické a laserové zákroky, ale také kryoterapie tekutým dusíkem.

Balanopostitida bakteriální či kvasinková: Zánět předkožkového vaku, který většinou vzniká při nedostatečné hygieně penisu. Jde o bolestivou afekci na penisu se zarudnutím a výtokem hnisu z předkožky. Zvláštní kapitolou v diagnóze balanopostitidy jsou pacienti trpící cukrovkou. Ti jsou postiženi fimózou a záněty na předkožce častěji než ostatní mužská populace. Příčinou je komplex projevů diabetu, menší obranyschopnost organizmu, zhoršené prokrvení periferních částí těla, poškozené jemné cévy těla.

Karcinom penisu: Je to velmi vážné onemocnění zhoubné povahy vedoucí velmi často k částečné nebo úplné ztrátě pohlavního údu a k ohrožení na životě. Tvoří cca 1% ze všech tumorů mužské populace. Účinnou ochranou může být podle odborníků obřízka, ale také očkování proti lidským papilomavirům. Primární léčbou je chirurgické odstranění nádoru a poté radioterapie či chemoterapie. 

Autor: Petra Barochová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.