Jak zhubnout ve 20, 30, 40 nebo 50? Tipy, jak zrychlit metabolismus v každém věku! | Moje zdraví

Jak zhubnout ve 20, 30, 40 nebo 50? Tipy, jak zrychlit metabolismus v každém věku!

Jak zhubnout ve 20, 30, 40 nebo 50? Tipy, jak zrychlit metabolismus v každém věku!
Autor: iStock.com
5. ledna 2023 • 06:00

Ačkoliv si myslíte, že zhubnout lze jen ve dvaceti, odborníci mluví jasně: Jde to v jakémkoliv věku. Záleží ale na tom, jak moc to s hubnutím myslíme vážně. Základem je totiž zdravý životní styl, a ne drastická dieta, kterou po 3 dnech hladovění vzdáme. Co dělat ve dvaceti a co v padesáti, když máme jeden jediný cíl: Zhubnout?

 

Hubnout lze v každém věku. Možná, že to ve čtyřiceti nepůjde tak snadno jako ve dvaceti, pokud ale budete vědět, jak na to, podaří se to tak či tak. 

Video se připravuje ...
Šest drobností, které vám pomohou snížit počet kaloriíVIDEO 

Když je vám 20

Základem je dobře fungující metabolismus. Ve dvaceti je samozřejmě téměř nezatížený dietami. Stačí tedy malá změna a jde to téměř samo. V tomto věku vás pomalé spalování jistě trápit nebude. Pomyslného vrcholu v rychlosti spalování dosáhne každý jindy, obecně však platí, že nejpozději kolem 25. roku přichází zlom. Do té doby také tělo buduje kosti. Po 25. roce života se metabolismus začíná zpomalovat. To, co vám tedy stačilo ve dvaceti, ve třiceti na vaše tělo fungovat nemusí.

Naše rada proto zní: vybudujte si zdravé návyky, oceníte je i v pozdějším věku. Choďte sportovat, ideálně 5x týdně. Totéž platí o jídle – teď sice klidně můžete jíst ve fast foodech a na vaší postavě se to neprojeví, za pár let to ale bude jinak. Začněte proto myslet na zdravé a vyvážené jídlo už teď.

Když je vám 30

Váš metabolismus je závislý na objemu vaší svalové hmoty. Čím více jí budete mít, tím rychleji budete spalovat. Po třicítce ovšem začíná svalové hmoty ubývat, udává se, že o tři až pět procent za deset let, pokud nejste aktivní. „Právě proto je nejvhodnější doba s cvičením začít, pokud jste tak ještě neudělali,“ říká Caroline Apovianová, autorka knihy The Age-Defying Diet: Outsmart Your Metabolism to Lose Weight. „Čím více svalové hmoty budete mít, tím více energie bude vaše tělo spalovat, i když se zrovna nehýbete,“ vysvětluje. Pohyb si vyberte takový, který vás baví. Ideální je kombinovat vysoce intenzivní trénink s posilováním.

Velkým problémem bývá také nepravidelnost jídel a to, že si na něj nenajdete pořádně čas. Něco si koupíte cestou do práce a sníte v poklusu, oběd nestíháte nebo do sebe něco naházíte před monitorem… Tohle není dobré, protože tělo se ani pořádně nezasytí, ani si pořádně neodpočine. Jezte tak, jak vám to vyhovuje, ale pravidelně. Přidejte do jídelníčku bílkoviny, zeleninu, železo a vitamin C.

Důležitým poznatkem je také to, že nezáleží, zda máte tři nebo pět jídel denně, počítá se celkový kalorický příjem

Když je vám 40

Úbytek svalové hmoty pokračuje a metabolismus se ještě více zpomaluje. Snadno kila nabíráme (tuk, samozřejmě), hůře shazujeme. Hormonální změny způsobují, že se tuk usazuje tam, kde předtím vůbec nebyl. Třeba v oblasti bříška.

Po čtyřícítce bude zřejmě potřeba snížit váš kalorický příjem, a to hlavně u těch, kteří mají sedavé zaměstnání a nedostatek pohybu. Je třeba jíst vyváženě, vybírat hodnotné potraviny plné živin.

A pozor – rozhodně zapomeňte na drastické diety, i když máte pocit, že nic jiného vašemu tělu nepomůže. Není to pravda a v této době naopak můžete tělu mnohem více uškodit. Hladovění totiž metabolismus zpomaluje, a navíc jednostranné a rychlé diety vedou ke ztrátě svalů, a to teď rozhodně nechcete! Cvičení je potřeba trochu změnit – je dobré se více zaměřit na posilování a budování svalové hmoty.

Když je vám 50

Průměrná žena prodělá podle výzkumu Mayo Clinic menopauzu v 51 letech. Během přechodu dochází ke snižování hladiny ženského hormonu estrogenu a k dalším hormonálním změnám, které ovlivňují celý organismus. Klasickým projevem tak bývá úbytek kostní a svalové hmoty a také nárůst hmotnosti.

V této fázi je opět klíčový trénink na posílení svalů. „Protože ale hrozí vyšší riziko zranění kostí, je důležité tomu trénink přizpůsobit,“ říká Caroline Apovianová.

Další odbornice Caroline Cederquistová, autorka knihy The MD Factor Diet, dodává, že neméně důležité je sledovat podíl cukru ve stravě. „V určitém věku tělo ztrácí schopnost využívat glukózu – náš primární zdroj energie – tak efektivně,“ říká. „Pokud ji nevyužijí buňky pro svou činnost, tělo ji musí uložit do tukových zásob.“ Po padesátce se tedy zaměřte na příjem cukru a vyměňte ho raději za kvalitní sacharidy. Pokračujte v konzumaci bílkovin a zeleniny a zařaďte do jídelníčku jídla bohatá na fytoestrogeny. Ty by mohly zmírnit příznaky klimakteria. Patří mezi ně pohanka, jáhly, celozrnná rýže.

 Co pomáhá ke zrychlení metabolismu, uvidíte také v našem videu:

Video se připravuje ...
Dostatek vody opravdu zrychlí metabolismus, potvrzuje odborník na výživu Pavel SuchánekVIDEO 

 

Všechno jde, když se chce

Pokud jsme vás teď vylekali, nebojte. Pokud budete aktivní a vaše strava vyvážená, štíhlou postavu si můžete poměrně hravě udržet po celý život. Stačí jen chtít a něco pro to dělat. Vyvážená strava totiž není jen o hubnutí. Je především o tom, abychom byli zdraví. Zdraví rovná se také optimální váha. 

Autor: Pavla Skurovcová, Valentina Lebová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.