Silná menstruace, sraženiny a další potíže: Kdy jít k lékaři? | Moje zdraví

Křeče, bolesti, silný výtok! Co je při menstruaci normální a kdy je třeba jít k lékaři?

Křeče, bolesti, silný výtok! Co je při menstruaci normální a kdy je třeba jít k lékaři?
Autor: istock.com
21. dubna 2024 • 06:00

Přichází každý měsíc, i když to není vždy příjemné, jakékoli vynechání nebo jiné nepravidelnosti každou ženu trochu vykolejí. Kdy by měla ale žena zpozornět?

Menstruace obvykle nastává každých 21 až 35 dní, trvá od dvou do sedmi dnů a průměrně při ní žena ztratí 20 až 80 ml krve. Toto rozpětí je poměrně široké. Varovat by vás tedy mělo spíše než odchylka od průměru to, že se děje něco jinak, než jste zvyklé. Jaké problémy mohou nastat, co s nimi dělat? 

Proč je menstruace takové tabu? Podívejte se na video:

Video se připravuje ...
Nejsi v tom sama: Lucie Vonchitzki - Muži by se měli naučit říkat menstruace a přestat se bát ženské sílyVIDEO 

Ztráta menstruace Lékaři hovoří o amenoree a rozlišují dva druhy. První nastává u mladých dívek, které nezačnou do 15. roku života spontánně menstruovat, například kvůli hormonálním potížím či problémům s vaječníky či dělohou. 

O druhé variantě se hovoří, jestliže se menstruace zastaví, a to nejméně na dva měsíce u dospělé ženy, která předtím již víceméně pravidelně menstruovala a zároveň není těhotná ani v menopauze. „Příčiny sekundární amenorey mohou být různé, obvykle jsou to různé hormonální výkyvy způsobené stresem, náhlým úbytkem či nárůstem váhy, ale třeba také poruchami hypofýzy, štítné žlázy či nadledvinek.

A pak jsou to různé nemoci, například syndrom polycystických ovarií či nádor na vaječnících. S vynecháváním menstruace se rovněž často potýkají aktivní sportovkyně, u nichž za amenoreou stojí nadměrná fyzická zátěž,“ vysvětluje lékař Pavel Turčan.

Proč se zpozdila menstruace, když nejsem těhotná? Více čtěte zde.

Silné krvácení, špinění či sraženiny

Dalším okamžikem, kdy zbystřit, je vyšší intenzita krvácení. Lékaři se obvykle shodují, že by při běžné menstruaci žena neměla krvácet déle než sedm dní a neměla by krvácet natolik silně, aby vložka či tampon zcela nasákly za méně než tři hodiny.

Silné krvácení může značit narušení hormonální rovnováhy, ale také problémy s dělohou, jako jsou například polypy či fibroidy, endometriózu, adenomyózu či ještě hůře rakovinu dělohy. Proto by zejména ženy nad 35 let věku či s rizikovými faktory měly zbystřit, pokud začnou při menstruaci krvácet výrazně více než obvykle, a bez odkladu se nechat vyšetřit,“ varuje gynekolog.

Stejně tak by se při běžné menstruaci neměly v menstruační krvi tvořit větší krevní sraženiny. Obvyklé pak není ani to, aby žena krvácela či takzvaně špinila mimo menstruační dny. Pokud k tomu dochází, může to značit řadu potíží od poranění vagíny přes polypy, fibroidy či pohlavní choroby jako chlamydie nebo kapavka až po rakovinu děložního hrdla, dělohy nebo vaječníků.

Další informace o pohlavních chorobách čtěte zde.

Bolesti

Varovným signálem může být také změna intenzity křečí a bolesti. Menstruační křeče způsobují obvykle kontrakce dělohy, která se tak snaží vypudit odlupující se děložní výstelku. Většinou se dostavují den až dva dny před začátkem menstruačního krvácení a trvají dva až čtyři dny.

Některé ženy pociťují křeče jen mírné, jiné kvůli nim doslova trpí. Zvýší-li se u vás náhle bolestivost jindy mírných křečí, opět to může ukazovat na to, že vaše menstruace neprobíhá normálně. Bolestivé křeče mohou indikovat děložní fibroidy, endometriózu, adenomyózu, pánevní zánětlivou nemoc či některé pohlavní nemoci. Častou příčinou ovšem bývá i zvýšený stres nebo problémy s pánevním dnem či páteří.

Pomůže gynekolog i cvičení

Každopádně vždy platí: Poraďte se se svým gynekologem. Velmi často mohou být na vině hormony, které se nějakým způsobem dostaly z rovnováhy. Lékař tak buď může předepsat hormonální léčbu, nebo doporučit změny v životním stylu, které rozbouřené hormony uklidní. A i když se to zdá jako banální rada, hormony výrazně ovlivňuje stres, výživa, ale i dostatek pohybu. Pomoci mohou i některé potravní doplňky. 

Častou příčinou bývají svalové dysbalance v oblasti pánve, které umí rychle a trvale napravit cílená fyzioterapie. „Prudké bolesti před menstruací a během ní bývají většinou způsobeny svalovou dysbalancí pánevního dna, která vede až k vychýlené kostrči poznatelné na pohmat.

Další příčinou může být blokáda žeber nebo na páteři, dokonce i zdánlivě nesouvisející, jako je například blokáda na přechodu lebky a prvního krčního obratle. Reprodukční orgány jsou spjaty se svaly pánevního dna a funkčně souvisí s bránicí, hlubokými svaly páteře i se svaly upínajícími se na stehenní kost. Není proto výjimkou, že bolest při menstruaci způsobuje nerovnováha svalů úplně jinde v těle,“ vysvětluje vedoucí fyzioterapeutka FYZIOkliniky Iva Bílková.

Pomoci může všeobecně známá metoda Ludmily Mojžíšové pro podporu fertility, která byla původně vypracována pro rehabilitaci sportovců s bolestmi zad. Náprava pomocí fyzioterapie bývá rychlá a účinná. 

Autor: Markéta Grosmanová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.