Jak si vybrat masáž? Kdy pomůže ájurvéda, kdy thajská a kdy lymfodrenáž | Moje zdraví

Jak si vybrat masáž? Kdy pomůže ájurvéda, kdy thajská a kdy lymfodrenáž

Jak si vybrat masáž? Kdy pomůže ájurvéda, kdy thajská a kdy lymfodrenáž
Autor: istock.com
26. září 2023 • 05:00

Masáž dokáže nejen napravit bolavá záda, ta správně zvolená si poradí také se zvýšením imunity nebo odstraněním stresu. Jak si vybrat? 

„Při výběru masáže je důležité si uvědomit, v jakém jste rozpoložení i kondici, tedy zda potřebujete řešit nějakou obtíž, nebo chcete hlavně relaxovat a uvolnit se. Zvažte i míru stresu, jíž procházíte, ať už v důsledku doznívajících starostí z práce, nebo i v soukromí. Vše má totiž vliv na výsledný efekt a účinek masáže,“ říká Martin Pařízek, ředitel relaxačních center Wellness Horal a L-Spa v Resortu Valachy Velké Karlovice.

Co pro své tělo můžete udělat při práci v kanceláři? Podívejte se na video:

Video se připravuje ...
Čtyři cviky do kanceláře, které nám podle terapeutky protáhnou zádaVIDEO 

Rozproudí lymfu Péče o zdraví se v současné době stává stále větší prioritou. Zvýšit imunitu si můžete nejen pohybem a správným jídelníčkem plným vitamínů, ale třeba také lymfodrenáží. Kromě zlepšení celkové vitality odstraňuje otoky a detoxikuje organismus, čímž přispívá k jeho lepšímu fungování.

Kouzlo lymfodrenáže vychází z jejích mnohých účinků. Od oddálení projevů stárnutí po léčbu žilních onemocnění. Jako podpůrná léčba pomáhá při ortopedických potížích, především při kloubních úrazech, artróze, svalových a kostních úrazech. Je vhodná pro lidi, kteří mají problém s lymfatickým systémem nebo chtějí podpořit imunitu, detoxikovat organismus, zabránit obtížím přicházejícím s věkem a hormonálními změnami nebo pro léčbu ortopedických potíží či po chirurgických zákrocích.

„Lze ji doporučit preventivně jako součást zdravého životního stylu. Občasné terapie podporují imunitu a detoxikaci organismu. Pokud se však jedná o otoky a chronické stavy, léčba lymfodrenáží by měla probíhat jednou až dvakrát za 14 dní. V případě akutního úrazu až třikrát týdně. U celulitidy se pro vysoký efekt doporučuje návštěva jednou týdně a alespoň 10 opakování. Pacient cítí již po jedné terapii uvolnění tlaku a lehkost v dolních končetinách a ústup únavy. U bolestivých stavů odeznívá po první návštěvě bolest, zmizí otok a zvyšuje se rozsah pohybu kloubu,“ popisuje Iva Bílková, hlavní fyzioterapeutka FYZIOkliniky. 

Lymfu tvoří čirá tekutina obsahující odpadní látky buněčného metabolismu, viry, bakterie, ale i prospěšné živiny, vitamíny, tuky, sacharidy a hlavně lymfocyty – druh bílých krvinek, díky kterým se lymfa podílí na imunitě organismu. V chladném období chřipek tak lymfodrenáž stimuluje imunitu organismu podobně jako například saunování.

Rozproudit lymfu dokáže také ájurvédská masáž

„Ájurvédské masáže jsou skvělé pro celkové oživení těla i mysli a hlavně pro rozproudění lymfy. Například problém s oteklýma nohama je důsledkem toho, že lymfa nefunguje, jak by měla. Ájurvédská masáž lymfu znovu rozproudí a navíc pomáhá k celkové detoxikaci organismu,“ vysvětluje Martin Pařízek.

Zároveň však upozorňuje, že na ájurvédské masáže by si měli dát pozor všichni, kdo trpí nějakým chronickým onemocněním. „Při nerovnováze v organismu může ájurvédská masáž zapůsobit i nepříznivě. Mohla by se po ní objevit třeba bolest hlavy, což ale nelze přičítat špatné práci maséra,“ upozorňuje Pařízek.

Bolestí hlavy je deset druhů. Která je ta vaše? Více čtěte zde.

Za univerzální a bezproblémovou pro všechny pak považuje thajskou olejovou masáž, která je hlavně o relaxaci a navození pocitu harmonie. „U nás ji vyhledávají zvláště ženy. Je tak pohodová, že se při ní často usíná,“ popisuje Martin Pařízek.

Pro sportovce i těhotné

Pro rozhýbání těla a na bolavé svaly je dobrá tradiční thajská masáž, která se provádí v zapůjčeném oděvu, používají se při ní i různé protahovací cviky, a někdy se proto také označuje jako asistovaná jóga. Je užitečná mimo jiné po sportovním výkonu, kdy se svaly dobře protáhnou, a proto ji často volí sportovci.

Některé masáže lze doporučit také těhotným ženám, ale vždy je třeba maséra o těhotenství předem informovat. Pak se masírují jen určité části těla, vsedě či vleže na boku.

Orientální hammam

Očistné účinky mají orientální masáže zvané hammam. V tuzemsku jsou ještě málo známé, ale ti, kdo je absolvují, často mluví o pocitu znovuzrození, omlazení… Součástí je peeling, který důkladně odstraní starou kůži, hýčkající ošetření mýdlovou pěnou a masáž vyživujícími oleji. „Oleje použité na suchou pokožku nemají zdaleka takový efekt jako na vlhké kůži při hammamu, kdy se přes póry dostávají snadněji dovnitř,“ vysvětluje Pařízek.

Autor: Marie Chmelíková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.