Léčba celulitidy? Nejdříve si dejte do pořádku křečové žíly | Moje zdraví

Léčba celulitidy? Nejdříve si dejte do pořádku křečové žíly

Léčba celulitidy? Nejdříve si dejte do pořádku křečové žíly
Autor: istock.com
1. března 2020 • 06:00

Víte, že celulitida a křečové žíly spolu souvisí? A pokud se rozhodnete řešit svoji pomerančovou kůži, pak by vám lékař měl nejdříve nabídnout také léčbu varixů. Základ onemocnění je totiž podobný.

Obě nemoci - křečové žíly (odborně varixy), tak i celulitida mají překvapivě stejný základ, stejnou příčinu vzniku. V obou případech jde o civilizační dědičnou chorobu, jejíž společným původcem je nedostatečnost pojivové tkáně. Dochází k poruše elastických a kolagenních vláken a tím ke ztrátě pružnosti a kvality kůže.

Více o křečových žilách čtěte zde.

Celulitida bývá spojena s výskytem křečových žil v osmdesáti procentech případů. Lékaři proto upozorňují: Léčbě samotné celulitidy by měla předcházet léčba křečových žil. Až po vyřešení varixů je možné v léčbě celulitidy dosáhnout uspokojivých výsledků.

Pomerančová kůže

Díky jiné struktuře podkoží postihuje pomerančová kůže převážně ženy. Vzniká zvýšeným ukládáním tuku do podkoží, podkožní prostor se přeplňuje tukovými buňkami a tím dochází ke kompresi drobných cévek. 

Zůstává-li tento tlak dlouho, přestává v cévách proudit krev a začínají se přeměňovat ve vazivové pruhy, které se dále stahují a způsobují místa vtažené kůže, známé pod pojmem pomerančová kůra. Snížením krevního oběhu a rozšířením tukové vrstvy se omezuje lymfatický oběh a vznikají otoky

Stupně celulitidy

Potíže lze rozdělit do čtyř stupňů dle intenzity poškození. V tom prvním není celulitida na první pohled zřejmá. Jestliže se ale zobrazí pomerančová kůže po stlačení, jedná se o první stupeň celulitidy.

Při druhém stupni je viditelná, aniž bychom museli stlačovat kůži prsty. Nerovnosti na pokožce se objeví zejména při napnutí svalu nebo na ostrém světle. Třetí stupeň: Celulitida je viditelné bez ohledu na polohu, v jaké se tělo nachází, dokonce i při jakémkoliv osvětlení.

Ve čtvrtém stádiu se jedná už o poškození kůže, jenž může být doprovázené bolestmi a otoky. V tomto případě se nejedná pouze o kosmetickou vadu, ale jde o vážný stav, který bychom měli konzultovat s lékařem.

Jak bojovat s celulitidou?  

Metod, jak bojovat proti celulitidě, je celá řada. Jako ty nejvíce efektivní se jeví tyto:

Pití dostatečného množství vody, ale zase ne nadměrného, jezení více ovoce a zeleniny, dostatek efektivního pohybu, jako je napříkald pravidelná chůze, dále střídání teplého a studeného proudu vody při sprchování a v neposlední řadě také odborná ruční nebo přístrojová masáž.

Přístrojová masáž je při pravidelném opakování provedeném odborníkem nejúčinnější. Pokud s ní zkombinujete všechny body výše, máte vyhráno. “V případě, že nebude celulitida kombinovaná s nadváhou, bude řešení jednodušší a efektivnější. Doporučují se speciální mechanické masáže moderními přístroji LPG,“ vysvětluje MUDr. Ota Schütz pražské Žilní kliniky.

Lékař také doplňuje, že v případě, že se nejedná o 4. stadium, které je až bolestivé, jde jen o estetický problém. “Díky současnému přístupu k celulitidě jako negativní vadě, doporučuji začít s řešením problému nejlépe ihned. Potom jen stačí najít si zařízení, které se léčbou celulitidy zabývá, nechat se vyšetřit, poradit se a rovnou začít. Součásti jsou i speciální krémy, které působí současně s masážemi. Jejich obsahem jsou látky, které stejně tak jako masáže urychlují lymfatickou drenáž, pomáhají k odstraňování celulitických hmot,“ radí MUDr. Ota Schütz.

Informace o odstraňování křečových žil čtěte zde.

Autor: Alžběta Javorková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.