Domácí masáž: Které přístroje si vybrat a které vašemu tělu spíše uškodí? | Moje zdraví

Domácí masáž: Které přístroje si vybrat a které vašemu tělu spíše uškodí?

Domácí masáž: Které přístroje si vybrat a které vašemu tělu spíše uškodí?
Výborným masážním prostředkem je voda • Autor: iStock.com
10. dubna 2017 • 14:57

Po celodenním pracovním nasazení člověk potřebuje stejně jako po velkém sportovním výkonu relaxaci. A zatímco o vrcholové sportovce se stará tým profesionálních masérů, doma si musíme vystačit sami s šikovnou technikou. 

Nejdříve si musíme uvědomit, že masér, který se stará o své svěřence (ať už jsou to sportovci, či zákazníci různých salonů), je školený a ví, co může nebo naopak musí udělat, aby unavenému tělu pomohl. My školeni nejsme, a tak si musíme u všech pomůcek, jež si pro automasáž pořídíme, dobře přečíst návod a podle něj postupovat. Přístroje a náčiní, které český návod nemají a nejsou certifikovány, kupovat rozhodně nebudeme.

S velkou rezervou berme také všechny televizní reklamy nabízející téměř zázračnou techniku, která nás zbaví tuku, vyrýsuje postavu a vyléčí bolavé tělo. Kdyby ta technika byla opravdu tak zázračná a nepotřebovala by k tomu naši fyzickou účast nebo dokázala pouhým přiložením léčit bolavé nohy či záda, byla by fitcentra prázdná a fyzioterapeuti bez práce. Kupodivu tomu tak není. Není ovšem možné popřít, že každý cílený dotek lidskou rukou má prokazatelné účinky na naši pohodu, dokonce dokáže léčit, dodává pocit jistoty a psychickou odolnost.

Celkově se dá říci, že masáž způsobuje zvláčnění pokožky včetně podkožních svalů a zlepšuje její výživu. Lépe proudící krev i lymfatická tekutina v mízních cévách pak pomáhají k odplavení zplodin látkové výměny, například kyseliny mléčné, a vlastně i omlazení organismu. Masáž také zajistí vyplavování pozitivních hormonů štěstí, promasírovaná pokožka se rychleji zbavuje šupinek, zbytků odumřelých zrohovatělých buněk a nahrazuje je novými.

Čepice s „kladívečky“

Těmi nejmenšími masážními pomůckami pro domácí či cestovní použití mohou být předměty, které zdánlivě slouží zcela něčemu jinému. Pero, které s vibrační koncovkou poslouží ke stimulaci akupresurních bodů, čepice s akupresurní klepací masáží, s níž si můžeme nechat stimulovat citlivé body, čímž si podle výrobce ulevíme od migrény, vyléčíme nespavost a díky prokrvení přivedeme do mozku více kyslíku a zvýšíme tak jeho výkon.

Podobně poslouží i masážní podkova na krk, ne nepodobná té, kterou používáme při dlouhých cestách letadlem – může mít hned několik různých programů a nemusíme ji mít jen na ramenou, stejně dobře poslouží na pažích či nohách. Oblíbená je synchronizace s hudbou, jejíž poslech relaxační účinky zvyšuje. Populární jsou elektronické pulzní masážní přístroje, které po přiložení speciálních polštářků pomáhají stimulovat všechny namáhané nebo naopak nevyužívané skupiny svalů, a to opět nejlépe v synchronizaci s hudbou. Nespoléhejme se ale na to, že z ochablého či pivního břicha tato technika vybuduje něco podobného želvímu krunýři.

Na jiném principu pracuje masážní wellness přístroj, který využívá ionizační parní lázeň. Částice vodní páry při aplikaci pronikají do pokožky, kterou hydratují a připravují i na čištění. Proto se tato technologie používá především na obličej. Ionizační terapii pak ještě doplní vibrační masáž, díky níž se stimuluje lymfatický systém obličeje a zlepšuje krevní oběh. Lze aplikovat rovněž fotonovou terapii, při níž světelná energie z výkonných diod pomáhá regenerovat tkáně a vytvářet kolagen, který je nutný pro vypnutí pleti a redukci vrásek.

Jen si tak lehnout

Velkou klasikou v oblasti domácích masáží jsou masážní matrace. Ideální jsou pro ty, kteří mají potíže především se zády. Přístroj uvolňuje nahromaděné napětí v oblasti zad a pomáhá snižovat stres, podporuje krevní oběh a je-li vybaven vyhříváním, nejenže zvýší účinek masáže, ale také pomůže doplnit energii. Matrace nemusí být jen položená do vodorovné polohy, ale její tvar je uzpůsoben tak, aby ji bylo možné vložit na opěradla většiny židlí a křesel. Její používání usnadňuje i dálkové ovládání. Existují ovšem i přístroje, jež mají daleko užší specializaci, například slouží k redukci celulitidy.

Při masáži jsou pak prokrvovány jednotlivé vrstvy kůže, což pomáhá při obnově vazivové tkáně. Jiný typ masážního přístroje je určen k masáži chodidel, která přece jenom trpí snad nejvíce. Díky masážním nástavcům je lze využít i k reflexní terapii nebo pro pedikúru, protože při použití máme nohy ponořené do vody, jejíž teplotu lze podle potřeby nastavit, či dokonce využít k bublinkové lázni. Existují také masážní přístroje, které využijeme ke zmírnění svalového napětí v oblasti očí a tím i k likvidaci nepříjemných váčků pod očima. 

Luxus křesel 

Pro někoho luxus, pro jiného téměř nezbytnost. To by se dalo říci o vrcholu masážní domácí techniky, kterou jsou masážní křesla. Nebudeme si nalhávat, že jsou levnou záležitostí, ale široká nabídka typů masáží z nich dělá výborného pomocníka při péči o naše zdraví. První masážní křesla se objevila před zhruba půlstoletím v kolébce masáží Asii, konkrétně v Japonsku. Jednalo se ovšem jen o jakési opěrky zad vybavené masážními válci. Veškeré nastavení, jako sklon či rychlost, se provádělo ručně.

Koncem minulého století už se ale začala objevovat elektricky polohovatelná křesla s vibračními podnožkami a čtyřmi druhy masáží, která si rychle našla cestu do stresovaného západního světa. Křesla zvládají několik technik, od japonské shiatsu (stimulace akupresurních bodů uvolňující energetické bloky), jež pomáhá odstraňovat stres, napětí a bolest, přes akupresuru až k takzvané švédské masáži pracující s hnětením a roztíráním. Křesla dovedou muskulaturu i prohřát a nejnověji pracují s takzvanou 3D masáží, což znamená větší vysunutí vybraných masážních prvků, které tak důkladněji stimulují konkrétní místa. Dnešní masážní křesla se dovedou přizpůsobit tvaru i hmotnosti těla, jež do něj usedá, a tak jsou vhodná i pro děti nebo seniory. Cílené vyhřívání je samozřejmé, stejně jako napojení na informační technologie, i když zde bychom měli především odpočívat a ne vyřizovat pracovní záležitosti.

Parní lázně ve sprše 

Výborným masážním prostředkem je voda a toho využívají výrobci speciálních masážních sprchových boxů. Jsou k dostání v různých cenových hladinách, podle vybavení hydromasážních panelů a technologií, které máme k dispozici. Panely mohou být osazeny programovatelnou elektronikou, jež si pamatuje, co který z členů rodiny nejraději využívá. I proto je důležité, aby panel byl výškově nastavitelný. I zde můžeme mít integrovány třeba reproduktory, rádio či telefon. Často využívaným doplňkem je generátor páry, s nímž můžeme sprchu proměnit v parní lázně.

Teplota kolem padesáti stupňů Celsia neztíží dýchání, zato dostatečně prohřeje a prokrví pokožku a v kombinaci s masážní vodní tryskou dokonale odstraní svalové tenze. Starším osobám také kromě pohodlného sedátka pomohou při pohybu ve sprše vhodně umístěná pevná madla. Minimální rozměr prostoru, který potřebujete k pohodlnému sprchování, je 80 x 80 centimetrů, ale trendem jsou stále větší sprchové „kouty“ situované v prostoru. Vzhledem k umístění se pro toto zařízení používá termín sprchový altán. K masáži pak podle rozvržení altánu poslouží i speciální trysky pro nohy a chodidla, rotosprcha z několika pohybujících se ramen nebo vodní kaskáda.

Autor: Ivan Verner
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.