Proč tělo produkuje hleny? Bez nudlí z nosu bychom zemřeli | Moje zdraví

Proč tělo produkuje hleny? Bez nudlí z nosu bychom zemřeli

Proč tělo produkuje hleny? Bez nudlí z nosu bychom zemřeli
Rýma vlastně čistí náš organismus • Autor: iStock.com
25. října 2018 • 06:00

Naše tělo vyrábí hlen neustále. Ale asi jen málokdy jste přemýšleli o tom, k čemu je dobrý. Jeho přítomnost si většinou uvědomíme teprve ve chvíli, kdy v tuhém mrazu stojíme na zastávce MHD a z nosu nám teče nudle neboli nosní hlen. Je to sice nepříjemné, ale naše tělo se jen věnuje svému úkolu – chránění a čištění našich nosních cest a udržování jejich vlhkosti.

Hlen je kluzká kapalina obsahující vodu, bílkoviny a sůl. Proteiny (nebo glykoproteiny) obsahující cukr, nazývané také muciny, způsobují želatinovou konzistenci hlenu. V hlenu ale také najdeme infekční bílé krvinky a další tělní „odpad“, které chce náš organismus dostat ven.

Kde se hlen bere?

Naše tělo je v podstatě stroj na výrobu šťáv, což věděli lidé už ve starověku. Hlen vytvářejí speciální buňky a žlázy, které se nacházejí v tenké podšívce (nazývané sliznice nebo slizniční membrána) tělesných dutin a průchodech vedoucích z těla.  Pravděpodobně už víte, že tkáň vylučující hlen se nachází v nosu, ústech, krku a plicích. Ale najdeme jej i v našich očích, uších či reprodukčních a močových orgánech.

K čemu ho naše tělo vytváří?

Hlen v našem těle chrání důležité části vnitřního nosu a také plíce. Jak už jsme zmiňovali, udržuje také nosní průchody (a plíce) zvlhčené. Když se do našeho nosu dostane chladný vzduch, produkce hlenu se zvýší. Je to reakce těla na viry, bakterie či na částice prachu. Hlen tak zabraňuje pronikání dráždivých látek do plic. Drobné chloupky v dýchacím traktu pak pomáhají k tomu, abychom mohli hlen plný bakterií a nečistot vykašlat či vysmrkat.

Proč jsme zahlenění při chřipce či nachlazení?

Množství produkce hlenu vždy záleží na typu daného viru či jiného spouštěče. Kuřáci mají například obvykle hustší hlen, který se tvoří i při různých typech nachlazení. Hustší, a tím pádem i účinnější proti pronikání škodlivých látek a bakterií může být hlen i při používání některých léků, které naše tělo dehydratují. Máme tu tak další důvod, proč bychom během nemoci měli mít dostatečný přísun tekutin.

Proč se nám s hlenem špatně dýchá?

Máte ucpaný nos? Jeho příčinou je obvykle zduřená sliznice – to je tkáň, která vytváří hlen. Jejím zduřením se zablokují nosní průchody.

Barva hlenu vypovídá o stavu infekce

Hlen je obvykle průzračný. Pokud jsme ale nachlazení, může být bílý, či dokonce žlutý (žlutá barva vypovídá o tom, že jsme dehydratovaní). Zelená barva může zase signalizovat přítomnost většího počtu infekčních bílých krvinek. Lékaři ale podotýkají, že samotná barva ještě není jasným ukazatelem bakteriální infekce. Pozor i na typ vašeho onemocnění. Převážná většina nachlazení je virového původu, ne bakteriálního. Antibiotika tak viry neničí a naopak jejich nadužívání může vést k vytváření nových bakterií, které lékům odolávají. Nejčastějším původcem rýmy je zánět nosohltanu.

Pomůžou nám proti rýmě volně dostupné léky?

Klasické kapky a nosní spreje, které seženete volně v lékárně, pomohou výtok hlenu z nosních dutin, tedy rýmu, zmírnit. Jejich nadužívání může ale časem tento efekt snížit. Faktem je, že takzvaná antihistaminika skutečně zabrání produkci hlenu a zlepší se nám tím dýchání.

Které potraviny vám pomohou, abyste nebyli v zimě nemocní? Čtěte ZDE.

Při nemoci dodržujte pitný režim

Pokud nebudete při nemoci dodržovat pitný režim, vaše tělo nebude dehydratované a bude produkovat méně hlenu, ale neuzdravíte se tím. Jak už jsme uváděli, řada léků může naopak k dehydrataci přispět. Doplňování tekutin je tak klíčem k tomu, abychom byli v pohodě.

Jak se hlenu zbavit?

Pokud vykašláváte hlen, zkuste si dát do hrnku s čajem med. Ten dokáže hlen částečně odbourat. Pokud jde o léky, je samozřejmě namístě se poradit s odborníkem. Vyhledávejte ale spíše ty přípravky, které obsahují účinnou látky guaifenesin. Ta může hustý hlen efektivně odstranit. Jde to ale i bez léků. Zkuste třeba do horké vody přidat eukalyptus nebo jezte kořeněné potraviny. Uvidíte, zaručeně se vám uleví.

Autor: Daniel Mareš
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.