5 tipů, jak naučit děti smrkat! Vyzkoušejte je a zbavte potomky problémů | Moje zdraví

5 tipů, jak naučit děti smrkat! Vyzkoušejte je a zbavte potomky problémů

5 tipů, jak naučit děti smrkat! Vyzkoušejte je a zbavte potomky problémů
Autor: iStock.com
27. září 2021 • 06:00

Rýma je reakce těla na viry, se kterými se setkalo. Nos je ucpaný hleny, sliznice jsou oteklé. Hleny jsou to, čím se oteklé sliznice brání. Proto je dobré umět správně smrkat, jinak si můžete uškodit.

Nos plní i funkci „klimatizace“ – tedy vdechnutý vzduch otepluje či ochlazuje, zvlhčuje a čistí tak, aby měl ideální vlastnosti pro cestu do plic. A právě čistící funkce má zásadní vliv na prevenci vzniku onemocnění. „Pokud vše funguje, jak má, dochází k transportu hlenu, který je produkován nosní sliznicí a pomocí hustého koberce řasinek neustále posouván do hltanu, odkud je polykán. Tímto způsobem se veškeré viry, bakterie, alergeny a další nečistoty přirozeně odplavují z povrchu sliznice,“ vysvětluje dětská lékařka MUDr. Jarmila Seifertová.

Video se připravuje ...
Jak se zachovat, pokud dítě postihne velká alergická reakce?VIDEO 

Rýma nastává v případě, že řasinky správně nefungují. Tím dochází k narušení ochranné funkce nosu, vysychání sliznice, hromadění hlenů a omezení průchodnosti nosu. Při rýmě u dětí je především důležité pečovat o zachování průchodnosti nosních cest.

Jak léčit rýmu u dětí?

Při rýmě zajde dospělý do lékárny, koupí sprej či kapky a má vyhráno. U dětí to ale takhle jednoduché není. Sliznice u malých dětí je velmi jemná a běžně používané spreje či kapky by ji mohly spíše poškodit a problémy s nosní neprůchodností ještě zhoršit.

V případě rýmy u malých dětí je ideální léčba v podobě kombinace aplikace solných roztoků nebo Vincentky a nosní sprchy. Vyzkoušet můžete také nosní sprchu s inhalátorem, kterým snadno dostanete do dýchacího ústrojí solné roztoky, které pomohou s hygienou a regenerací nosí sliznice. „Kromě mechanického očištění dochází i ke zvlhčení zánětem podrážděné sliznice a k jejímu zklidnění. Zároveň dojde k naředění sekretu, což je vhodné právě při následném použití sprchy, která hleny bezpečně odvede z těla ven,“ doplňuje dětská lékařka. To je důležité proto, aby se nešířily dál do jiných částí dýchací soustavy.

Postup se podle lékařky doporučuje při rýmě opakovat i několikrát denně. Užitečný je přitom pro děti, které samy neumí smrkat. Chcete-li předcházet nemocem a dýchacím potížím, inhalujte jednou denně po dobu 10–15 minut. Ideální čas je večer před spaním, protože je k tomu potřeba klid. Inhalace je šetrný způsob prevence. „Navíc často urychluje léčbu běžných dýchacích infekcí, a snižuje tak riziko případných komplikací,“ vysvětluje lékařka.

Pět tipů, jak děti naučit smrkat

Děti jsou schopné samostatně smrkat od cca 2 let věku. Některé však žijí spokojeně s plným nosem bez nutnosti smrkat i dalších několik let. Je však nutné jim benefity smrkání vysvětlit a hlavně je to naučit. Doktorka Jarmila Seifertová navrhuje následující postup:

1. Začněte tehdy, kdy je dítě zdravé a v dobré náladě. To je základ.

2. Nejdřív jej naučte foukat ústy. Osvědčené je foukání do píšťalky, papírové kuličky na stole, sfoukávání svíčky a další.

3. Pokud zvládnete foukání ústy, zopakujeme bod č. 2, ale nyní již foukáme pomocí nosu. Případně můžete pro oživení přidat i troubení do kapesníku jako slon, funět jako ježek nebo foukat nosem na zrcadlo, které se zamlžuje.

4. V dalším kroku je ještě vhodné naučit je foukat i jen jednou nosní dírkou. I následné smrkání „na ostro“ se doporučuje pouze jednou dírkou, díky čemuž se zaručí dostatečný tlak.

5. Nezapomeňte na malou odměnu! Buďte ale bdělí, aby dítě smrkalo doopravdy a nejen foukalo do kapesníčku pro uspokojení rodičů.

Autor: Alžběta Javorková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.