Chronická rýma | Moje zdraví

Chronická rýma

Jde o zánětlivé onemocnění nosní sliznice. Chronická rýma je rýma, která se opakovaně vrací nebo není součástí běžné nemoci a trvá déle jak tři měsíce. Příčinou můžou být alergie, hormonální změny, polypy, zvýšená dráždivost sliznice nebo infekce. Chronickou rýmu si může pacient přivodit i například nadměrným užíváním některých nosních kapek, které sice v první chvíli zúží cévy a sníží otok sliznice, jsou ale silně návykové a člověk si je potřebuje kapat stále častěji. V důsledku zúžených cév se sliznice nedostatečně vyživuje, zduří a prostor uvnitř nosní dírky se trvale zúží.

Příznaky chronické rýmy

Nejběžnějším projevem chronické rýmy je dlouhodobé ztížení dýchání vlivem oteklé sliznice, kdy se střídavě jedna nebo druhá nosní dírka ucpává. Chronickou rýmu nemusí vždy doprovázet výtok z nosu, jako tomu bývá u akutní rýmy. Časté pokusy o uvolnění ucpané dírky smrkáním zvyšuje tlak, mohou praskat cévky a projevit se občasné krvácení z nosu. Oteklá sliznice často nutí dýchat ústy a narušuje i spánek.

Chronická rýma se rozděluje na několik typů. Jedním z nich je hypertrofická rýma, ta se projevuje zduřením nosní sliznice, což je příčinou dlouhotrvající neprůchodnosti nosních otvorů s občasným zvýšeným výtokem a někdy i bolestí v obličeji. Pacient dýchá téměř jen ústy. Postupně se ztrácí čich i chuť. Hypertrofická rýma se může dále rozvíjet v chronický zánět průdušek nebo zapříčinit astmatický stav. Může také dojít k poruše sluchovodu s častější možností zánětu.

Postihuje

muži
ženy
děti

Projevuje se

dýchací ústrojí

Dalším typem je atrofická rýma, ta se projevuje spíše pocitem suchého nosu a pálením v nose. Bývají obvyklé časté bolesti hlavy a migrény. V nose se tvoří krusty, jejich odstraňování zapříčiňuje časté krvácení z nosu. Sliznice se neustále ztenčuje, snižuje se i možnost výtoku z nosu. Může dojít i k narušení nosní přepážky.

Léčba

V první řadě je nutné odstranit příčiny dlouhotrvající rýmy. Může to být změna neadekvátního prostředí, především udržování alespoň 40% vlhkosti vzduchu v místnosti, odstranění trvalých alergenů a jiných dráždivých látek v prostředí, ve kterém se pacient vyskytuje. Nejčastější příčinou potíží spojených s chronickou rýmou bývá alergie, proto se neutralizují alergeny pomocí alergenových vakcín. V případě, že je důvodem chronické rýmy adenoidní vegetace (nosní mandle) či anatomická úchylka ve tvaru nosního průchodu, je proveden příslušný chirurgický zákrok. Často bývají nasazeny lokální kortikosteroidy a solné roztoky na dlouhodobé užívaní. Pokud došlo k infekci ve vedlejších nosních dutinách vlivem chronické rýmy, jsou nasazena antibiotika.

Dalším možným způsobem je laserový operativní zákrok. Není určen pro všechny pacienty s chronickou rýmou a vyžaduje pečlivou předoperační přípravu. Zákrok spočívá v odstranění části zduřené sliznice, čímž se sliznice zmenší, zprůchodní místo a vytvoří průchod vzduchu nosní dírkou.

Léky

Na chronickou rýmu se používají dlouhodobě užívané solné roztoky či nosní kapky s kortikosteroidy. Při chronické rýmě na alergickém podkladě jsou často užívány tablety, např. Claritin, Xyzal, Zyrtec atd. Na léčbu alergie a potlačování alergenů slouží alergenové vakcíny.

Bylinky

Na chronickou rýmu může pomoci čaj z třezalky, mochny husí a jitrocele.

Homeopatika

Dlouhotrvající nebo chronická rýma u pacienta, který v minulosti trpěl opakovanými katary dýchacích cest, vyžaduje podávání léku Silicea 15 CH, 2x denně 5 granulí.

Domácí léčba a babské rady

Při alergické rýmě je vhodné často větrat. Pomoci mohou bylinky jako anýz, černý bez nebo řebříček. Vyzkoušejte aromaterapeutické koupele s 20 kapkami eukalyptu, citronového nebo cedrového oleje.

Vyšetření

Dlouhodobou péči zajišťuje alergolog. Při pravidelných kontrolách sleduje alergeny, průchodnost průdušek a předepisuje kortikoidy do nosu. Dlouhodobá neprůchodnost nosu a nemožnost dýchání nosem může být řešena na ORL. Tam udělají pacientovi i výtěr z nosu na kultivační vyšetření.

Inkubační doba

-

Očkování

ne

Délka léčby

záleží na příčině

V těhotenství

Chronická rýma nemá žádný zásadní vliv v těhotenství a neohrožuje vývoj plodu. Doporučuje se pouze vynechat radikální změny léčby a nepodstupovat žádné zákroky, které nejsou nezbytné.

Možné komplikace

Při častých pokusech o smrkání se stupňuje tlak na nosohltan, vzduch nemá kam uniknout a tím se mohou viry rozšířit do vedlejších nosních dutin nebo do sluchovodu a způsobit infekce.

Trvalé následky

Nemožnost dýchání nosem snižuje výkonnost, zvyšuje rychlost vyčerpání a únavy a v neposlední řadě poruchu spánku a chrápání. Dalšími nepříjemnými dopady jsou občasná bolest hlavy, postupné ztrácení čichu a někdy i chuti.

Prevence

Základní prevencí by měla být pravidelná nosní hygiena. Mělo by být zajištěno zvlhčování nosní sliznice – nejlépe pomocí kapek se solným roztokem. Správně fungující sliznice chrání před nemocemi a možnostmi přehnaných alergických reakcí. Je důležité léčit i akutní rýmu při nebo po nemoci a nepodceňovat ji, může snadno vyústit v chronickou rýmu. Přestože netrpíte akutní nebo chronickou rýmou, je velmi dobrou prevencí udržovat zvlhčený vzduch v místnostech, kde často přebýváte a spíte, protože suchý a nevětraný vzduch v místnostech přispívá k postupnému vysychání sliznice.

Kdy jít k lékaři

Rýma, která nás trápí již delší dobu, měsíce nebo i roky, nám komplikuje život, je důležité konzultovat ji s lékařem.

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.