Zimní lékárnička: Jak ji vybavit a ušetřit si cesty k lékaři? | Moje zdraví

Zimní lékárnička: Jak ji vybavit a ušetřit si cesty k lékaři?

Zimní lékárnička: Jak ji vybavit a ušetřit si cesty k lékaři?
Autor: Shutterstock.com
6. ledna 2019 • 06:00

V lednu nastává období, kdy si pořizujeme nejvíce léčiv pro samoléčbu viróz a chřipek. Potíže nás méně zaskočí s dobře vybavenou lékárničkou. Určitě by v rodinné lékárničce neměly chybět léky s obsahem kyseliny acetylsalicylové nebo paracetamolu, případně ibuprofenu. V prvních hodinách, kdy je onemocnění na vzestupu, je dobré podpořit imunitu vitaminem C.

Do portfolia přípravků, které působí na zlepšení imunity, se přiřadily bakteriální lyzáty. To jsou částečky těl „zneškodněných“ bakterií (pneumokoků, stafylokoků atd.), které nijak neuškodí, ale naopak v kontaktu se sliznicí výrazně prospějí tím, že se dostanou do kontaktu s buňkami imunitního systému. Dojde k nastartování a posílení mnohočetných funkcí buněk imunitního systému a tím k posílení našeho imunitního systému. Díky tomu se tělo dokáže s původci infekčních onemocnění vypořádat daleko snadněji.

„Bakteriální lyzáty bych doporučila v případě snížené imunity a při zvýšeném nebezpečí nákazy, ale vždy jen po nejnutnější dobu,“ upozorňuje PharmDr. Riegerová. Můžete použít i kombinované přípravky proti nachlazení, a to buď ve formě tablet, nebo jako horký nápoj,“ odpovídá PharmDr. Magdalena Riegerová z lékárny U svatého Antonína v Řevničově. V každém případě je dobré myslet i na prevenci. Čím dalším podpoříme obranu těla v těžkých dobách, kdy okolo nás každý smrká a kašle? Hodí se mít v zásobě přípravky s echinaceou či betaglukany, osvědčují se také přípravky s obsahem zinku.

Co užít, když vás trápí: Bolest v krku

Proti bolesti v krku se doporučují analgetika a antipyretika (léky s obsahem kyseliny acetylsalicylové, ibuprofenu, paracetamolu). „Existují různé formy těchto přípravků,“ říká Mgr. Marie Kočicová z Lékárny Dahlia ve Slavičíně. K podpůrné léčbě přímo v postiženém místě slouží tzv. orální antiseptika (nejčastěji s obsahem chlorhexidinu, septonexu či jodu) ve formě spreje, kloktadel, cucacích tablet. Často obsahují analgetickou složku (benzokain, lidokain).

Rýma

„Na rýmou ucpaný nos bych spíš než kapky doporučila nosní spreje, které působí na větší plochu a pohodlněji se aplikují na nosní sliznici. Dobře fungují třeba spreje s mořskou vodou nebo Vincentka ve spreji,“ říká magistra Kočicová. Na uvolnění nosu je podle ní dobrá třeba domácí parní lázeň s použitím aromatického oleje nebo obyčejné soli.

Rýmě se dá dobře předcházet pravidelnými výplachy nosu solnými izotonickými roztoky. „Odstraní se tak i alergeny v nose, jež problémy způsobují. Výplachy působí léčebně také pro zmírnění zánětu vedlejších nosních dutin,“ vysvětluje lékárnice.

Čím si pomoci, když nám teče z nosu?

„Zde je nutný dostatečný příjem tekutin, vitaminů (především vitaminu C), a včasné použití nosních sprejů, případně inhalování aromatických olejů. Používejte nosní spreje či kapky s dekongestivní složkou, které uvolní zduřelou nosní sliznici. Mají rychlý nástup účinku, ale nelze je používat dlouhodobě ani během těhotenství a kojení. „Oproti tomu izotonické roztoky s obsahem mořské vody uvolňují oteklou sliznici tím, že solný roztok vytahuje vodu z tkáně a koncentrace se vyrovnávají,“ vysvětluje lékárnice. Co nejčastěji smrkejte! Bojovat proti rýmě pomáhají rovněž homeopatika, s jejich výběrem poradí zkušený lékárník či homeopat. Návyk na kapky proti rýmě má své jméno: sanorinismus. Vzniká poté, co nemocný překročí dobu užívání na více než 7 dní. Projevuje se suchostí a nepříjemným pocitem v nose, který zmizí, použijete-li opět kapky.

Kašel

Podoby kašle jsou v zásadě dvě: suchý a produktivní. „Na suchý kašel se užívají léky s tlumicím účinkem (antitusika) v podobě tablet, pastilek, kapek či sirupů. Obsahují rostlinné výtažky, butamirát nebo dextromethorfan a pacient je užívá proto, aby si od kašle odpočinul. Přípravky určené k léčbě vlhkého kašle obsahují látky, jež hlen v dýchacích cestách zkapalní a ‚pomohou mu ven‘ z průdušek a plic.

Obsahují opět různé rostlinné látky jako břečťan, dále acetylcystein nebo ambroxoli hydrochloridum. Léčbu můžete doplnit bylinnými směsmi na odkašlávání, pomáhají různé masti a krémy s obsahem léčivých silic.

Horečka a bolest hlavy z horečky

„Při bolesti hlavy u horečky podáváme analgetika (pomohou od bolesti) a antipyretika (snižují horečku). Pacient si může vybrat třeba léky s paracetamolem, ibuprofenem ve formě tablet (i šumivých) či horkého nápoje. Pro děti jsou vhodné sirupy nebo čípky. Na bolest hlavy různého původu lze použít léky s obsahem kyseliny acetylsalicylové či paracetamolu, pro delší účinek s kofeinem,“ radí lékárnice. Bolesti kloubů při viróze nebo chřipce zmírníme podobnými léky jako při bolestech hlavy a horečce. Akutně můžeme klouby namazat mastí se zahřívacím účinkem.

Bolest hlavy při zánětu dutin

„Tady je bolest průvodním jevem, nejvíce na ni ‚platí‘ kapky na rýmu a analgetika. Tuto léčbu je potřeba doplnit velkým množstvím tekutin, vitaminu C, doporučují se inhalace a doplňková léčba s éterickými olejíčky. Krátkodobě je možné použít spreje do nosu, zmírňující otok sliznic, lze využít antihistaminika (léky na zmírnění alergické reakce),“ doporučuje lékárnice. Přidruženou bolest hlavy utiší paracetamol, ibuprofen, kyselina acetylsalicylová.

Kombinace kyseliny acetylsalicylové a paracetamolu zatěžuje játra. Kombinace ibuprofenu a kyseliny acetylsalicylové zvyšuje riziko infarktu myokardu. Ibuprofen by neměli užívat kardiaci, léky s obsahem kyseliny acetylsalicylové nesmějí užívat diabetici a astmatici, pastilky se znecitlivujícím účinkem pacienti trpící srdeční arytmií.

Šumivá forma tablet usnadní vstřebávání léku. Obvykle po nich sáhne ten, kdo má problémy s polykáním nebo se žaludkem. „Z domácích receptů bych doporučila cibulovočesnekovou léčbu. Nakrájená cibule a česnek na talířku u postele pročistí nos a navíc jej dezinfikují.“

Odborná spolupráce:

PharmDr. Magdalena Riegerová, lékárna U svatého Antonína v Řevničově

Mgr. Marie Kočicová, Lékárna Dahlia ve Slavičíně

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.