Akné prozradí, co vás opravdu trápí. V které části obličeje se vám tvoří nejvíce? | Moje zdraví

Akné prozradí, co vás opravdu trápí. V které části obličeje se vám tvoří nejvíce?

Video se připravuje ...
25. března 2020 • 06:00

Trápí vás akné a speciální kosmetická péče moc nezabírá? Zkuste na to jít jinak a zamyslete se nad tím, na jaké části obličeje se póry ucpávají a nevzhledné pupínky tvoří. Protože to může o vašem zdraví a nemoci leccos napovědět.

Zdraví máme vepsané ve vlastní tváři. A to nejen psychické. Místa, kde se vám nadměrně ucpávají póry nebo tvoří nevzhledné pupínky, mohou leccos naznačit i o potížích s konkrétními orgány. Ačkoliv toto „mapování obličeje“ vychází z dlouholetých tradic nejen čínské medicíny, využívají ho i současní dermatologové a využívají k tomu výsledky nejnovějších studií. „Mapování obličeje s akné rozděluje obličej do zón, které odpovídají specifickým příčinám, a to jak z oblasti medicíny, tak i životního stylu,“ říká Claire Chang, certifikovaná dermatoložka z New Yorku. Co tedy znamenají pupínky na jednotlivých částech obličeje?

Čelo

„Čelo je v čínské medicíně spojováno s trávicím ústrojím,“ říká doktorka Chang. „Pupínky v oblasti čela mohou signalizovat to, že se špatně stravujete, poruchy trávení nebo syndrom dráždivého tračníku.“ Co udělat, aby se vám tvořilo pupínků méně? Za prvé, vyhněte se kofeinu a také limonádám a nahraďte je čistou vodou. Pak se vám bude dařit lépe odplavovat toxiny z těla. Akné na čele může také zhoršovat nošení čepic nebo kšiltovek – i když možná esteticky pupínky zakryjí, přispívají k roznášení bakterií a zhoršování problému.

Spánky

Podle čínské medicíny jsou spánky spojeny s ledvinami a močovými cestami. Akné v těchto oblastech tedy může signalizovat oslabený močový měchýř, počínající zánět a podobně. Zamyslete se, jestli neholdujete až příliš alkoholu, mastným jídlům nebo zpracovaným potravinám a jednoduchým cukrům.  

Tváře

Tvorba akné na tvářích je spojena s dýchacím systémem. Zkuste se zamyslet, jestli máte ve svém životě dostatek čerstvého vzduchu. Chodíte na procházky do přírody? Pokud žijete ve městě, zvážili jste například na spaní čističku vzduchu? Pokud se objevuje častěji na jaře, netrpíte náhodou alergií? Podle doktorky Chang byste se měli zamyslet i nad tím, jestli dostatečně často měníte například ložní prádlo (na polštáři mohou zůstávat bakterie a zhoršovat zánět) nebo zda čistíte mobilní telefony. Spousta věcí přichází do styku s tváří každý den, takže čištění těchto předmětů může pomoci zabránit výskytu nových pupínků.

Nos

Na nose je více mazových žláz než na zbytku obličeje. Tím je tato část těla náchylnější k tvorbě ucpaných pórů a následně i akné. Tady je potřeba začít čistěním, ale pozor, ať nejde o přípravky s vysokým podílem alkoholu – ty sice pleť odmastí, ale ve výsledku ji nutí produkovat mazu více. Zkuste začít něčím jemnějším. Podle čínské medicíny je nos spojený s játry a ledvinami. Zkuste se zamyslet nad svou spotřebou alkoholu.

Brada a čelist

Akné na bradě poukazuje na nejčastějšího spouštěče potíží s pletí, totiž na hormonální nerovnováhu. A ta se netýká jen dospívajících. Hormonální akné má tendenci se vyskytovat cyklicky, horší je před a během menstruace a během menopauzy. „Snažte se pravidelně spát a jíst zdravě, tím můžete zmírnit hormonální výkyvy. Pokud bude vaše akné na bradě stále neúnosné, konzultujte svůj stav s dermatologem nebo gynekologem,“ radí doktorka Chang.

Linie vlasů

Akné na místě, kde začíná růst vlasová kštice, může být důsledkem používání nevhodné vlasové kosmetiky. Pokud se vám dělají pupínky v těchto místech, zkuste se podle dermatoložky zaměřit na vaši vlasovou kosmetiku, a pokud obsahuje oleje, vyměňte ji za jinou.

 

Autor: Pavla Skurovcová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.