Prebiotika a probiotika: Podpoří imunitu i psychické zdraví | Moje zdraví

Prebiotika a probiotika: Podpoří imunitu i psychické zdraví

Prebiotika a probiotika: Podpoří imunitu i psychické zdraví
Probiotika a prebiotika nejsou to samé • Autor: Istockphoto.com
20. října 2021 • 06:00

Mnoho lidí považuje prebiotika a probiotika za stejnou věc. Vždyť to zní velmi podobně. Mezi termíny je však velký rozdíl, každá látka má ve střevech jinou funkci a nejlépe fungují dohromady.

Chcete-li pochopit rozdíl mezi probiotiky a prebiotiky, zaměřte se na jednotlivé předpony PRO a PRE. Termín „pro-biotika“ se doslova překládá jako „pro život“. Světová zdravotnická organizace definuje probiotika jako: „Živé mikroorganismy, které, pokud jsou podávány v dostatečném množství, mají pro svého hostitele jednoznačný zdravotní přínos.“ To jednoduše znamená, že probiotické bakterie žijící v lidském střevě pomáhají rozkládat jídlo a absorbovat živiny a enzymy. Tím napomáhají celkovému zdraví organismu.

Video se připravuje ...
Naďa Harenčáková vysvětluje, jak cvičit, aby se nám zlepšilo trávení a zrychlil metabolismusVIDEO 

Jejich množství ve střevě ovlivňuje genetika a věk člověka, ale též faktory, které lze ovlivnit – jako jsou léky, alkohol a kouření. Když patogeny a kvasinky přečíslí ve střevech ty hodné bakterie, vzniká stav zvaný dysbióza, který vede k vážným střevním chorobám, například ulcerativní kolitidě, syndromu dráždivého tračníku, celiakii a Crohnově chorobě.

Probiotika lze snadno doplnit vhodnými potravinami, najdete je v jogurtech, kimchi, zelí, misu a různých nakládaných potravinách. Lze je užít i ve formě pilulek.

Co jsou prebiotika?

Prebiotika na druhé straně jsou potravou pro živé bakterie. Jde o druh vlákniny, která je pro lidi nestravitelná a patří do skupiny látek nazývaných oligosacharidy. To znamená, že prebiotika procházejí vaším tenkým střevem nestrávená a končí v tlustém střevě, kde jsou fermentována probiotiky, proto jsou považována za jejich potravu. Bez procesu kvašení nebudou probiotika prosperovat.

Prebiotickou vlákninu obsahuje mnoho potravin, které denně konzumujeme, například česnek, cibule, banány, topinambur, slupka jablek, fazole a další luštěniny. Jíst potraviny bohaté na prebiotika tak často, jak je možné, je skvělým způsobem, jak můžete ozdravit svůj zažívací trakt.

 

Probiotika slouží tělu i duši

Probiotika podporují zdraví mnoha způsoby. Pomáhají rozkládat a trávit potravu, podporují celkové zdraví střev a napomáhají imunitnímu systému v boji s nemocemi. Kromě toho však hrají roli v tom, jak myslíme a co cítíme. Střevní bakterie totiž mají vliv na produkci a regulaci hormonů, jako jsou inzulín a leptin. Vědci též zjistili, že bakterie produkují neurotransmittery, jako jsou serotonin, dopamin a GABA, které jsou zodpovědné za naši náladu.

Probiotika podporují trávení, zdravý průchod střev a pomáhají omezit průjem. Při potížích dokáží ulevit, mohou dokonce zlepšit příznaky zánětlivého onemocnění střev (IBD), syndromu dráždivého tračníku (IBS), Crohnovy choroby (autoimunitní onemocnění), infekcí močových cest a dalších chronických zdravotních stavů.

Posilování imunitního systému je další velkou výhodou probiotik. Zdravý střevní mikrobiom chrání tělo před škodlivými bakteriemi, zejména kvasinkami Candida, houbami a viry. Výzkum zjistil, že kmeny Streptococcus thermophilus a Lactobacillus acidophilus chrání proti onemocnění E. Coli, jiný výzkum zase ukázal, že ženy užívající laktobacily méně trpí záněty močových cest.

Střeva jsou propojená s mozkem Vědci také odhalili, že střevní bakterie jsou přímo spojeny s vaším mozkem, a proto jsou střeva někdy označována jako „druhý mozek“. Probiotika se tak nyní používají ke zlepšení poruch duševního zdraví.

Ukázalo se, že určité kmeny probiotik pomáhají snižovat úzkost, depresi, poruchu autistického spektra (ASD), obsedantně-kompulzivní poruchu a dokonce i problémy s pamětí. Mezi nejúčinnější kmeny pro duševní zdraví patří Bifidobacterium longum, Bifidobacterium breve, Bifidobacterium infantis, Lactobacillus helveticus a Lactobacillus rhamnosus.

Na prebiotika nezapomínejte

Přestože užívání probiotických doplňků a konzumace fermentovaných potravin je pro zdraví střev velmi důležitá, prebiotika ještě zdravotní přínos probiotik posílí. Jak už jsme říkali, slouží totiž jako palivo a tím udržují celkovou rovnováhu a rozmanitost střevní mikroflóry. Svědčí zejména laktobacilům a bifidobakteriím.

Nejlepší jsou dohromady

Prebiotika a probiotika mohou společně snížit riziko kardiovaskulárních onemocnění a zlepšit hladinu cholesterolu. Trávení se zlepší díky lepšímu rozkládání jídla, což omezí problémy s nadýmáním a plynatostí. Tím, že ze stravy přijmete více živin, zvýší se množství životní energie a vitality.

Autor: Lucie Kořistová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.