Jaro bez alergie: 10 potravin, které mírní její příznaky | Moje zdraví

Jaro bez alergie: 10 potravin, které mírní její příznaky

Jaro bez alergie: 10 potravin, které mírní její příznaky
Autor: istock.com
3. dubna 2021 • 06:00

Máte pocit, že svou letní alergii nezvládnete bez spolehlivé trojkombinace tabletka + oční kapky + inhalátor? Máme pro vás tip: Spousta věcí se dá ovlivnit stravou. Zkuste zařadit do jídelníčku následující potraviny a možná zjistíte, že vaše obtíže částečně ustoupí. Za zkoušku to stojí. Které potraviny pomáhají v boji s alergií?

Kapie

Mají vysoký obsah vitaminu C a betakarotenu, což jsou silné antioxidanty, které tělu pomáhají lépe bojovat se zánětlivými reakcemi.

Bílý jogurt

Vaše střeva jsou jednou z nejdůležitějších součástí imunitního systému. Žije v nich přes trilion bakterií a vykonávají řadu důležitých funkcí – například právě v oblasti imunity. Jogurty obsahující živé kultury, tedy probiotika, pomáhají k množení těch správných bakterií. „Ideální je jíst dvakrát denně jogurt, sýry nebo zakysané mléčné výrobky,“ říká Karolína Hlavatá, odborná garantka iniciativy Vím, co jím a piju.

Kyselé zelí

Má vysoký obsah vitaminů C a K a kromě toho také obsahuje probiotické bakterie.

Čekanka, cibule, pórek

A pak jsou tady ještě takzvaná prebiotika – pocházejí většinou z vlákniny a naše tělo je nedokáže strávit. Jsou ale živinami pro prospěšné střevní bakterie. Prebiotika najdete v obilovinách, ale i v ovoci a zelenině. Nejvíce prebiotické vlákniny se nachází v cibuli, pórku nebo čekance.

Česnek 

Látky obsažené v česneku nejen příznivě ovlivňují zažívací systém, jako přírodní antibiotikum ale umí také bojovat s nežádoucími mikroorganismy. Je skvělý na záněty dýchacích cest a poradí si i s mírnějšími příznaky senné rýmy. Obsahuje také quercetin, což je přírodní antihistaminikum – tedy látka tlumící alergické reakce.

Špenát

Je bohatý na beta-karoten a zinek – obě látky zlepšují imunitu.

Jablka

Jablka obsahují takzvaný quercetin, který podle studií funguje jako takové přírodní antihistaminikum. Histamin v lidském těle totiž může za příznaky alergie. Navíc uvolňuje dýchací cesty.

Vlašské ořechy

Zkuste jablka doplnit o vlašské ořechy, hořčík pomůže zvládnout dušnost nebo kašel.

Brokolice

Ne zrovna oblíbený druh zeleniny obsahuje sulforan, látku, která dokáže vyvolat ozdravné procesy ve specifických buňkách imunitního systému. Sulforan umí aktivovat celou řadu antioxidačních enzymů, které ochrání dýchací cesty před pyly a volnými radikály ze znečištěného ovzduší.

Černý rybíz

Díky obsahu resveratrolu a flavonoidů je řazen mezi antioxidanty. Je mu přisuzována schopnost pozitivně působit při zmírňovaní průběhu alergické reakce.

Všechny tyto potraviny by vám mohly pomoci tlumit příznaky alergie. V žádném případě ale nevysazujte léky bez porady s vaším alergologem. V případě, že na vás alergie zaútočí nečekaně, můžete k jejímu potlačení použít antihistaminika. „Ta mají za úkol mírnit projevy, ale bohužel neřeší příčinu alergií. Užívají se většinou 1x denně, jejich účinek byste měli během několika hodin pocítit,“ vysvětluje MUDr. Miluše Kotalíková. „Většinou neomezí vaše každodenní aktivity, můžete fungovat ve škole, v práci, bavit se. Antihistaminika navíc nejsou ani návyková a jsou určena k léčbě jak sezonní, tak i celoroční alergické rýmy,“ dodává lékařka.

Autor: Marie Bezděková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.