Mindfulness v práci: 5 tipů, jak zlepšit soustředění a výkonnost | Moje zdraví

Mindfulness v práci: 5 tipů, jak zlepšit soustředění a výkonnost

Mindfulness v práci: 5 tipů, jak zlepšit soustředění a výkonnost
Autor: istock.com
10. února 2021 • 12:00

Mindfulness neboli všímavost je hitem posledních let. Pro zvládání stresu ji doporučují lékaři, pro zvýšení výkonu a větší radost z práce například i velké společnosti jako Apple nebo Google. Co je to mindfulness a jak ji právě v práci využít? 

Mindfulness neboli všímavost je technika, která posiluje schopnost mysli zaměřovat se na plné prožívání přítomnosti. Bez hodnocení a očekávání. „Úplně jednoduše a obecně můžeme mindfulness chápat jako prostou schopnost žít právě teď a právě tady, přijímat věci takové, jaké jsou,“ říká Ingrid Reková, lektorka mindfulness kurzu společnosti NICOM. Tedy zbytečně se nestresovat a neřešit, co bude, až... Je to umění, kterému se člověk může učit celý život a nikdy nebude mistr.

Co dělat, když se v práci cítíte přetížení? Čtěte zde.

Znamená to ale také umět se soustředit na jednu věc, kterou si vyberu. A ty ostatní vnímat, ale nerozptylovat se jimi. Zrovna taková dovednost by se nám v práci mohla hodit. Tam, kde vás neustále ruší třeba kolegové, potřeba zkontrolovat emaily, dalších deset úkolů, které čekají v řadě.

Jak tedy využít všímavost v práci, abychom se mohli lépe soustředit?

Udělejte si plán

Denní plán vám nejlépe pomůže nenechat se vytrhnout z pozornosti nějakými nečekanými událostmi nebo rozptýlením. 

Zkuste se zamyslet nad tím, co potřebujete daný den udělat, kdy na to bude nejlepší doba, co k tomu potřebujete a jak dlouho vám to bude trvat. Kdy odpovíte na maily, kdy připravíte podklady pro kolegy, kdy se připravíte na odpolední schůzku. Už to, že se nad nadcházejícím dnem zamyslíte, vám pomůže lépe se soustředit. Plán nemusí být podrobný, ale vaším cílem by mělo být co nejvíce se ho držet.

Víte, že některé potraviny zlepšují paměť a soustředění? Další informace najdete zde.

Začněte den rituálem

O prospěšnosti rituálů jste určitě slyšeli například v souvislosti se spánkovou hygienou. Série nějakých úkonů pomůže tělu lépe se připravit na nadcházející spánek. S prací a soustředěním to je podobné. A vše začíná hned po probuzení.

Díváte se na pracovní maily ještě v posteli? Začínáte hned po probuzení řešit, co komu napíšete nebo odpovíte? Chodíte ráno cvičit a celé dopoledne jste unavení? Cokoliv, co po probuzení uděláte, může mít vliv na vaši výkonnost.

Zkuste se zamyslet nad tím, co vám ráno dělá dobře a kdy se pak cítíte také dobře v práci. Dáte si kávu doma, nebo si ji raději uvaříte v práci a s ní zasednete k počítači? Soustředíte se lépe, když doma stihnete cvičení? Máte dobrý poct, když jdete do práce pěšky?

Všechno toto může mít vliv na vaši pozornost. Důležité je uvědomit si, že není jeden správný způsob. Správné je to, co vyhovuje vám a vy o tom víte.

Jak poznáte chronický stres? Dozvíte se zde.

Dělejte jen jednu věc

Ve chvíli, kdy začnete s jedním úkolem, dělejte jen ten. Multitasking je mýtus a nefunguje. Nikdy ve skutečnosti neděláme dvě věci současně, jen přepínáme mezi více úkoly. A to znamená, že se náš mozek musí na danou věc vždy znovu začít soustředit, což ho zatěžuje. A vám pravděpodobně uniknou důležité detaily a budete dělat více chyby.

Dělejte věci postupně. Vyhraďte si na ně čas a místo a věnujte se jim po celou dobu. Důležitá věc: v počítači neotevírejte více oken, i to dokáže pěkně tříštit pozornost. Jakmile práci dokončíte, udělejte si krátkou přestávku a pak jděte dál.

Zavřete e-mail a spol.

Pokud se opravdu chcete věnovat pořádně nějakému úkolu, musíte eliminovat vše, co vás rozptyluje. A největšími „škůdci“ na tomto poli jsou podle průzkumů rozhodně oznámení o nových zprávách. Na telefonu, v mailu, ve Slacku... Vypněte je. Pokud bude někdo potřebovat něco důležitého, pravděpodobně zavolá nebo za vámi zajde osobně.

Dejte si čas na odpočinek nebo zklidnění

Mysl i tělo potřebují odpočinek. Po důležitém úkolu, po více hodinách práce. Nechodíte na obědy a jíte u počítače, protože máte pocit, že ušetříte hodinu? Možná to tak vypadá, ve skutečnosti ale budete odpoledne pomalejší a méně výkonní.

Mějte se rádi. Dopřejte si relax, dobré jídlo i pití a hezké pracovní prostředí. A pokud to jde, dopřejte si i pár chvil o samotě. Třeba dvacet minut meditace denně nebo vědomé dýchání mohou být dobrý relax i cvičení pozornosti.

Jak správně odpočívat se dozvíte zde.

Další díl speciálu o meditaci, relaxaci a soustředění čtěte příští středu 17. února. V článku najdete tipy jak meditovat, když na relaxaci nemáte čas.

 
Autor: Pavla Skurovcová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.