Deset kroků ke štěstí: Co doporučují vědci pro spokojený život? | Moje zdraví

Deset kroků ke štěstí: Co doporučují vědci pro spokojený život?

  • Deset kroků ke štěstí: Co doporučují vědci pro spokojený život?
    Autor: istock.com
    28. září 2020 • 14:00

    Možná si někdy říkáte: Kdybych měl takovou rodinu, tolik peněz nebo takovou postavu jako můj známý, to bych byl taky šťastný. Ve skutečnosti ale tyhle věci samy o sobě nikoho šťastným neudělají. Štěstí spočívá v nastavení mysli. A také spočívá pro každého v něčem jiném. Neexistuje univerzální návod. Existují ale jisté kroky, které vedou ke spokojenosti a optimistickému pohledu na svět. 

    Asi jste sami zažili chvíle, kdy jste dostali něco, po čem jste toužili. Měli jste radost, to ano, ale přineslo vám to pocit opravdového štěstí? Odborníci se shodují: Věci vás šťastnými neudělají. Ani to, že ve vašem životě nebude žádný stres nebo smutek. Těm se nevyhnete. Můžete se ale zaměřit na jisté dovednosti, které vám ukáží svět z lepší stránky a přinesou vám opravdovou radost. Které to jsou?

    1. Mluvte se sebou laskavě

    Všimli jste si, jak dokážete utěšit a povzbudit kamarády? Najděte pro sebe stejné pochopení, soucit a pochvalu! Napište si, jak kriticky na sebe mluvíte! Možná si všimnete, jak se od rána kritizujete a soustředíte na své chyby a nedostatky. A když si to uvědomíte, je čas to změnit. Otočte to! Co byste na to samé řekli kamarádce? Třeba: „Vždyť jsi udělala všechno, co je v tvých silách. Tohle je v pořádku.“ A potom si to budete schopná říct také sama.

  • 2. Naučte se odpouštět si

    Jste zvyklí brát na sebe odpovědnost za všechno a všechny? A máte pocit, že jste mohli udělat víc? Trápí vás sebeobviňování? Pak by bylo fajn zjistit, kde se tento pocit bere. Velmi často je na vině perfekcionismus, kvůli kterému jste na sebe jednoduše řečeno příliš tvrdí. Máte pocit, že si žádné odpuštění nezasloužíte. Podle americké koučky Marthy Beck je z této situace jediná cesta: Musíte se naučit přijmout svoji nedokonalost. O tom, že to pro takového člověka bude běh na dlouhou trať, není pochyb. Více o metodách, jak odpustit sám sobě, si přečtěte v tomto článku.

  • 3. Nesrovnávejte se s ostatními

    Většina úspěšných a spokojených lidí se shodne: Svůj úspěch a štěstí si definují sami. To je velmi důležité. Většina lidí se srovnává se svými příbuznými, kolegy nebo spolužáky a začne toužit po všem, co mají oni. Sociální sítě tyto pocity ještě umocňují. Kdo nemá to, co ostatní, začne se nenávidět. Pamatujte: Každý člověk má jinou cestu a nikdo není měřítkem úspěchu. Přemýšlejte, co nabízí život právě vám a co z toho vám dělá radost.

    Je to pochopitelně těžké udělat ze dne na den. A inspirace někým, kdo je vám sympatický, může být naopak pro váš život přínosem. Zajímá vás, jak poznat zdravé a nezdravé srovnávání a jak ho využít ve svůj prospěch? Čtěte tento článek a rady psycholožky Kataríny Szabados Filasové.

  • 4. Život nemá jen jednu správnou variantu 

    Nikde není dáno, kolik Oskarů máte mít do padesáti, kolik máte vydělávat ve třiceti nebo jakým autem už byste po čtyřicítce jezdit neměli. Mimochodem – tyto tlaky bývají jednou z významných příčin deprese. Přemýšlejte, proč máte v hlavě takové – mnohdy nerealistické – cíle. Kde se vzaly, proč s tímto nastavením souhlasíte? Nejsou to spíš očekávání někoho jiného? Není pro vás cílem vlastně úplně něco opačného?

  • 5. Vyhýbejte se toxickým lidem

    Někteří lidé vám v životě permanentně způsobují úzkosti nebo se kvůli nim cítíte špatně. Mohou to být i paradoxně ti, kterých si velmi vážíme. Členové rodiny, partneři, přátelé, kolegové na pracovišti atd. Vážená osoba ale může své okolí ponižovat. Kamarádka vás může emocionálně vydírat, někdo vás může manipulovat žárlivostí schovanou za láskyplnou obavu o váš klid a zdraví.

    S kým se budete vídat, je vaše volba. Nejste povinni snášet žádnou osobu, v jejíž přítomnosti vám není dobře. Trochu složitější je to pochopitelně s rodinou nebo třeba v práci. I tam je ale prostor pro to zkusit říct své pocity a domluvit se. Návod, jak se zbavit emocionálních upírů, čtěte zde.

  • 6. Myslete na své zdraví

    Starost o své zdraví je zdravou formou sebelásky. Mějte rádi svoje tělo, dělá pro vás spoustu důležitých věcí. Odměňte se mu tím, že o něj budete pečovat. Stejně tak o svoji mysl. Dopřávejte mu kvalitní potravu, vynechte průmyslově zpracované potraviny a prázdné kalorie. Hýbejte se, choďte na čerstvý vzduch, užívejte si (s mírou) sluníčka.

  • 7. Utrácejte peníze i za sebe

    Někteří lidé mají pocit, že rozmazlování nikdy nevede k ničemu dobrému. Jiní mají pocit, že až budou spokojeni všichni ostatní, pak teprve přijde řada na ně samotné. A tak jsou schopni utratit majlant za radosti ostatních, zatímco k sobě se chovají jako skrblíci.

    Studie professora psychologie z Cornell University Thomase Giloviche publikovaná v roce 2014 dospěla k zajímavému závěru: lidé, kteří utrácejí za zážitky jsou šťastnější než ti, kteří si kupují věci. Takže ano, nové boty vás trvale šťastnými neudělají. Ale chtěli jste jako dítě jezdit na koni? Přáli jste si navštívit Karlovy Vary a bydlet na kolonádě? Vždycky jste toužili telefonu s lepším foťákem, protože si rádi prohlížíte fotky rodiny a z cest? V klidu si svá přání splňte.

  • 8. Zařiďte si místa, kde trávíte většinu času

    Jak to vypadá u vás v práci? Líbí se vám vaše místo? A co doma, je vám hezky u sebe v ložnici? Cítíte se v obývacím pokoji pohodlně, nebo je to provizorium, které ale trvá už deset let? Studie ukázaly, že v místech, která jsou pohodlná, přehledná a uklizená, se lidé cítí lépe. Stejně tak mají lidé tendenci být produktivnější při práci v příjemně zařízené kanceláři.

  • 9. Dělejte, co vás baví

    Ve světě, kde se cení práce a neustálé zlepšování sám sebe, je velmi jednoduché zapomenout na zábavu. Bez ohledu na to, kolik vyděláváte, lidský mozek potřebuje relax. A ten vám poskytne mimo jiné i váš koníček. Relaxujte při sportu, který ale děláte pro zábavu, nikoliv kvůli trhání rekordů. Bavte se s přáteli. Pleťte, omalovávejte, zavařujte.

  • 10. Pomáhejte lidem

    Pomoc lidem, kteří to naléhavě potřebují, je také způsob, který vás udělá šťastnými. Když se opřeme o fakta, výzkumy na Tokijské univerzitě v Japonsku zjistily, že kdo je laskavý, pomáhá druhým a má soucit, je i mnohem šťastnějším člověkem

    A ještě jedna poznámka závěrem: Všechno nejde hned. A ne každý uplatňuje všechny tyto tipy naráz. Přemýšlejte o nich a vyberte si třeba jeden, na který se budete soustředit. A pokud uvidíte pokrok, i to pro vás bude zdrojem radosti a štěstí, na které máte v životě právo.

Autor: Pavla Skurovcová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.