Jak správně odpočívat? | Moje zdraví

I odpočívat se musí umět. Jak se to naučit?

I odpočívat se musí umět. Jak se to naučit?
Odpočívání má svá pravidla • Autor: iStock.com
6. listopadu 2017 • 06:00

Je víkend a vy místo toho, abyste se radovali, že nemusíte brzy vstávat, tak řešíte jen, co se musí zařídit, uklidit, navařit... Poznáváte se? Pak pro vás jsou následující řádky. Pokud se nenaučíte správně odpočívat, vaše tělo vám to jednoho dne ošklivě vrátí.

Možná si řeknete: Mám dovolenou, nemusím chodit do práce a to už je odpočinek. Ale dovolená skončí a vy se cítíte neodpočatá. Vyčítáte si, že jste si chtěla víc číst, jen tak posedávat na terase, vylézt na nedalekou rozhlednu blízko vašeho domova, ale je to tu zas, skutek utek‘.

Nejen tělo, ale i mozek chce dovolenou

Jaké jsou příčiny? Jednou z nich může být to, že jste v práci zvyklá jet na plný výkon, a odpočinek se tak pro vás stal synonymem pro malou efektivitu a promarnění času. Ale to je špatně. Mozek totiž také potřebuje svůj klid. Jedině tak může správně fungovat naše paměť, schopnost soustředění, myšlení a tvořivost. 

Ve chvílích zdánlivého nicnedělání totiž mozek stále běží na plné obrátky: Protože ale nedostává podněty od nás, má čas na velký úklid. Třídí informace, zpracovává zážitky a dokáže nás také překvapit. „Když necháme mozek v klidu a dáme mu prostor pro úklid, začnou se často objevovat řešení, která jsme za běžného provozu marně hledali,“ uvádí Ulrich Schnabel ve své knize Umění zahálky aneb Rozkoš z nicnedělání. Vždyť i Archimédes údajně pochopil princip chování tělesa v kapalině, když zrovna odpočíval ve vaně. Příležitostné nicnedělání tak představuje nezbytnou podmínku pro naše duševní zdraví

Máte odvahu nic nedělat?

Další příčinou, proč neumíme odpočívat, je všudypřítomný pocit, že bychom volný čas měli vyplnit nějak smysluplně a činorodě. Nejlépe poznáváním, sebezdokonalováním, cestováním, sporty. Avšak právě zastavit se a uvědomit si, co je pro nás v životě opravdu důležité, je podstatou odpočinku. Naučit se naslouchat svým potřebám a umět na ně reagovat. Takovou pozitivní zahálkou může být četba, tanec, setkání s přáteli, zahradničení. „Jde o to vychutnat si intenzitu prožitku, v němž se soustředíme jen na to, co je právě teď,“ píše Ulrich Schnabel.

Jdeme odpočívat

Jak se naučit odpočívat? Prvním krokem je zkusit se na chvíli zastavit, vytvořit si odstup od každodenního shonu a zodpovědět si tři základní otázky. Co ve svém životě považujeme za skutečně důležité? Čemu bychom rádi věnovali víc času a prostoru? A co nám v tom brání?

Uvidíte, že se vám náplň odpočinku odkryje velmi rychle. Já už nějaký čas vnímám
v životě absenci četby. Jen tak si sednout, otevřít knihu a na pár hodin se ponořit do příběhu. Trochu jsem přeskládala denní aktivity a ejhle, najednou se čas na čtení vyloupl. Nejsou to dlouhé hodiny, ale je to čas jen pro mě a můj odpočinek. Dělat jen věci pro ně samotné, bez ctižádosti, bez ohledu na to, co přinesou, jen je prožít. Mozek je uklizen, zachráněn před přetížením a mám chuť se pustit do nových věcí. Pusťte se do toho hned.

1. Odpovězte si na otázku: Co doopravdy chci?

2. Sepište si svá předsevzetí a buďte v nich konkrétní.

3. Dopřejte si digitální detox. Vypněte telefon.

4. Nedělejte nic a oddejte se dlouhé chvíli.

 Článek vyšel v původním znění na ženy.cz.

Autor: Petra Kubalová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.